Ζουμερές, τρυφερές, γεμιστές και αρωματικές, οι μελιτζάνες σε αυτή τη συνταγή γίνονται η απόλυτη πρωταγωνίστρια του καλοκαιρινού τραπεζιού. Στη γεμιστή τους εκδοχή, με φέτα και πικάντικο κασέρι Σοχού (σ.σ. μπορείτε να βάλετε και 12μηνη Γραβιέρα Νάξου Πιτταρά εάν θέλετε), δένουν υπέροχα με την ντομάτα, το κύμινο και το κάρι, δημιουργώντας ένα φουρνιστό μεζέ που έχει την ψυχή της Θεσσαλονίκης και την πολυμορφία της Μεσογείου.
Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την κουζίνα της οινολόγου και οινοποιού Ελένης Καχρή, η οποία αγαπά τις πλούσιες, πολυσυλλεκτικές γεύσεις και ξέρει να τις συνδυάζει με στυλ και φαντασία. Το κάρι, που προσθέτει ένα ανατολίτικο twist, είναι προσωπική της πινελιά – και λειτουργεί υπέροχα. Οπότε διαβάζουμε “Γαστρονόμο” και πάμε…
Έτοιμα σε: 1 ώρα και 10 λεπτά
Προετοιμασία: 30΄ • Ψήσιμο: 25΄ • Αναμονή: 15΄
Μερίδες: 4–5
Υλικά
-
1 κιλό μελιτζάνες Λαγκαδά (ή τσακώνικες/φλάσκες)
-
2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1 κοφτό κ.γ. κάρι
-
1 κοφτό κ.γ. κύμινο σε σκόνη
-
100 γρ. κασέρι Σοχού, σε λεπτά μπαστουνάκια
-
100 γρ. φέτα, σε λεπτά μπαστουνάκια
-
50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες:
Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Τις αλείφουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. -
Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε το γκριλ και ψήνουμε τις μελιτζάνες στο ψηλότερο ράφι για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε στην άκρη. -
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κάρι, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. -
Συναρμολόγηση:
Σε κάθε φέτα μελιτζάνας τοποθετούμε ένα μπαστουνάκι φέτα και ένα μπαστουνάκι κασέρι. Τυλίγουμε σε ρολό και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα. -
Τελικό μαγείρεμα:
Βάζουμε τα ρολάκια μέσα στη σάλτσα και σιγομαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα τυριά. Σείουμε ελαφρά το σκεύος ώστε να βραχούν παντού. -
Σερβίρουμε ζεστά με λίγο φρέσκο πιπέρι και αν θέλουμε, ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.
Tip σερβιρίσματος από οινολόγο
Συνοδέψτε με ένα δροσερό ροζέ ή λευκό κρασί από Ξινόμαυρο ή Μαλαγουζιά. Ιδανικό και για μεζέ αλλά και για κυρίως.
Αυτή η συνταγή τιμά τη μαγειρική του μεράκι, την τοπική παράδοση και την τόλμη του συνδυασμού. Δοκιμάστε την – θα σας μείνει αξέχαστη!