Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ρολό γαλοπούλας με φυστίκια Αιγίνης

Πρόταση Ημέρας: Ρολό γαλοπούλας με φυστίκια Αιγίνης

|

Ποιος είπε ότι γαλοπούλα, κάστανα και φυστίκια δεν μπορούν να συνεργαστούν στο ίδιο πιάτο; Γαστρονόμος και .. Μία γιορτινή γαλοπούλα σε ρολό, με πλούσια γέμιση -με λουκάνικο, συκωτάκια, κάστανα και ξηρούς καρπούς- που θα μπει σε μια πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού και θα κερδίσει τις εντυπώσεις (Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food styling: Tina Webb)

Προετοιμασία: 20′ προετοιμασία, 1 ώρα ψήσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ρολό γαλοπούλας γεμιστό με κάστανα και φυστίκια Αιγίνης, ξεκινάμε μουλιάζοντας σε μικρό μπολ τις σταφίδες στο μπράντι για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα συκωτάκια και το λουκάνικο για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί.
  4. Ρίχνουμε 200 ml από το ζωμό, τις σταφίδες με το μπράντι και αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα περισσότερα υγρά.
  5. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τα φυστίκια, τα κάστανα, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε.
  6. Απλώνουμε τα δύο φιλέτα γαλοπούλας και αδειάζουμε τη γέμιση, μοιράζοντάς την ισόποσα.
  7. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και τυλίγουμε τα φιλέτα σε 2 ρολά.
  8. Τυλίγουμε τα ρολά με σπάγκο μαγειρικής και τα δένουμε σφιχτά ή τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
  10. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ρολά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  11. Τα βγάζουμε προσεκτικά (κρατάμε την κατσαρόλα με το λάδι), τα βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να γίνει η γαλοπούλα αλλά να παραμείνει ζουμερή.
  12. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε τα ρολά σε ξύλο κοπής και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  13. Αφαιρούμε το σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε σε πιατέλα.
  14. Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά την κατσαρόλα όπου σοτάραμε τα ρολά και ρίχνουμε το κρασί.
  15. Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξύνουμε με ξύλινη κουτάλα τα υπολείμματα κρέατος που έμειναν από το σοτάρισμα.
  16. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα.
  17. Σουρώνουμε τη σάλτσα και την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
  18. Συνοδεύουμε το ρολό με αφράτο λευκό πιλάφι.
Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Ίος: Το αιγαιοπελαγίτικο νησί–μύθος στη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον

Ανάμεσα στην άγρια ομορφιά και την τουριστική ανάπτυξη, η Ίος καλείται να ισορροπήσει την ψυχή της με τις προκλήσεις της εποχής — με όπλα τη φύση, την τέχνη και τους ανθρώπους της.

Νάξος: Ποια είναι η γεύση της; Από την πατάτα και το τυρί έως την … παπιλώνα

Από τα τυριά και τις πατάτες μέχρι το ζαμπόνι και το κίτρο, η Νάξος παραμένει αυθεντική γαστρονομική δύναμη, σε μια εποχή που η αυτάρκεια γίνεται πολυτέλεια.

Ροζέ Μιλλιέξ: Ο Γάλλος που αγάπησε τη Νάξο – Μια ωδή στην «πλούσια καρδιά» του νησιού

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη σχέση του Γάλλου φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ με τη Νάξο, μέσα από το συγκινητικό του άρθρο του 1957. Αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Ήμελλου.

ΑΟ Μυκόνου: Εξι αποχωρήσεις και “Ευχαριστούμε τους πρωταγωνιστές της ανόδου”

Ο Α.Ο. Μυκόνου αποχαιρετά έξι παίκτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική άνοδο – Λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης από τη διοίκηση

ΕΟΠΥΥ: Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους από αύριο (16/06), ανακούφιση για 139.000 ασθενείς

Ξεκινά τη Δευτέρα (16/06) η πρωτοποριακή υπηρεσία διανομής ΦΥΚ στο σπίτι – Δωρεάν, εύκολη διαδικασία, χωρίς αναμονές στα φαρμακεία

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εληξε σήμερα η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων: Από 16 Ιουνίου ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει την υποχρέωση καθαρισμού και απομάκρυνσης υπολειμμάτων – «Ευθύνη όλων η προστασία ζωών και περιουσιών»

Μύκονος: Δις ισόβια σε 50χρονο για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό των ανήλικων διδύμων κορών του

Απόφαση-σοκ από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σάμου – Ο δράστης κακοποιούσε τα ίδια του τα παιδιά για χρόνια, σύμφωνα με τις καταθέσεις

Θεσσαλονίκη–Σύρος: Sold out η νέα πτήση της Aegean και σκέψεις παράτασης

Πολύ πάνω από τις προσδοκίες οι κρατήσεις στη νέα αεροπορική σύνδεση – Σκέψεις για παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού