Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σαλατούρι με άρωμα Παροναξίας ...

Πρόταση Ημέρας: Σαλατούρι με άρωμα Παροναξίας …

|

Το καλοκαίρι στο Αιγαίο δεν ακούγεται, μυρίζει. Και μία από τις πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές που βγαίνει από τις κουζίνες της Νάξου και της Πάρου είναι το φρεσκοβρασμένο ψάρι που μεταμορφώνεται σε σαλατούρι – έναν μεζέ λιτό αλλά πλούσιο, που ενώνει τη θάλασσα με το αμπέλι, το χωράφι και το χέρι της γιαγιάς.

Τι είναι το σαλατούρι;

Πρόκειται για σαλάτα-μεζέ που φτιάχνεται από λευκόσαρκο ψάρι, βρασμένο και ξεψαχνισμένο, με ελαιόλαδο, μαϊντανό και κρεμμύδι – φρέσκο ή ξερό, ανάλογα την παράδοση. Είναι φαγητό που φτιάχνεται στο πόδι, αλλά με ψυχή.

Στην Πάρο συνηθίζεται με φρέσκο κρεμμυδάκι, ενώ στη Νάξο το τιμούν με ξερό, για περισσότερη ένταση. Σήμερα όμως, η εποχή ευνοεί το φρέσκο, που δίνει αρώματα και φρεσκάδα. Επιλέγουμε μέσω του “Γαστρονόμου” να δώσουμε την συνταγή της ημέρας..

Επιλογή ψαριού: Με σεβασμό στη θάλασσα

Παραδοσιακά φτιάχνεται με βάτο (είδος σαλαχιού), ρίνα ή καλκάνι – ψάρια που διαθέτουν χόνδρους αντί για κόκαλα, για εύκολο ξεψάχνισμα. Όμως η ρίνα και το καλκάνι είναι πια απειλούμενα είδη στις ελληνικές θάλασσες. Για λόγους βιωσιμότητας, προτιμήστε τον βάτο, ή ακόμα καλύτερα ένα λευκόσαρκο ψάρι με λίγα κόκαλα (π.χ. σφυρίδα, μπακαλιάρο, στήρα), ζητώντας από τον ψαρομανάβη να αφαιρέσει το σκληρό δέρμα.

Συνταγή για αυθεντικό σαλατούρι

Μερίδες: 4 | Προετοιμασία: 10’ | Μαγείρεμα: 20’ | Σύνολο: 30’

Υλικά:

  • 1.500 γρ. βάτος (ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι με λίγα κόκαλα), καθαρισμένος από δέρμα (600–700 γρ. ψαχνό)

  • 1 κουτ. γλυκού απαλή μουστάρδα (προαιρετικά)

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινο μέρος), πολύ λεπτοκομμένα

  • Φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

  • Ελαιόλαδο κατά βούληση

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το ψάρι σε κατσαρόλα με νερό που ίσα να το καλύπτει για περίπου 15 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται. Το ψάρι πρέπει να μαγειρευτεί, χωρίς να στεγνώσει.

  2. Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με απαλές κινήσεις αφαιρούμε το ψαχνό με πιρούνι – αποφεύγοντας να διαλύσουμε τη σάρκα.

  3. Σε σαλατιέρα, ανακατεύουμε απαλά το ψαχνό με τη μουστάρδα (αν τη χρησιμοποιήσουμε).

  4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, περιχύνουμε με άφθονο ελαιόλαδο – το ψάρι το απορροφά σαν σφουγγάρι.

  5. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
    Σερβίρουμε αμέσως.

Σαλατούρι: Όχι μόνον μεζές

Το σαλατούρι είναι φαγητό μετά τη θάλασσα, δίπλα στο κρασί, πάνω σε ψωμί, μέσα στο τάπερ, ακόμη και πάνω από ζεστό κριθαρότο. Δεν είναι απλά μεζές, είναι τρόπος ζωής: αξιοποίηση, απλότητα, γεύση και τιμή στην ελληνική παράδοση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232. Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)