Μανιτάρια, κρεμμύδια, φέτα και μπεσαμέλ συναντιούνται σε μια σπέσιαλ τάρτα, γενναιόδωρη, χειμωνιάτικη, που αν τη δοκιμάσετε είναι σίγουρο ότι θα την αγαπήσετε. Ο Βασίλης Μπαρμπαρούσης, που έχει μαζί με τη γυναίκα του το γαστροκαφενείο Βασιλικός στο χωριό Καλλίπολη, στα Γιαννιτσά Πέλλας, έχει «μαγικό» χέρι. Ό,τι και να φτιάξει, είναι πρωτότυπο αλλά βαθιά οικείο, με ισορροπία και σεβασμό στις πρώτες ύλες του.
Αυτή η τάρτα μανιταριών που έφτιαξε για τον “Γαστρονόμο” στο μεγάλο τραπέζι που στρώσαμε στο χωριό Ψαράδες στο τριεθνές, στο τραπέζιο των Πρεσπών, εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού και κέρδισε τις εντυπώσεις.
Υλικά
Μερίδες: για μια φόρμα 30 εκ.
Για τη ζύμη
Για την μπεσαμέλ
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την τάρτα μανιταριών με φέτα και μπεσαμέλ, ξεκινάμε και στο μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το κρύο βούτυρο, το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν υγρή άμμο.
- Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά στο ψυγείο.
Μπεσαμέλ
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να ενωθεί με το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πήξει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.
Γέμιση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και την μπεσαμέλ και τα ανακατεύουμε καλά.
Τάρτα
- Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε πάνω τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και κρυώνουμε στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βγάζουμε τη φόρμα με τη βάση της τάρτας από την κατάψυξη και ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση και να ροδίσει όμορφα στην επιφάνεια.
Λευκά κρασιά περασμένα από βαρέλι.