Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο

Πρόταση Ημέρας: Σκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο

|

Ωρα για μακαρονάδα… Γρήγορη, φινετσάτη, όλο φρεσκάδα με άρωμα άνοιξης. Με πολλά μυρωδικά, με ελαιόλαδο, με ιδιαίτερα πέστο, λεμονάτες ή κοκκινισμένες με ντοματίνια, εμπλουτισμένες με τα τρυφερά λαχανικά της εποχής –σπαράγγια, σέσκουλα, κολοκυθάκια, αρακά ακόμα και φασολάκια–, αυτές οι μακαρονάδες γίνονται στο άψε σβήσε και είναι απόλαυση τόσο να τις μαγειρεύεις όσο και να τις τρως!

Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” θα σας παρουσιάσουμε σήμερα μία άλλη πρόταση “Σκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο” και ταξιδεύουμε στην Κρήτη, εάν δεν κάνουμε λάθος αν και στη Νάξο έχουμε συναντήσει σε αρκετές επιχειρήσεις υπέροχα Σκιουφιχτά…

Τα ζυμαρικά βράζουν σε νερό που αρωματίζουμε με βότανα και αποκτούν φίνα γεύση. Με το ξινοτύρι από το “Τυροκομείο Πιτταρά”, τα αμύγδαλα και το φρουτώδες ελαιόλαδο, γίνονται πιάτο περιωπής.

Χρόνος: 10′ προετοιμασία / 7′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 17′

Υλικά

Μερίδες: 4-6
# 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Μανάκι
# 500 γρ. σ(κ)ιουφιχτά (παραδοσιακά στριφτά ζυμαρικά)
# 2 φακελάκια (περίπου 1 γρ. το καθένα) δίκταμο
# 2 φακελάκια χαμομήλι
# 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
# 1 κουτ. γλυκού λουίζα ξερή, τριμμένη
# 80 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
# 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
# 160 γρ. ξινοτύρι Πιτταρά, θρυμματισμένο
# αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

# Για να φτιάξουμε τα σφιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια ζεστή κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.

# Αφαιρούμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.

# Προσθέτουμε στο λάδι το αμύγδαλα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

# Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, στο οποίο έχουμε ρίξει και το δίκταμο με το χαμομήλι, βράζουμε τα ζυμαρικά για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.

# Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με το λάδι και τα αμύγδαλα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη λουίζα, το τυρί (Ξινοτύρι Πιτταράς) και τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας.

# Σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Το ελαιόλαδο από την ποικιλία ελιάς Μανάκι παράγεται κυρίως στην Αργολίδα, στην Τροιζηνία, στον Πόρο κ.α. και τα χαρακτηριστικά του είναι η ήπια πικρή γεύση και η ελαφριά πικάντικη αίσθηση, καθώς και το φρουτώδες άρωμα με στοιχεία πράσινου χόρτου, μούρων, εσπεριδοειδών και φύλλων ντομάτας.

# Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “Φιλοξενία”: Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας για τον καύσωνα της Παρασκευής

Υποχρεωτική παύση εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 σε πολλές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου – Παρέμβαση του Συλλόγου Εστίασης Νάξου "Φιλοξενία"

Δωρεάν σχολή κολύμβησης για παιδιά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στην παραλία του Άη Γιώργη

Ξεκινούν τα μαθήματα κολύμβησης για παιδιά 4-14 ετών με στόχο την ασφάλεια και εξοικείωση με το νερό – Δωρεάν συμμετοχή με προεγγραφή

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Αγία Άννα Νάξου με τη Χοροστασία του Μητροπολίτη Καλλίνικου

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο εσπερινός στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης, παρουσία πλήθους πιστών

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Όταν ο πόνος δίνει τη θέση του στην κίνηση

Αρθροπλαστική Ισχίου: Όταν η Αντικατάσταση της Άρθρωσης Γίνεται Αναγκαία - Πότε επιλέγεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι