Με πατάτα ή με ψωμί; Με κρεμμύδι ή χωρίς; Πυκνή, ρουστίκ ή πιο σύγχρονη, απαλή σαν μους; Η πρωταγωνίστρια της Καθαράς Δευτέρας ταραμοσαλάτα φτιάχνεται με πολλούς τρόπους. Τη μία μέρα μπορούμε να τη φτιάξουμε έτσι, την άλλη αλλιώς. Εξάλλου, αν και πάει… αγκαζέ με τον χαρταετό, δεν είναι μόνο για εκείνη τη μέρα. Μας αρέσει όλο τον χρόνο, ιδίως όταν έχει στο πλάι της ένα ουζάκι ή ένα τσίπουρο…
Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” (με την υπογραφή Νένας Ισμυρνόγλου) έχουμε μία υπέροχη ξεχωριστή συνταγή για την ταραμοσαλάτα όπου το άρωμα παίζει το πρώτο λόγο. Οπότε; Ταραμοσαλάτα με σαφράν και μαστίχα. Σερβίρεται δε με αμύγδαλα…
Υλικά
Μερίδες: 2 ½ φλιτζάνια
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ταραμοσαλάτα με σαφράν και μαστίχα, ξεκινάμε αφαιρώντας την κόρα από το ψωμί. Μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό και τη στύβουμε καλά.
- Στον πολυκόφτη χτυπάμε τον λευκό ταραμά με 2 κουτ. σούπας νερό, τον κρόκο Κοζάνης και το μαστιχέλαιο για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με το μείγμα. Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή (ή σε μικρές δόσεις) 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε εναλλάξ την ψίχα του ψωμιού, το χυμό λάιμ (ανάλογα με τα γούστα μας), 60 ml νερό και τα άλλα 100 ml ελαιόλαδο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να προκύψει μια αφράτη μους.
- Σερβίρουμε με τα αμύγδαλα, το μαυροκούκι, το ξύσμα, το σχοινόπρασο και το μπούκοβου.