Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ρεβανί με κρέμα λιμοντσέλο και άρωμα Κέρκυρας

Πρόταση Ημέρας: Ρεβανί με κρέμα λιμοντσέλο και άρωμα Κέρκυρας

|

Αφήνουμε τις Κυκλάδες και πάμε .. Κέρκυρα. Μια δημιουργική συνταγή που εμπνεύστηκε ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινά από τα εσπεριδοειδή, που είναι το φόρτε της Κέρκυρας. Αξιοποιεί τη φρεσκάδα από το λικέρ λιμοντσέλο και το μαστιχωτό γλυκόπικρο κουμκουάτ για ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκό, που φρεσκάρει τον ουρανίσκο.

Το γλυκό που έχουμε στο πιάτο μας έρχεται μέσα από την εργασία του “Γαστρονόμου” και μας παρουσιάζεται με καλή διάθεση και καλή μας όρεξη.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία / 40′ ψήσιμο /  4 ώρες αναμονή Σύνολο: 5 ώρες και 25′

Υλικά

Μερίδες: 9

  • 220 γρ. βούτυρο αγελαδινό + λίγο επιπλέον, για το ταψί
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 340 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι

Για την κρέμα λιμοντσέλο

  • 450 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 200 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 50-80 ml λικέρ λιμοντσέλο

Για τη διακόσμηση

  • φιλέ αμυγδάλου
  • γλυκό κουταλιού κουμκουάτ ή άλλο εσπεριδοειδές που μας αρέσει

Διαδικασία

  • Για το ρεβανί με κρέμα λιμοντσέλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο βαθύ ταψάκι με μήκος πλευράς 20 εκ.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα λείο και αφράτο μείγμα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε μαρέγκα με απαλές κορυφές.
  • Την προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα σε δόσεις, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ελέγχουμε τρυπώντας το ψημένο ρεβανί με τη λάμα ενός μαχαιριού: Θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί και έπειτα το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, μέσα στο σκεύος. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι για 5 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να κοχλάζουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το κρύο ρεβανί με το καυτό σιρόπι, αργά και παντού.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και να απορροφήσει το σιρόπι, για τουλάχιστον 2 ώρες.

Κρέμα λιμοντσέλο

  • Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ.
  • Χτυπάμε εκεί την κρέμα γάλακτος με το σύρμα, μέχρι να σφίξει σε σαντιγί με υφή γιαουρτιού.
  • Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί να αποκτήσει σφιχτές κορυφές. Σταματάμε, ρίχνουμε το λιμοντσέλο και ανακατεύουμε απαλά με ελαστική σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να παγώσει καλά.

Συναρμολόγηση + Σερβίρισμα

  • Προσαρμόζουμε στη σακούλα μύτη-αστέρι και σχηματίζουμε ροζέτες σε όλη την επιφάνεια του σιροπιασμένου και κρύου ρεβανί.
  • Στολίζουμε με τα κουμκουάτ ή το εσπεριδοειδές που επιλέξαμε και σερβίρουμε.

*Πηγαίνει πολύ με το τοπικό αναψυκτικό της Κέρκυρας, την τσιτσιμπίρα, ή και με ginger ale.

Πηγή: Gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας