Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι

Πρόταση Ημέρας: Τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι

|

Θέλετε κάτι διαφορετικό; Οχι αλμυρό αλλά γλυκό. Με ταξίδι στο παρελθόν. Με την αρωγή του “Γαστρονόμος” που όπως αναφέρει: “Ο γλυκόξινος και απίθανα αρωματικός συνδυασμός φράουλας και λεμονιού είναι από τους πιο ταιριαστούς στη ζαχαροπλαστική. Τον θυμόμαστε και από τις αγαπημένες γρανίτες των παιδικών μας χρόνων. Τούτη η τάρτα είναι άλλο ένα παράδειγμα!”

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 25-26 εκ.

Ζύμη

  •  1 + 3/4 κούπας αλεύρι
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κούπα βούτυρο αγελαδινό, από το ψυγείο, σε κυβάκια + λίγο ακόμα για την ταρτιέρα
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1/4 κούπας παγωμένο νερό

Κρέμα λεμονιού

  •  6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  •  1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1/2 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 2 λεμόνια
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  3 αυγά

Κρέμα μελιού

  •  2 αυγά
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 κούπα γιαούρτι αγελαδινό
  •  1 κουτ. σούπας μέλι
  •  2 κούπες λεπτές φέτες φράουλας

Διαδικασία

Κρέμα λεμονιού

  1. Για να ετοιμάσουμε την ιδιαίτερη τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό, το ξύσμα και το αλάτι.
  2. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύ- ουμε, ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά.
  3. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 7-9 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ζύμη

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά γρήγορα με τα δάχτυλά μας, ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας με γρήγορες κινήσεις (για να μη λιώσει το βούτυρο), μέχρι απλώς τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
  6. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας (δηλαδή περίπου 30 εκ.).
  7. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  8. Κόβουμε τα περισσεύματα με μαχαιράκι.
  9. Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία, στρώνουμε πάνω της μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια.
  10. Ψήνουμε 10-12 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και πετάμε τη λαδόκολλα (τα όσπρια τα φυλάσσουμε για άλλο ψήσιμο).
  11. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.

Κρέμα μελιού

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, προσθέτουμε το μέλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε και πάλι τον φούρνο στους 170-180°C.
  2. Τακτοποιούμε τις φέτες φράουλας στην κρύα βάση της τάρτας και πάνω τους αδειάζουμε την κρέμα μελιού.
  3. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι η βάση να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί η κρέμα.
  4. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς.
  5. Απλώνουμε στην ψημένη κρέμα την κρέμα λεμονιού και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  6. Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα λεμονιού μόνο στην περιφέρεια – για πιο όμορφο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε κορνέ.
  7. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγες φράουλες και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.