“Aυτό ήταν πάντα το γλυκό της Ανάστασης. Το κάνουμε με μυζήθρα ανάλατη και μέλι θυμαρίσιο” λέει η Συριανή Μαρίκα Πρέκα που έδωσε την συνταγή στον “Γαστρονόμο” για αυτή τη γλυκιά τυρόπιτα.
Κάποιοι καρυκεύουν τη γλυκιά τυρόπιτα με μαστίχα Χίου κι άλλοι άφηναν ένα πορτοκάλι να στεγνώσει στον ήλιο, έπαιρναν τη στεγνή φλούδα του, την κοπάνιζαν στο γουδί και με αυτήν αρωμάτιζαν το γλυκό.
Η συνταγή της κυρίας Μαρίκας περιέχει, εκτός από ξύσμα πορτοκαλιού, και κανέλα, που τη χρησιμοποιούσαν κυρίως στα αστικά σπίτια της Σύρου.
Χρόνος: Θα χρειαστούν 30′ προετοιμασία, 50′ ψήσιμο. Σύνολο: 1 ώρα και 20′.
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 35 x 25 εκ.
Διαδικασία
- Για τη γλυκιά τυρόπιτα με αμύγδαλα και μέλι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
- Σε ένα μπολ λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6-7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το τυρί, τη μισή ποσότητα αμυγδάλου, το ξύσμα, την κανέλα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αραιώνουμε το μέλι σε 100 ml νερό (δεν το βράζουμε).
- Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το μέλι.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο τριμμένο αμύγδαλο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το μέλι.
Πηγή: Γαστρονόμος