Μια πίτα είναι πάντα καλοδεχούμενη στο οικογενειακό τραπέζι. Την απολαμβάνουμε ως σνακ, ως πρωινό, αλλά και ως κύριο γεύμα μαζί με μια δροσερή πράσινη σαλάτα. Με την βοήθεια του “Γαστρονόμου” (σ.σ. Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλίς Τσέγκου) έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε μία απλή πίτα με τοπικά προϊόντα…
Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 15′ μαγείρεμα / Σύνολο: 1 ώρα και 45′
Υλικά
Τεμάχια: για στρογγυλό ταψί διαμ. 26 εκ.
# 1.400 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε κύβους 2 εκ.
# 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
# 400 γρ. ξινομυζήθρα
# 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
# 1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
# 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
# 50 ml ελαιόλαδο
# 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
# 12 φύλλα κρούστας (1 πακέτο)
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε στριφτή κολοκυθόπιτα με ξινομυζήθρα και δυόσμο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με την κολοκύθα για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε το τυρί, το αυγό, τον δυόσμο, το σιμιγδάλι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε το ταψί.
- Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας.
- Έπειτα, το βουτυρώνουμε και απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς του πλευράς 3-4 κουτ. σούπας από τη γέμιση, αφήνοντας ένα μικρό κενό δεξιά και αριστερά για να μη διαφύγει η γέμιση.
- Τυλίγουμε σε ρολό και βάζουμε στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, σχηματίζοντας στο ταψί έναν κοχλία.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με λίγο νερό (1-2 κουτ. σούπας).
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.