Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο

Πρόταση Ημέρας: Σκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο

|

Ωρα για μακαρονάδα… Γρήγορη, φινετσάτη, όλο φρεσκάδα με άρωμα άνοιξης. Με πολλά μυρωδικά, με ελαιόλαδο, με ιδιαίτερα πέστο, λεμονάτες ή κοκκινισμένες με ντοματίνια, εμπλουτισμένες με τα τρυφερά λαχανικά της εποχής –σπαράγγια, σέσκουλα, κολοκυθάκια, αρακά ακόμα και φασολάκια–, αυτές οι μακαρονάδες γίνονται στο άψε σβήσε και είναι απόλαυση τόσο να τις μαγειρεύεις όσο και να τις τρως!

Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” θα σας παρουσιάσουμε σήμερα μία άλλη πρόταση “Σκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο” και ταξιδεύουμε στην Κρήτη, εάν δεν κάνουμε λάθος αν και στη Νάξο έχουμε συναντήσει σε αρκετές επιχειρήσεις υπέροχα Σκιουφιχτά…

Τα ζυμαρικά βράζουν σε νερό που αρωματίζουμε με βότανα και αποκτούν φίνα γεύση. Με το ξινοτύρι από το “Τυροκομείο Πιτταρά”, τα αμύγδαλα και το φρουτώδες ελαιόλαδο, γίνονται πιάτο περιωπής.

Χρόνος: 10′ προετοιμασία / 7′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 17′

Υλικά

Μερίδες: 4-6
# 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Μανάκι
# 500 γρ. σ(κ)ιουφιχτά (παραδοσιακά στριφτά ζυμαρικά)
# 2 φακελάκια (περίπου 1 γρ. το καθένα) δίκταμο
# 2 φακελάκια χαμομήλι
# 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
# 1 κουτ. γλυκού λουίζα ξερή, τριμμένη
# 80 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
# 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
# 160 γρ. ξινοτύρι Πιτταρά, θρυμματισμένο
# αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

# Για να φτιάξουμε τα σφιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια ζεστή κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.

# Αφαιρούμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.

# Προσθέτουμε στο λάδι το αμύγδαλα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

# Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, στο οποίο έχουμε ρίξει και το δίκταμο με το χαμομήλι, βράζουμε τα ζυμαρικά για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.

# Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με το λάδι και τα αμύγδαλα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη λουίζα, το τυρί (Ξινοτύρι Πιτταράς) και τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας.

# Σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Το ελαιόλαδο από την ποικιλία ελιάς Μανάκι παράγεται κυρίως στην Αργολίδα, στην Τροιζηνία, στον Πόρο κ.α. και τα χαρακτηριστικά του είναι η ήπια πικρή γεύση και η ελαφριά πικάντικη αίσθηση, καθώς και το φρουτώδες άρωμα με στοιχεία πράσινου χόρτου, μούρων, εσπεριδοειδών και φύλλων ντομάτας.

# Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

To… αδελφάκι της Παρί Σεν Ζερμέν στην πρώτη κατηγορία!

Η Paris FC, η δεύτερη ομάδα του Παρισιού, εξασφάλισε την άνοδό του στη Ligue 1, μια διοργάνωση στην οποία είχε να συμμετάσχει από το 1979. Το παριζιάνικο ντέρμπι απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν είναι πλέον γεγονός.

Λεονάρντο ντα Βίντσι, o… “βολεψάκιας”

Ντα Βίντσι: Ο «βολεμένος» της Αναγέννησης που ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα με πατρική σύσταση

Ανακαλύφθηκε η πόλη της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ανακάλυψη στη Β. Μακεδονία σχετικά με την αρχαία πόλη της Λύγκου, γεννέτειρα της Ευρυδίκης της Α'

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων

«Να γίνουμε Κυκλαδοκεντρικοί»: Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος για την τυροκομία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (video)

Ο συγγραφέας και «γευσιθήρας» μιλά για τη σημασία της συνεργασίας και της ανάδειξης της παραδοσιακής Κυκλαδίτικης τυροκομίας μέσω της UNESCO

Κέα – “Βρετανικός”: Από τo Μπέλφαστ στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Αντικείμενα από το ναυάγιο του «Βρετανικού» θα ανελκυστούν με σκοπό να εκτεθούν στο υπό κατασκευήν ίδρυμα – Για πρώτη φορά θα γίνει επιχείρηση σε τέτοιο βάθος

Μήλος – Σαρακήνικο: Όταν η φύση διψά για Δικαιοσύνη

Η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς φυσικούς σχηματισμούς της Μήλου ξεσηκώνει αντιδράσεις, καταγγελίες και έναν αγώνα για να σωθεί ό,τι δεν έχει ακόμα χαθεί.

Καθολική Εκκλησία: Το πρώτο παγκάρι με POS είναι γεγονός στην Αθήνα (video)

Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία - Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε (video)

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιδράσεις για το ΠΔ 129/2025, “Απαξιώνουν τις μικροϊδιοκτησίες στους οικισμούς”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου καταγγέλλει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, οδηγώντας σε συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων

Πανελλαδικές 2025: Πότε ξεκινούν και ποιο το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Πανελλαδικές 2025: Η ημερομηνία που ξεκινούν και το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων