Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι του Κερατά (!!!)

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι του Κερατά (!!!)

|

Ναι, και εμένα το όνομα μου τράβηξε πρώτα την προσοχή, αλλά τελικά κόλλησα με αυτά τα rigatoni del cornuto. «Μακαρονάδες του κερατά» λένε στην Ιταλία όσες χρειάζονται πολύ λίγο χρόνο για να γίνουν, αφήνοντας ώρα στη σύζυγο να… δράσει εξωσυζυγικά.

Ακόμα και για την κατηγορία «μακαρονάδα», αυτή εδώ είναι πραγματικά πολύ γρήγορη και εύκολη αλλά με ένα-δυο έξυπνα κόλπα που την κάνουν να ξεχωρίσει. Πέρα από τον συνδυασμό ζυμαρικά-τόνος-κάππαρη, που δύσκολα αποτυγχάνει, το ωραίο με αυτή τη συνταγή είναι ότι συστήνει να ανακατέψεις όλα τα υλικά εκτός από τα ριγκατόνι σε ένα μπολ και να λιώσεις καλά τον τόνο με το πιρούνι, δουλεύοντας έντονα το μείγμα που στο τέλος γίνεται σαν σφιχτή πάστα.

Μια πυκνή σάλτσα ουσιαστικά, που θα κολλήσει στα ζυμαρικά. Σκορδάτη, λεμονάτη, με ένταση από την κάππαρη και λίγο βούτυρο για την νοστιμιά (το τελευταίο θα βοηθήσει και αυτό στο να δέσει η σάλτσα με τα ριγκατόνι), είναι η τέλεια μακαρονάδα!

Ας δούμε τη συνταγή με βάση την ενημέρωση από τον “Γαστρονόμο” (σ.σ. Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Χρόνο: 15′ προετοιμασία / 10′ μαγείρεμα / Σύνολο: 25′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ριγκατόνι του… κερατά, αρχικά βράζουμε τα ριγκατόνι 1 λεπτό λιγότερο απ’ ό,τι λέει η συσκευασία, για να είμαστε σίγουροι ότι θα βγουν al dente.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι βάζουμε στο τέλος, κατόπιν δοκιμής, γιατί ο τόνος, η παρμεζάνα και η κάππαρη είναι αλμυρά υλικά).
  3. Λιώνουμε καλά τον τόνο με το πιρούνι και δουλεύουμε έντονα το μείγμα: θέλουμε να γίνει σαν σφιχτή πάστα. Έτσι, θα κολλήσει καλύτερα πάνω στα ζυμαρικά.
  4. Σουρώνουμε τα ριγκατόνι και τα ανακατεύουμε όπως είναι ζεστά με το μείγμα.
  5. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

Μυστικά

Η μακαρονάδα τρώγεται ζεστή ή χλιαρή, αλλά τη δοκιμάσαμε σε θερμοκρασία δωματίου και ήταν έξοχη! Το λίγο βούτυρο που περιέχει δίνει τη νοστιμιά του και, επίσης, βοηθά στο να κολλήσει καλύτερα η πάστα τόνου στα ζυμαρικά. Ο σεφ στόλισε τη μακαρονάδα με λίγη ντομάτα κονφί. Εμείς μπορούμε να δοκιμάσουμε, αν θέλουμε, με λίγο πελτέ δουλεμένο με λίγο λάδι, αλατοπίπερο και θυμάρι – 1 κουτ. γλυκού σε κάθε μερίδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γυμνάσιο Σκαδού: Αύριο (04/12) έχουμε “Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ”

Με την βοήθεια του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σκαδού, οι μαθητές διοργανώνουν το δικό τους Μπαζάρ

ΕΚΠΑ: Η Μαρία Κουφοπούλου αποφοίτησε πρώτη των … πρώτων στο Παιδαγωγικό τμήμα

Η Ναξιώτισσα Μαρία Κουφοπούλου αποφοίτησε ως πρώτη των πρώτων στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Χωριανόπουλος

Ενα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο χώρο των συλλόγων της Νάξου, ο Αντώνης Χωριανόπουλος δεν είναι πια εν ζωή ...

Νάξος: Μια ιδιαίτερη ταυτότητα σηματοδοτούν τα τυριά του νησιού

Τα φημισμένα τυριά της Νάξου παρουσιάζουν εμφανείς διαφορές στη τελική τους γεύση λόγω της ιδιαίτερης προετοιμασίας και του πλούσιου τόπου στον οποίο παράγονται.

Σαντορίνη: Κάλεσμα από το Δήμο για συμμετοχή στην ομάδα του “Χριστουγεννιάτικου πάρκου”

Σαντορίνη - Χριστουγεννιάτικο Πάρκο: Κάλεσμα σε σχολεία, συλλόγους και εθελοντές για συμμετοχή στην ομάδα

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Προσφορά πομποδεκτών στο Λιμεναρχείο

Προσφορά πομποδεκτών από το Λιμενικό Ταμείο στο Λιμεναρχείο Μυκόνου

Γαλλία – Παρίσι: Πλαφόν μπαίνει στις 90 ημέρες ετησίως για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Πλαφόν στις 90 ημέρες ετησίως για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Παρίσι - Μεγάλα πρόστιμα και για τις άδειες

Κυκλάδες – Επιμελητήριο: Σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο, οι νέοι τομεάρχες

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο - Ποιοι είναι οι νέοι πρόεδροι των τμημάτων

Σύρος: Σήμερα η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου

Σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Σύρο

Εκτακτο: Εντονη βροχόπτωση στη πόλη της Νάξου και προβλήματα στη κίνηση οχημάτων (video)

Εντονη βροχόπτωση στη πόλη της Νάξου από τις πρώτες πρωινές ώρες (video)

Νάξος: Επίσκεψη – αστραπή Αργυρού και γυρίσματα videoclip

Τι κάνει ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Νάξο;

Στ. Γκίκας: “Ερχεται σύντομα πληρωμή μέρους οφειλόμενων του Μεταφορικού Ισοδύναμου”

Στέφανος Γκίκας: «Είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής τη νησιωτικότητα»

Κουφονήσια – Μαριέττα Πράσινου: “Πωπωπω δουλειά, Παναγία μου. Για να μεγαλώσεις μόνη τρία παιδιά”

Η 72χρονη Μαριέττα Πράσινου μιλάει για την πορεία της στο χρόνο και όπως λέει " Δεν μας νοιάζει η μοναξιά, για εμάς που έχουμε μάθει"

ΕΚΠΑ: Η Μαρία Κουφοπούλου αποφοίτησε πρώτη των … πρώτων στο Παιδαγωγικό τμήμα

Η Ναξιώτισσα Μαρία Κουφοπούλου αποφοίτησε ως πρώτη των πρώτων στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεοφ. Παπαθωμά: “Είστε τυχεροί που ζείτε στη Νάξο” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο τηλεόραση αλλά και οικογένεια (video)

“Εφυγε” ο Θανάσης Παπαδόπουλος, έμεινε γνωστός ως ο “τεντιμπόι” του ελληνικού κινηματογράφου (video)

Θλίψη «σκόρπισε» στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού, Θανάση (Θάνου) Παπαδόπουλου (video)

Νάξος – Δαμαριώνας: Με λουκουμάδες γιορτάζουν τον Αγιο Ανδρέα

Γιορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα με παραδοσιακούς λουκουμάδες στον Δαμαριώνα!

ΠΝΑΙ: Η Bora κρατάει αύριο (02/12) κλειστές όλες τις σχολικές μονάδες

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και παιδικών σταθμών, για αύριο Δευτέρα, στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Κάτσε εδώ, παιδάκι μου….

Ενα αφήγημα του Γιώργου Καρνέζη με αφορμή το καθημερινό ταξίδι των μαθητών και των μαθητριών από το Καστράκι και τη Μικρή Βίγλα.