Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι

Πρόταση Ημέρας: Τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι

|

Θέλετε κάτι διαφορετικό; Οχι αλμυρό αλλά γλυκό. Με ταξίδι στο παρελθόν. Με την αρωγή του “Γαστρονόμος” που όπως αναφέρει: “Ο γλυκόξινος και απίθανα αρωματικός συνδυασμός φράουλας και λεμονιού είναι από τους πιο ταιριαστούς στη ζαχαροπλαστική. Τον θυμόμαστε και από τις αγαπημένες γρανίτες των παιδικών μας χρόνων. Τούτη η τάρτα είναι άλλο ένα παράδειγμα!”

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 25-26 εκ.

Ζύμη

  •  1 + 3/4 κούπας αλεύρι
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κούπα βούτυρο αγελαδινό, από το ψυγείο, σε κυβάκια + λίγο ακόμα για την ταρτιέρα
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1/4 κούπας παγωμένο νερό

Κρέμα λεμονιού

  •  6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  •  1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1/2 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 2 λεμόνια
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  3 αυγά

Κρέμα μελιού

  •  2 αυγά
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 κούπα γιαούρτι αγελαδινό
  •  1 κουτ. σούπας μέλι
  •  2 κούπες λεπτές φέτες φράουλας

Διαδικασία

Κρέμα λεμονιού

  1. Για να ετοιμάσουμε την ιδιαίτερη τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό, το ξύσμα και το αλάτι.
  2. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύ- ουμε, ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά.
  3. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 7-9 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ζύμη

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά γρήγορα με τα δάχτυλά μας, ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας με γρήγορες κινήσεις (για να μη λιώσει το βούτυρο), μέχρι απλώς τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
  6. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας (δηλαδή περίπου 30 εκ.).
  7. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  8. Κόβουμε τα περισσεύματα με μαχαιράκι.
  9. Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία, στρώνουμε πάνω της μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια.
  10. Ψήνουμε 10-12 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και πετάμε τη λαδόκολλα (τα όσπρια τα φυλάσσουμε για άλλο ψήσιμο).
  11. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.

Κρέμα μελιού

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, προσθέτουμε το μέλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε και πάλι τον φούρνο στους 170-180°C.
  2. Τακτοποιούμε τις φέτες φράουλας στην κρύα βάση της τάρτας και πάνω τους αδειάζουμε την κρέμα μελιού.
  3. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι η βάση να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί η κρέμα.
  4. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς.
  5. Απλώνουμε στην ψημένη κρέμα την κρέμα λεμονιού και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  6. Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα λεμονιού μόνο στην περιφέρεια – για πιο όμορφο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε κορνέ.
  7. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγες φράουλες και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού