Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Σύρος: Ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες

Πρόταση ημέρας – Σύρος: Ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες

|

“Πού και πού ενδιάμεσα από τις ντομάτες βάζω και καμιά πατάτα καρφωτή”… Ποιος το λέει και γιατί; Ο λόγος για την Ερμουπολίτισσα κυρία Μαρίκα Πρέκα, που έδωσε στο “Γαστρονόμο” τη συνταγή για Ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες, καθώς ετοιμάζει το ταψί με τα γεμιστά.

Ποτέ δεν ψήνει ένα φαγητό στον φούρνο μόνο του, πάντα θα βάλει δύο τουλάχιστον. Σούπερ γλυκοφάγωτες αυτές οι γεμιστές ντομάτες. Η ζάχαρη και οι σταφίδες προσφέρουν την απαιτούμενη γλύκα, στην οποία αρέσκεται ο συριανός ουρανίσκος, αλλά στη γέμιση μπαίνει και λίγο κεφαλοτύρι, για ισορροπία..

Ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες από τη Σύρο-1

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία,  1 ώρα και 15′ μαγείρεμα Σύνολο: 2 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: 4
# 12 μέτριες ντομάτες, σφιχτές
#  12 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
#  2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
#  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
#  80 γρ. μαύρες μικρές σταφίδες
#  80 γρ. κουκουνάρια
#  3 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι
# 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
# 1 μικρό καρότο, τριμμένο
#  1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
#  1 κουτ. σούπας ζάχαρη
#  300 ml ελαιόλαδο
#  1-2 πατάτες, σε κυδωνάτα κομμάτια
#  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τις ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες, ξεκινάμε κόβοντας από τις ντομάτες τα «καπάκια» τους, από τη μεριά με το κοτσάνι, και τα κρατάμε στην άκρη.

# Αφαιρούμε με ένα κουταλάκι την ψίχα από τις ντομάτες και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.

# Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τακτοποιούμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς.

# Στον πολτό ντομάτας, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

# Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

# Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό, το καρότο, την πιπεριά και αλατοπίπερο.

# Γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση, κλείνουμε με τα καπάκια, μπήγουμε τις πατάτες εδώ κι εκεί ανάμεσα στα γεμιστά, σαν σφήνες.

# Περιχύνουμε με τη σάλτσα από τις ντομάτες και συμπληρώνουμε με λίγο νερό (αν χρειάζεται) τόσο ώστε τα υγρά να καλύψουν τις ντομάτες μέχρι τη μέση.

# Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και οι πατάτες και τα γεμιστά να έχουν ροδίσει την επιφάνεια.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: “Χριστούγεννα μαζί στη Σύρο” (πρόγραμμα)

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για τα Χριστούγεννα και το Νέο Ετος (πρόγραμμα)

Νάξος – Ιερά Μονή Φανερωμένης: Με επίκεντρο την Αγία Κυριακή, συνάξεις έως τα Χριστούγεννα

Πνευματικές συνάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα στην Αγία Κυριακή στη Χώρα της Νάξου

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Ερχονται οι “Νότες το Φθινόπωρο”

Σε Νάξο και Τραγαία έρχονται οι «Νότες το Φθινόπωρο» με την Άννα Δανιηλίδη

Υπουργείο Αθλητισμού: Εφτασε η ώρα της τιμής για τους θρύλους του 2004

Βρούτσης και ΕΠΟ τιμούν τους θρύλους του 2004 - Στο ΟΑΚΑ η βράβευσή τους, πριν από την σέντρα Ελλάδα – Αγγλία

ΠΝΟ – Απεργία: Δεμένα τα πλοία την 20η Νοεμβρίου, ποιος ο λόγος

Στην απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία - Δείτε την σχετική ανακοίνωση

Greek Travel Awards 2024: Αντίπαρος, Κύθνος και Νάξος κέρδισαν εντυπώσεις και βραβεία

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τα Greek Travel Awards στο Λονδίνο

ΠΝΑΙ: Ο Μητσοτάκης προτείνει Χατζημάρκο για την ηγεσία της ΕΝΠΕ

Ο Γιώργος Χατζημάρκος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την σκυτάλη της ΕΝΠΕ

Νάξος – Κλιματική Αλλαγή: Η καλλιέργεια της πατάτας θέμα ημερίδας

Ημερίδα με θέμα “Οι πιθανές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια της Ναξιώτικης πατάτας. Αειφόρος γεωργία, προτάσεις και προοπτικές”

Νάξος – Γλινάδο: Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς - Πότε και Που;

Οι καλύτεροι κουλοχέρηδες του Nomini Καζίνο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2024

Ποιοι είναι οι καλύτεροι κουλοχέρηδες του Nomini Καζίνο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2024

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της