Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι

Πρόταση Ημέρας: Τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι

|

Θέλετε κάτι διαφορετικό; Οχι αλμυρό αλλά γλυκό. Με ταξίδι στο παρελθόν. Με την αρωγή του “Γαστρονόμος” που όπως αναφέρει: “Ο γλυκόξινος και απίθανα αρωματικός συνδυασμός φράουλας και λεμονιού είναι από τους πιο ταιριαστούς στη ζαχαροπλαστική. Τον θυμόμαστε και από τις αγαπημένες γρανίτες των παιδικών μας χρόνων. Τούτη η τάρτα είναι άλλο ένα παράδειγμα!”

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 25-26 εκ.

Ζύμη

  •  1 + 3/4 κούπας αλεύρι
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κούπα βούτυρο αγελαδινό, από το ψυγείο, σε κυβάκια + λίγο ακόμα για την ταρτιέρα
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1/4 κούπας παγωμένο νερό

Κρέμα λεμονιού

  •  6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  •  1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1/2 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 2 λεμόνια
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  3 αυγά

Κρέμα μελιού

  •  2 αυγά
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 κούπα γιαούρτι αγελαδινό
  •  1 κουτ. σούπας μέλι
  •  2 κούπες λεπτές φέτες φράουλας

Διαδικασία

Κρέμα λεμονιού

  1. Για να ετοιμάσουμε την ιδιαίτερη τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό, το ξύσμα και το αλάτι.
  2. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύ- ουμε, ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά.
  3. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 7-9 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ζύμη

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά γρήγορα με τα δάχτυλά μας, ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας με γρήγορες κινήσεις (για να μη λιώσει το βούτυρο), μέχρι απλώς τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
  6. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας (δηλαδή περίπου 30 εκ.).
  7. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  8. Κόβουμε τα περισσεύματα με μαχαιράκι.
  9. Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία, στρώνουμε πάνω της μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια.
  10. Ψήνουμε 10-12 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και πετάμε τη λαδόκολλα (τα όσπρια τα φυλάσσουμε για άλλο ψήσιμο).
  11. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.

Κρέμα μελιού

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, προσθέτουμε το μέλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε και πάλι τον φούρνο στους 170-180°C.
  2. Τακτοποιούμε τις φέτες φράουλας στην κρύα βάση της τάρτας και πάνω τους αδειάζουμε την κρέμα μελιού.
  3. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι η βάση να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί η κρέμα.
  4. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς.
  5. Απλώνουμε στην ψημένη κρέμα την κρέμα λεμονιού και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  6. Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα λεμονιού μόνο στην περιφέρεια – για πιο όμορφο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε κορνέ.
  7. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγες φράουλες και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: “Η Βουλή τίμησε τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες μας”

Γιάννης Βρούτσης: «Ο Αθλητισμός είναι η κινητήρια δύναμη στην εξέλιξη των κοινωνιών και είμαστε υποχρεωμένοι να τον προστατεύουμε από “σκιές” που αμαυρώνουν την εικόνα του»

Νάξος – Χατζηανδρέου: Κάτω από τη βάση παίρνει έως τώρα η Δημοτική Αρχή (video)

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κάνει μίνι απολογισμό δράσης μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3

Φ. Φόρτωμας: Ερώτηση στη βουλή για το θέμα της ανομβρίας με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Ερώτηση κατάθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με θέμα το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας - Η αναφορά του με 11 τοποθετήσεις

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι του Κερατά (!!!)

Μία άλλη παραλλαγή με ζυμαρικά: ριγκατόνι με τόνο και κάπαρη

Ιος – Γκίκας Γκίκας: Το “Ευχαριστώ” σε όσους βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς”

Η φωτιά στην Ιο έσβησε .... Δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές προσπάθησαν. Το ευχαριστώ από το Δήμαρχο Ιητών κο Γκίκα Γκίκα σε όσους έδωσαν χείρα βοηθείας (video)

Διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς με θέμα την εφηβεία από τον “Θησέα Κυκλάδων”

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ή/και περισσότερα από τα αυτοτελή πρωινά ή/και απογευματινά εργαστήρια.

Πανεπιστήμια: Περίπου 300.000 οι αιώνιοι φοιτητές που αναμένεται να διαγραφούν

Πιερρακάκης: Περίπου 300.000 οι επικείμενες διαγραφές αιώνιων φοιτητών

Σέριφος: Εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “CERV L Democracy”

Επιτυχής συνεργασία του Δήμου Σερίφου με τη σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Έφη Αναστασοπούλου

Seajets: Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX

Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX της Seajets - Βρίσκεται στη Σαλαμίνα, ποιοι το έφεραν

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα

Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα Μυκόνου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Blue Star Chios: “Ανοιχτά” τα χειμερινά δρομολόγια για Ανάφη, γνωστά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια του …Delos

Διαθέσιμα τα χειμερινά δρομολόγια του Blue Star Chios και του Blue Star Delos για το καλοκαίρι με προορισμό την Ανάφη

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

SeaJets: Ανεκτέλεστα (31/10) τα δρομολόγια των “SuperJet 2” και “Express Jet”

Λόγω καιρικών συνθηκών ανεκτέλεστα (31/10) τα δρομολόγια των "SuperJet 2" και "Express Jet"

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός