Στη Σίφνο λένε μελόπιτθα, κολοκυθόπιτθα κ.ο.κ., προσθέτοντας αυτό το «θ» που χαρακτηρίζει την ντοπιολαλιά τους.
Οπότε; Ας δούμε – μέσω του “Γαστρονόμου” – την μελόπιτθα, μια κλασική κυκλαδίτικη μελόπιτα που φτιάχνεται με το φρέσκο τυρί του νησιού, το ανθότυρο, και είναι, όπως και στα περισσότερα νησιά, το γλυκό του Πάσχα
Χρόνος: 15′ προετοιμασία, 20′ ψήσιμο, Σύνολο: 35′
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη μελόπιτθα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
- Περνάμε το ανθότυρο από τον μύλο των λαχανικών ή το χτυπάμε στον πολυκόφτη για να θρυμματιστεί και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με το μέλι και τη ζάχαρη μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα. Ρίχνουμε και το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Ενα παγωμένο τσίπουρο.