Θέλετε κάτι διαφορετικό; Οχι αλμυρό αλλά γλυκό. Με ταξίδι στο παρελθόν. Με την αρωγή του “Γαστρονόμος” που όπως αναφέρει: “Ο γλυκόξινος και απίθανα αρωματικός συνδυασμός φράουλας και λεμονιού είναι από τους πιο ταιριαστούς στη ζαχαροπλαστική. Τον θυμόμαστε και από τις αγαπημένες γρανίτες των παιδικών μας χρόνων. Τούτη η τάρτα είναι άλλο ένα παράδειγμα!”
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 25-26 εκ.
Ζύμη
- 1 + 3/4 κούπας αλεύρι
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κούπα βούτυρο αγελαδινό, από το ψυγείο, σε κυβάκια + λίγο ακόμα για την ταρτιέρα
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κούπας παγωμένο νερό
Κρέμα λεμονιού
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1/2 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- ελάχιστο αλάτι
- 3 αυγά
Κρέμα μελιού
- 2 αυγά
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κούπα γιαούρτι αγελαδινό
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κούπες λεπτές φέτες φράουλας
Διαδικασία
Κρέμα λεμονιού
- Για να ετοιμάσουμε την ιδιαίτερη τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό, το ξύσμα και το αλάτι.
- Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύ- ουμε, ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 7-9 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Ζύμη
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά γρήγορα με τα δάχτυλά μας, ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας με γρήγορες κινήσεις (για να μη λιώσει το βούτυρο), μέχρι απλώς τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας (δηλαδή περίπου 30 εκ.).
- Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Κόβουμε τα περισσεύματα με μαχαιράκι.
- Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία, στρώνουμε πάνω της μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια.
- Ψήνουμε 10-12 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και πετάμε τη λαδόκολλα (τα όσπρια τα φυλάσσουμε για άλλο ψήσιμο).
- Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
Κρέμα μελιού
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, προσθέτουμε το μέλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε και πάλι τον φούρνο στους 170-180°C.
- Τακτοποιούμε τις φέτες φράουλας στην κρύα βάση της τάρτας και πάνω τους αδειάζουμε την κρέμα μελιού.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι η βάση να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί η κρέμα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς.
- Απλώνουμε στην ψημένη κρέμα την κρέμα λεμονιού και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα λεμονιού μόνο στην περιφέρεια – για πιο όμορφο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε κορνέ.
- Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγες φράουλες και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος