Ο αρακάς έχει την τιμητική του την άνοιξη, και η συγκεκριμένη συνταγή μάς δείχνει πως δεν περιορίζεται μόνο στο λαδερό. Σε μια φίνα τάρτα, ο αρακάς συναντά τα αρώματα του φρέσκου κρεμμυδιού, και αγκαλιάζεται από τραγανή, βουτυράτη βάση.
Μια πρόταση που ισορροπεί ανάμεσα στο οικείο και το αναπάντεχο, ιδανική για ένα ανοιξιάτικο τραπέζι, brunch ή ελαφρύ δείπνο.
Γευστική, χορτοφαγική, με φρέσκες πρώτες ύλες και μια υπόσχεση: ότι η απλότητα μπορεί να είναι συναρπαστική.
Μια συνταγή του «Γαστρονόμου» που τιμά τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά των ελληνικών λαχανικών.
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 26 εκ.
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για την τάρτα αρακά με φρέσκα κρεμμυδάκια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα και στρώνουμε το φύλλο κουρού, καλύπτοντας τα τοιχώματα.
- Κόβουμε το φύλλο που εξέχει και το τρυπάμε με πιρούνι εδώ κι εκεί.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά.
Γέμιση
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον αρακά και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
- Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε πολυκόφτη, προσθέτουμε το γάλα και πολτοποιούμε.
- Ανακατεύουμε τον πολτό σε ένα μπολ με τα αυγά, τον άνηθο, την κρέμα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τη μισή γραβιέρα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη μισοψημένη βάση, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 35 λεπτά, μέχρι η γέμιση να σφίξει και να ροδίσει.
Πηγή: Γαστρονόμος