Νηστίσιμη, υγιεινή και πολύ χορταστική τάρτα με σπαράγγια, ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά… Φέρει την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια – εε περίοδος σαρακοστής βλέπετε – και μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” απολαμβάνουμε το συγκεκριμένο πιάτο..
Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 30′ ψήσιμο / 50′ αναμονή – Σύνολο: 1 ώρα και 50′
Υλικά
Βάρος: για ταρτιέρα 23 εκ.
Για τη ζύμη
# 1 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
# ελάχιστη ζάχαρη
# 70 ml χλιαρό νερό
# 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
# 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
# 50 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
# 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
# οι τρυφερές κορφές από 2 ματσάκια σπαράγγια
# 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά βάζουμε φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή λουίζα)
# 30 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ζύμη
# Για να ετοιμάσουμε την τάρτα με σπαράγγια βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
# Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.
# Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ το αλεύρι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια (ή με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες, τον γάντζο) για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
# Τη λαδώνουμε, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
# Την ξαναζυμώνουμε, την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για ακόμη 20 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
# Λαδώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα.
# Σε καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1,5 εκ. και την απλώνουμε στην ταρτιέρα καλά, να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
Γέμιση + Ψήσιμο
# Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
# Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια και τα σπαράγγια με το ελαιόλαδο και τη μαντζουράνα (ή όποιο μυρωδικό επιλέξουμε).
# Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα της γέμισης πάνω στη ζύμη, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει η τάρτα.
# Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί.
# Στη συνέχεια, κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 84.