Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με φέτα και πικάντικο κασέρι Σοχού

Πρόταση Ημέρας: Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με φέτα και πικάντικο κασέρι Σοχού

|

Ζουμερές, τρυφερές, γεμιστές και αρωματικές, οι μελιτζάνες σε αυτή τη συνταγή γίνονται η απόλυτη πρωταγωνίστρια του καλοκαιρινού τραπεζιού. Στη γεμιστή τους εκδοχή, με φέτα και πικάντικο κασέρι Σοχού (σ.σ. μπορείτε να βάλετε και 12μηνη Γραβιέρα Νάξου Πιτταρά εάν θέλετε), δένουν υπέροχα με την ντομάτα, το κύμινο και το κάρι, δημιουργώντας ένα φουρνιστό μεζέ που έχει την ψυχή της Θεσσαλονίκης και την πολυμορφία της Μεσογείου.

Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την κουζίνα της οινολόγου και οινοποιού Ελένης Καχρή, η οποία αγαπά τις πλούσιες, πολυσυλλεκτικές γεύσεις και ξέρει να τις συνδυάζει με στυλ και φαντασία. Το κάρι, που προσθέτει ένα ανατολίτικο twist, είναι προσωπική της πινελιά – και λειτουργεί υπέροχα. Οπότε διαβάζουμε “Γαστρονόμο” και πάμε… 

Έτοιμα σε: 1 ώρα και 10 λεπτά

Προετοιμασία: 30΄ • Ψήσιμο: 25΄ • Αναμονή: 15΄
Μερίδες: 4–5

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες Λαγκαδά (ή τσακώνικες/φλάσκες)

  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κοφτό κ.γ. κάρι

  • 1 κοφτό κ.γ. κύμινο σε σκόνη

  • 100 γρ. κασέρι Σοχού, σε λεπτά μπαστουνάκια

  • 100 γρ. φέτα, σε λεπτά μπαστουνάκια

  • 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες:
    Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Τις αλείφουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά.

  2. Ψήσιμο:
    Προθερμαίνουμε το γκριλ και ψήνουμε τις μελιτζάνες στο ψηλότερο ράφι για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε στην άκρη.

  3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
    Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κάρι, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  4. Συναρμολόγηση:
    Σε κάθε φέτα μελιτζάνας τοποθετούμε ένα μπαστουνάκι φέτα και ένα μπαστουνάκι κασέρι. Τυλίγουμε σε ρολό και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.

  5. Τελικό μαγείρεμα:
    Βάζουμε τα ρολάκια μέσα στη σάλτσα και σιγομαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα τυριά. Σείουμε ελαφρά το σκεύος ώστε να βραχούν παντού.

  6. Σερβίρουμε ζεστά με λίγο φρέσκο πιπέρι και αν θέλουμε, ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.

 Tip σερβιρίσματος από οινολόγο

Συνοδέψτε με ένα δροσερό ροζέ ή λευκό κρασί από Ξινόμαυρο ή Μαλαγουζιά. Ιδανικό και για μεζέ αλλά και για κυρίως.

Αυτή η συνταγή τιμά τη μαγειρική του μεράκι, την τοπική παράδοση και την τόλμη του συνδυασμού. Δοκιμάστε την – θα σας μείνει αξέχαστη!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Το Andros Island 3×3 Basketball Festival φέρνει τον παλμό του μπάσκετ στις Κυκλάδες

Για πρώτη φορά στην Άνδρο, 25-27 Ιουλίου, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για όλες τις ηλικίες – Με τη συμμετοχή θρύλων του ελληνικού μπάσκετ και τη σφραγίδα του Γιώργου Καλαφατάκη

Νάξος – Φιλοξενία: «Όχι στην απομάκρυνση των Κούρων», σαφές μήνυμα από τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης

Η «Φιλοξενία» υπερασπίζεται την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στον φυσικό τους χώρο – Πρόταση για ήπια ανάδειξη του αρχαιολογικού τοπίου

Σαντορίνη: Συγκινητική επιχείρηση διάσωσης πίτμπουλ στη Βλυχάδα

Μεσάνυχτα στη Βλυχάδα: Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας συνεργάστηκαν για τη σωτηρία ενός εγκλωβισμένου ζώου σε απόκρημνη παραλία

Η Αμοργός τραγουδά Πουλόπουλο: Μελωδικό αφιέρωμα σε έναν διαχρονικό ερμηνευτή

Στην καρδιά του καλοκαιριού, το νησί τιμά με συγκίνηση και τέχνη τον Γιάννη Πουλόπουλο – Μια συναυλία-γιορτή με κοινωνικό πρόσημο

Εκτακτο: Παραιτήθηκε ο Μάνθος Μανθόπουλος από Πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου

«Σοβαροί προσωπικοί λόγοι» επικαλείται στην επιστολή του ο πρώτος τη τάξει δημοτικός σύμβουλος – Σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής

Μείωση τελών και ενίσχυση τουριστικής προβολής προτείνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας

Αντιμετώπιση της πτώσης της επισκεψιμότητας μέσω οικονομικής ελάφρυνσης και ανακατανομής πόρων προς στοχευμένες δράσεις προβολής

Το Αιγινήτειο Νοσοκομείο στην Αμοργό: Ελπίδα και γνώση για την Άνοια και τη Νόσο Πάρκινσον

Η ιατρική ομάδα του Καθηγητή Σωκράτη Παπαγεωργίου φέρνει στην Αμοργό τη φροντίδα, την πρόληψη και την ενημέρωση μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο