Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και λίγο από μανιτάρια

Πρόταση Ημέρας: Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και λίγο από μανιτάρια

|

Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και μανιτάρια Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει: Η σάλτσα έχει υφή πυκνή, γεύση πολύπλοκη και δυνατή και συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το άπαχο φιλέτο..

Πρόταση που έρχεται από τον “Γαστρονόμο” διά χειρός Γιώργου Θεολογίτη. Αρχιμάγειρας σε επιβατηγό που κάνει τον γύρο των Δωδεκανήσων και κάθε τόσο δένει στον Πειραιά.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  4 ώρες και 25′ μαγείρεμα / 1 ώρα αναμονή.  Σύνολο: 5 ώρες και 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 500 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς

# 1 πράσινη + 1 κόκκινη + 1 κίτρινη πιπεριά, σε μικρά καρέ  200 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα

#  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί  1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά σιουφικτά (κρητικά παραδοσιακά ζυμαρικά σαν στριφτάρια)

#  100 ml ελαιόλαδο  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

#  τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα (προαιρετικά) Για τη βάση σάλτσας

# 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου (ή κόκαλα από ξεκοκαλισμένο ολόκληρο κοτόπουλο, μαζί με τον λαιμό – τα παραγγέλνουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη μας)  3 λίτρα νερό

# 1 καρότο, χοντροκομμένο  1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

#  1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο  50 γρ. πελτές ντομάτας

#  50 ml κόκκινο ξηρό κρασί  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

#  3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι  3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

#  2 φύλλα δάφνης  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάση σάλτσας

  1. Για να φτιάξουμε σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και μανιτάρια, αρχικά ξεπλένουμε καλά τις φτερούγες (ή τα κόκαλα) του κοτόπουλου και τις ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα.
  4. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τον πελτέ, το σκόρδο, τα μυρωδικά και το κρασί.
  5. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό να σιγοβράζει και να ανακινείται πολύ ήπια, και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 ώρες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Στερεώνουμε μια πολύ λεπτή σήτα (ιδανικά ένα κωνικό σινουά) πάνω από μικρή κατσαρόλα και σουρώνουμε τον ζωμό, πιέζοντας τα στερεά υλικά καλά με ξύλινη κουτάλα.
  9. Θα μας έχει μείνει μια σάλτσα στο 1/3 της αρχικής ποσότητας (περίπου 1 λίτρο).
  10. Τη σουρώνουμε άλλη μία φορά από τη λεπτή σήτα μέσα σε ένα μπολ.
  11. Το τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με πολύ κρύο νερό και παγάκια, για να έρθει γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
  12. Έπειτα τοποθετούμε το μπολ με τη σάλτσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι το λίπος να στερεοποιηθεί και να συγκεντρωθεί σε ένα ανοιχτόχρωμο στρώμα στην επιφάνεια.
  13. Αφαιρούμε αυτό το λίπος με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη σάλτσα κατά μέρος, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ραγού

  1. Σε βαριά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το φιλέτο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά για να ροδίσει παντού ομοιόμορφα.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε 200 ml από τη βάση σάλτσας και αλατοπίπερο.
  6. Μαγειρεύουμε για 10-11 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  7. Φυλάσσουμε την υπόλοιπη βάση σάλτσας για άλλη χρήση, π.χ. για μια μακαρονάδα την επόμενη ημέρα.
  8. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα σιουφικτά για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  9. Τα στραγγίζουμε.
  10. Όταν περάσει το 10λεπτο μαγείρεμα του φιλέτου, προσθέτουμε τα σιουφικτά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να ενωθούν οι γεύσεις.
  11. Μοιράζουμε αμέσως σε πιάτα και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με τριμμένο τυρί.

Μυστικά

Προγραμματίστε εγκαίρως την προετοιμασία αυτού του γιορτινού πιάτου, καθώς μόνο η βάση της σάλτσας, απαιτεί περίπου 4 ώρες σιγανό βράσιμο. Ιδανικά, ετοιμάστε την από την προηγούμενη ημέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γαλανάδο: Ξεκινάει η αναβάθμιση του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου

Αναψε το πράσινο φως για την αναβάθμιση του κτηρίου που στεγάζονταν το πάλαι ποτέ Δημοτικό Σχολείου που αναμένεται να φιλοξενήσει το νηπιαγωγείο

Πένυ Ρόγκα, βγήκε πρωταθλήτρια στη μάχη με το καρκίνο και δηλώνει “Νικήσαμε”

Η Πένυ Ρόγκα βγήκε νικήτρια από την μεγάλη της μάχη με τον καρκίνο και μέσω προσωπικού μηνύματος αναφέρεται στην περιπέτειά της και κλείνει με το πιο αισιόδοξο μήνυμα «Νικήσαμε»!!!

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (14/12) του “Αρτεμις” στην Σίφνο, ποιος ο λόγος;

Το προσεχές Σάββατο (14/12) το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει την Σίφνο για να μεταφέρει τους αθλητής του Πανσιφναϊκού στην Σύρο

Πανναξιακός ΑΟ: Παρασκευή και 13 με νησιώτικο γλέντι

Ο Πανναξιακός ΑΟ διοργανώνει τον χορό του για τις εορτές την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Κίνημα Δημοκρατίας: Στις Κυκλάδες ιδρύθηκε ομάδα πρωτοβουλίας

Ομάδα πρωτοβουλίας συστάθηκε στις Κυκλάδες με σημείο αναφοράς το "Κίνημα Δημοκρατίας" του Στέφανου Κασσελάκη

Νάξος – Φιλώτι: Απέκτησε κλιματιστικό το ιατρείο του χωριού

Με τη στήριξη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση κλιματιστικού στο ιατρείο του Φιλωτίου

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Βατικανό: Αντιδράσεις για την προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου μπροστά σε φάτνη με κεφίγια

Αντιδράσεις για την προσευχή του Πάπα μπροστά σε φάτνη με κεφίγια

Σαντορίνη: Μουσική παράσταση στα σχολεία με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Μουσική Παράσταση Χριστουγέννων στα Σχολεία - Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής (video)

ΕΝΦΙΑ 2025: Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί, πότε ξεκινούν οι καταβολές

Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2025 - Ποιοι πρέπει να διορθώσουν το Ε9

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Στον.. αέρα ο δρόμος προς Ορκό και Μικρή Βίγλα (photos)

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις για μία ακόμη φορά ανέδειξαν θέματα υποδομών στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί προς Ορκό και Μικρή Βίγλα

Money Drop: Οι Ναξιώτες Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ (!!!)

Δύο Ναξιώτες, οι Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ παίζοντας σε επεισόδιο του Money Drop

Εκτακτο: Διαμελίστηκε εργαζόμενος σε εργοστάσιο παραγωγής μπετόν

Μηχανή μπετόν διαμέλισε εργαζόμενο σε εργοστάσιο στη Νάξο

Νάξος: Το τελευταίο αντίο στον Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Ο Μιχάλης Β. Μελισσηνός αποχαιρετά τον πρώτο του ξάδερφο Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Νάξος: “Εφυγε” από τη ζωή ο Νίκος Σαμψούντιος

Μεγάλο πλήγμα στην τοπική κοινωνία, ο θάνατος του χρυσοχόου Νίκου Σαμψούντιου - Αύριο Παρασκευή η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – Laguna Coast Resort: Ανοίγει τις πύλες του τον προσεχή Μάιο

Το νέο πολυτελές eco ξενοδοχείο των Small Luxury Hotels στη Νάξο - Ανοίγει το Μάιο του 2025

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Χριστούγεννα: Ολη η Νάξος γίνεται μία “αγκαλιά αγάπης” (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Γ. Ζουγανέλης: “Οταν μιλάμε για Κυκλαδίτικη μουσική, εννοούμε Ναξιώτικη” (video)

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την Νάξο, την μουσική και την παράδοση που οφείλουμε να τηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού (video)

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ντεμπούτο για τον 14χρονο Γεωργακόπουλο

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διέλυσε τον Εργοτέλη (100-63) έφτασε τις 7 νίκες σε οκτώ αναμετρήσεις αλλά το ντεμπούτο του Γεωργακόπουλου έκλεψε τη παράσταση