Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σαλατούρι με άρωμα Παροναξίας ...

Πρόταση Ημέρας: Σαλατούρι με άρωμα Παροναξίας …

|

Το καλοκαίρι στο Αιγαίο δεν ακούγεται, μυρίζει. Και μία από τις πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές που βγαίνει από τις κουζίνες της Νάξου και της Πάρου είναι το φρεσκοβρασμένο ψάρι που μεταμορφώνεται σε σαλατούρι – έναν μεζέ λιτό αλλά πλούσιο, που ενώνει τη θάλασσα με το αμπέλι, το χωράφι και το χέρι της γιαγιάς.

Τι είναι το σαλατούρι;

Πρόκειται για σαλάτα-μεζέ που φτιάχνεται από λευκόσαρκο ψάρι, βρασμένο και ξεψαχνισμένο, με ελαιόλαδο, μαϊντανό και κρεμμύδι – φρέσκο ή ξερό, ανάλογα την παράδοση. Είναι φαγητό που φτιάχνεται στο πόδι, αλλά με ψυχή.

Στην Πάρο συνηθίζεται με φρέσκο κρεμμυδάκι, ενώ στη Νάξο το τιμούν με ξερό, για περισσότερη ένταση. Σήμερα όμως, η εποχή ευνοεί το φρέσκο, που δίνει αρώματα και φρεσκάδα. Επιλέγουμε μέσω του “Γαστρονόμου” να δώσουμε την συνταγή της ημέρας..

Επιλογή ψαριού: Με σεβασμό στη θάλασσα

Παραδοσιακά φτιάχνεται με βάτο (είδος σαλαχιού), ρίνα ή καλκάνι – ψάρια που διαθέτουν χόνδρους αντί για κόκαλα, για εύκολο ξεψάχνισμα. Όμως η ρίνα και το καλκάνι είναι πια απειλούμενα είδη στις ελληνικές θάλασσες. Για λόγους βιωσιμότητας, προτιμήστε τον βάτο, ή ακόμα καλύτερα ένα λευκόσαρκο ψάρι με λίγα κόκαλα (π.χ. σφυρίδα, μπακαλιάρο, στήρα), ζητώντας από τον ψαρομανάβη να αφαιρέσει το σκληρό δέρμα.

Συνταγή για αυθεντικό σαλατούρι

Μερίδες: 4 | Προετοιμασία: 10’ | Μαγείρεμα: 20’ | Σύνολο: 30’

Υλικά:

  • 1.500 γρ. βάτος (ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι με λίγα κόκαλα), καθαρισμένος από δέρμα (600–700 γρ. ψαχνό)

  • 1 κουτ. γλυκού απαλή μουστάρδα (προαιρετικά)

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινο μέρος), πολύ λεπτοκομμένα

  • Φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

  • Ελαιόλαδο κατά βούληση

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το ψάρι σε κατσαρόλα με νερό που ίσα να το καλύπτει για περίπου 15 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται. Το ψάρι πρέπει να μαγειρευτεί, χωρίς να στεγνώσει.

  2. Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με απαλές κινήσεις αφαιρούμε το ψαχνό με πιρούνι – αποφεύγοντας να διαλύσουμε τη σάρκα.

  3. Σε σαλατιέρα, ανακατεύουμε απαλά το ψαχνό με τη μουστάρδα (αν τη χρησιμοποιήσουμε).

  4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, περιχύνουμε με άφθονο ελαιόλαδο – το ψάρι το απορροφά σαν σφουγγάρι.

  5. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
    Σερβίρουμε αμέσως.

Σαλατούρι: Όχι μόνον μεζές

Το σαλατούρι είναι φαγητό μετά τη θάλασσα, δίπλα στο κρασί, πάνω σε ψωμί, μέσα στο τάπερ, ακόμη και πάνω από ζεστό κριθαρότο. Δεν είναι απλά μεζές, είναι τρόπος ζωής: αξιοποίηση, απλότητα, γεύση και τιμή στην ελληνική παράδοση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232. Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 11 Ιουλίου

Από τις 06:30π.μ. έως τις 08:00π.μ. σε διάφορες περιοχές του νησιού λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Π.Ν.Αι.: Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων

Η διαβούλευση απευθύνεται τόσο σε πολίτες όσο και σε θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και θα είναι ανοικτή έως τις 27 Ιουλίου 2025

«Ο χορός του Ησαΐα» στην Πάρο: Παράδοση ή παρεξήγηση;

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας τοποθετείται για το βίντεο γαμήλιας τελετής στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή – Τι είναι πραγματικά το τοπικό αυτό έθιμο και γιατί δεν αποτελεί καινοτομία

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Αναστηλώνεται ο Ι.Ν. Αγίου Μάμαντος στην Ποταμιά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στατικής μελέτης για τη στερέωση και αποκατάσταση του ιστορικού ναού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2025.

Κατ. Γιαννακά: «Σεβασμός είναι να μένουν σπίτι τους», ηχηρή παρέμβαση για τη μεταφορά των Κούρων της Νάξου

Η Κατερίνα Γιαννακά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την απόφαση του ΚΑΣ να εγκρίνει τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό στο υπό ίδρυση μουσείο στο Κάστρο. Μιλά για παραλογισμό, αδιαφάνεια και απαξίωση της τοπικής μνήμης.

Φάρμακα με προορισμό τη φροντίδα, όχι τον κάδο: Η Τήνος και η Νάξος δίνουν το παράδειγμα

Μαθητές, δήμοι και φαρμακοποιοί ενώνουν δυνάμεις για να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον των Κυκλάδων

Δήμος Θήρας: Τα Seatrac δίνουν ελευθερία στους συμπολίτες μας με αναπηρία – Ας τα προστατεύσουμε μαζί

Έκκληση για υπεύθυνη χρήση και σεβασμό του εξοπλισμού – Απαραίτητες επισκευές λόγω φθορών

“Ιούλιος, μα όχι καλοκαίρι”: Εικαστική έκθεση στο Κάστρο της Νάξου

Η ART ARK GALLERY παρουσιάζει τρεις σύγχρονες Ελληνίδες δημιουργούς που συνομιλούν με τη μνήμη, τον μόχθο και το βλέμμα του άλλου – από τις 16 έως τις 30 Ιουλίου

Ν. Σιγάλας -Ένωση Λιμενικών Ν.Α. Αιγαίου: Προτάσεις για ενίσχυση και αξιοπρεπείς συνθήκες στα νησιά (video)

Από την υποστελέχωση και τις μεταθέσεις μέχρι το νέο φυλάκιο της Ανάφης, η καθημερινότητα των λιμενικών στο προσκήνιο.

Νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, νέα συνεργασία για την καλοκαιρινή περίοδο

Από 16 Ιουλίου και για τρεις μήνες, εξειδικευμένες υπηρεσίες νευρολογίας διαθέσιμες για τους κατοίκους των Κυκλάδων – Στόχος η πλήρης κάλυψη με μόνιμο ιατρό

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα