Ωρα για μακαρονάδα… Γρήγορη, φινετσάτη, όλο φρεσκάδα με άρωμα άνοιξης. Με πολλά μυρωδικά, με ελαιόλαδο, με ιδιαίτερα πέστο, λεμονάτες ή κοκκινισμένες με ντοματίνια, εμπλουτισμένες με τα τρυφερά λαχανικά της εποχής –σπαράγγια, σέσκουλα, κολοκυθάκια, αρακά ακόμα και φασολάκια–, αυτές οι μακαρονάδες γίνονται στο άψε σβήσε και είναι απόλαυση τόσο να τις μαγειρεύεις όσο και να τις τρως!
Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” θα σας παρουσιάσουμε σήμερα μία άλλη πρόταση “Σκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο” και ταξιδεύουμε στην Κρήτη, εάν δεν κάνουμε λάθος αν και στη Νάξο έχουμε συναντήσει σε αρκετές επιχειρήσεις υπέροχα Σκιουφιχτά…
Τα ζυμαρικά βράζουν σε νερό που αρωματίζουμε με βότανα και αποκτούν φίνα γεύση. Με το ξινοτύρι από το “Τυροκομείο Πιτταρά”, τα αμύγδαλα και το φρουτώδες ελαιόλαδο, γίνονται πιάτο περιωπής.
Χρόνος: 10′ προετοιμασία / 7′ μαγείρεμα / Σύνολο: 17′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
# 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Μανάκι
# 500 γρ. σ(κ)ιουφιχτά (παραδοσιακά στριφτά ζυμαρικά)
# 2 φακελάκια (περίπου 1 γρ. το καθένα) δίκταμο
# 2 φακελάκια χαμομήλι
# 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
# 1 κουτ. γλυκού λουίζα ξερή, τριμμένη
# 80 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
# 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
# 160 γρ. ξινοτύρι Πιτταρά, θρυμματισμένο
# αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
# Για να φτιάξουμε τα σφιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια ζεστή κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
# Αφαιρούμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.
# Προσθέτουμε στο λάδι το αμύγδαλα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
# Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, στο οποίο έχουμε ρίξει και το δίκταμο με το χαμομήλι, βράζουμε τα ζυμαρικά για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
# Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με το λάδι και τα αμύγδαλα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη λουίζα, το τυρί (Ξινοτύρι Πιτταράς) και τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
# Σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
Το ελαιόλαδο από την ποικιλία ελιάς Μανάκι παράγεται κυρίως στην Αργολίδα, στην Τροιζηνία, στον Πόρο κ.α. και τα χαρακτηριστικά του είναι η ήπια πικρή γεύση και η ελαφριά πικάντικη αίσθηση, καθώς και το φρουτώδες άρωμα με στοιχεία πράσινου χόρτου, μούρων, εσπεριδοειδών και φύλλων ντομάτας.
# Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.