Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και λίγο από μανιτάρια

Πρόταση Ημέρας: Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και λίγο από μανιτάρια

|

Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και μανιτάρια Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει: Η σάλτσα έχει υφή πυκνή, γεύση πολύπλοκη και δυνατή και συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το άπαχο φιλέτο..

Πρόταση που έρχεται από τον “Γαστρονόμο” διά χειρός Γιώργου Θεολογίτη. Αρχιμάγειρας σε επιβατηγό που κάνει τον γύρο των Δωδεκανήσων και κάθε τόσο δένει στον Πειραιά.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  4 ώρες και 25′ μαγείρεμα / 1 ώρα αναμονή.  Σύνολο: 5 ώρες και 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 500 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς

# 1 πράσινη + 1 κόκκινη + 1 κίτρινη πιπεριά, σε μικρά καρέ  200 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα

#  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί  1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά σιουφικτά (κρητικά παραδοσιακά ζυμαρικά σαν στριφτάρια)

#  100 ml ελαιόλαδο  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

#  τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα (προαιρετικά) Για τη βάση σάλτσας

# 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου (ή κόκαλα από ξεκοκαλισμένο ολόκληρο κοτόπουλο, μαζί με τον λαιμό – τα παραγγέλνουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη μας)  3 λίτρα νερό

# 1 καρότο, χοντροκομμένο  1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

#  1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο  50 γρ. πελτές ντομάτας

#  50 ml κόκκινο ξηρό κρασί  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

#  3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι  3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

#  2 φύλλα δάφνης  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάση σάλτσας

  1. Για να φτιάξουμε σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και μανιτάρια, αρχικά ξεπλένουμε καλά τις φτερούγες (ή τα κόκαλα) του κοτόπουλου και τις ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα.
  4. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τον πελτέ, το σκόρδο, τα μυρωδικά και το κρασί.
  5. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό να σιγοβράζει και να ανακινείται πολύ ήπια, και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 ώρες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Στερεώνουμε μια πολύ λεπτή σήτα (ιδανικά ένα κωνικό σινουά) πάνω από μικρή κατσαρόλα και σουρώνουμε τον ζωμό, πιέζοντας τα στερεά υλικά καλά με ξύλινη κουτάλα.
  9. Θα μας έχει μείνει μια σάλτσα στο 1/3 της αρχικής ποσότητας (περίπου 1 λίτρο).
  10. Τη σουρώνουμε άλλη μία φορά από τη λεπτή σήτα μέσα σε ένα μπολ.
  11. Το τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με πολύ κρύο νερό και παγάκια, για να έρθει γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
  12. Έπειτα τοποθετούμε το μπολ με τη σάλτσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι το λίπος να στερεοποιηθεί και να συγκεντρωθεί σε ένα ανοιχτόχρωμο στρώμα στην επιφάνεια.
  13. Αφαιρούμε αυτό το λίπος με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη σάλτσα κατά μέρος, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ραγού

  1. Σε βαριά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το φιλέτο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά για να ροδίσει παντού ομοιόμορφα.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε 200 ml από τη βάση σάλτσας και αλατοπίπερο.
  6. Μαγειρεύουμε για 10-11 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  7. Φυλάσσουμε την υπόλοιπη βάση σάλτσας για άλλη χρήση, π.χ. για μια μακαρονάδα την επόμενη ημέρα.
  8. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα σιουφικτά για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  9. Τα στραγγίζουμε.
  10. Όταν περάσει το 10λεπτο μαγείρεμα του φιλέτου, προσθέτουμε τα σιουφικτά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να ενωθούν οι γεύσεις.
  11. Μοιράζουμε αμέσως σε πιάτα και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με τριμμένο τυρί.

Μυστικά

Προγραμματίστε εγκαίρως την προετοιμασία αυτού του γιορτινού πιάτου, καθώς μόνο η βάση της σάλτσας, απαιτεί περίπου 4 ώρες σιγανό βράσιμο. Ιδανικά, ετοιμάστε την από την προηγούμενη ημέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Το ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε άστοχες αποφάσεις»

Σκληρή κριτική του πρώην διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Νάξου προς τη δημοτική αρχή για την ακύρωση της μίσθωσης ακινήτου και την πρόταση δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος στον χώρο που προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Μονή: Πρώτη προπόνηση για το Naxos Sphinx Rugby Club

Η νέα ομάδα ράγκμπι της Νάξου καλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη γνωριμία και προπόνηση, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μονής.

Μικρός θησαυρός στη Νάξο: Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο του 1929 παραδόθηκε στην οικογένεια Σαλτέρη

Ο Σπύρος Κάλμπαρης ανακάλυψε τυχαία σε πυργόσπιτο της Ράχης Νάξου ένα σπάνιο σχολικό Ευαγγέλιο του 1929, που ανήκε σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χαλκείου.

Καφέ Γκρέκο: Σε κίνδυνο το ιστορικό στέκι διανοουμένων της Ρώμης λόγω ενοικίου (!!!)

Το θρυλικό καφενείο της οδού Κοντότι, σημείο συνάντησης Γκαίτε, Ντίκενς και Λόρδου Βύρωνα, απειλείται ξανά με λουκέτο μετά από αιώνες ιστορίας.

Νέος εκλογικός κώδικας: Ανατροπές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκλογές σε έναν γύρο

Η κατάργηση της δεύτερης Κυριακής, η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψήφου και η νέα κατανομή εδρών αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΟ Μυκόνου: Με τον Παναγιώτη Τσάμη “γεμίζει” τη ρακέτα του

Η Mykonos Basketball Club αποκτά τον 23χρονο σέντερ με δανεισμό από τον Προμηθέα Πατρών, ενισχύοντας τη γραμμή ψηλών στην ιστορική πρώτη της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία.

Κατανόηση των μορφών ζωντανών τουρνουά για ενθουσιώδεις καζίνο

Το bigclash casino είναι ένα από τα μέρη όπου οι παίκτες μπορούν να απολαύσουν αυτή την εμπειρία, παρέχοντας μια ποικιλία από τουρνουά που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.

Ανάφη: Νησιώτικη μουσική βραδιά και βραβεύσεις στον εορτασμό της Παναγίας Καλαμιώτισσας

Ο Δήμος Ανάφης τιμά προσωπικότητες που στήριξαν το νησί και γιορτάζει με τους Ματθαίο Γιαννούλη και Μαρία Νομικού στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Σίφνος: Βαρύ πένθος για τον μικρό Λευτέρη

Ανείπωτη θλίψη στη Σίφνο για τον ξαφνικό χαμό του μικρού Λευτέρη. Το νησί πενθεί σαν μια οικογένεια και αποχαιρετά το παιδί του με αγάπη και δάκρυα.