Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Τάρτα λεμόνι με μαρέγκα, καραμέλα και φυστίκια

Πρόταση Ημέρας: Τάρτα λεμόνι με μαρέγκα, καραμέλα και φυστίκια

|

Αυτή η τάρτα συνδυάζει την αψάδα του λεμονιού με την αφράτη και ελαφρώς γλυκιά μαρέγκα, ενώ η καραμέλα και τα τραγανά φυστίκια της δίνουν ωραία υφή. Ένα γλυκό που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και χάρη στον “Γαστρονόμο” είναι στη διάθεση μας…

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Βάση

  •  75 γρ. βούτυρο
  •  25 γρ. καστανή ζάχαρη
  •  175 γρ. μπισκότα digestive, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη

Γέμιση

  •  1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  •  3 κρόκοι αυγών
  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  χυμός από 2 λεμόνια μεσαίου μεγέθους
  •  4 μπεζέδες, σπασμένοι σε κομματάκια (θα βρούμε σε ζαχαροπλαστεία)
  •  1/2 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)

Μαρέγκα

  •  3 ασπράδια αυγών
  •  175 γρ. άχνη ζάχαρη

Καραμέλα

  •  1 κούπα ζάχαρη

Σερβίρισμα

  •  1 χούφτα φυστίκια Αιγίνης

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την τάρτα λεμόνι με μαρέγκα , καραμέλα και φυστίκια θα χρειαστούμε μια πυρίμαχη φόρμα για τάρτες διαμέτρου 23 εκ. και ύψους περίπου 4 εκ.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τη σκόνη μπισκότου.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα στην ταρτιέρα και με το χέρι μας το απλώνουμε, σπρώχνοντάς το να ανέβει και να καλύψει και τα πλαϊνά.
  3. Πιέζουμε καλά με το χέρι μας προς τα κάτω, να γίνει συμπαγές και να έχει ομοιόμορφο πάχος.

Γέμιση

  1. Βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας ελαφρώς με ένα σύρμα, και συνεχίζουμε ρίχνοντας το ξύσμα, τον χυμό και την εσάνς βανίλιας.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το μπισκότο.

Μαρέγκα

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα.
  2. Μόλις αφρατέψουν, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει μια αφράτη, σφιχτή μαρέγκα.
  3. Σπάμε τους μπεζέδες σε χοντρά κομμάτια και τους σκορπίζουμε πάνω από τη γέμιση.
  4. Από πάνω βάζουμε κουταλιά κουταλιά τη μαρέγκα που φτιάξαμε.
  5. Αφού τη βάλουμε όλη, την απλώνουμε με τη ράχη του κουταλιού σε ομοιόμορφο πάχος, δημιουργώντας στο τέλος κυματισμούς στην επιφάνεια.
  6. Χαμηλώνουμε τον φούρνο που είχαμε βάλει να προθερμαίνεται στους 140° C-150° C και ψήνουμε την τάρτα για 30 λεπτά ή μέχρι η μαρέγκα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  7. Ελέγχουμε συνεχώς για να μη μας καεί.
  8. Αφήνουμε κατά μέρος για μισή ώρα, ώστε να σφίξει αρκετά η γέμιση, αλλά σερβίρουμε την τάρτα όσο είναι ζεστή.
  9. Στο μεταξύ, σπάμε τα φυστίκια σε χοντρά κομμάτια και ετοιμάζουμε την καραμέλα: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να λιώνει και να γίνεται καραμέλα.
  10. Πασπαλίζουμε με τα φυστίκια την τάρτα και με ένα μικρό κουταλάκι ραντίζουμε με την καραμέλα όσο είναι ακόμα πολύ καυτή. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Πανναξιακός ΑΟΚ – Καρακατσάνης: “Κίνητρο για εμάς το αήττητο του Ιωνικού”

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται το μεσημέρι της Κυριακής (22/12) τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας στο ντέρμπι πρωτοπόρων και ο προπονητής Αντρέας Καρακατσάνης καταθέτει τις σκέψεις του

Γ. Βλασερός: “Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης «νοσεί σοβαρά»”

Η τοποθέτηση του γιατρού Γιάννη Βλασερού σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου Σαντορίνης... - οι παρατηρήσεις του και οι προτάσεις του

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο