Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ρεβανί με κρέμα λιμοντσέλο και άρωμα Κέρκυρας

Πρόταση Ημέρας: Ρεβανί με κρέμα λιμοντσέλο και άρωμα Κέρκυρας

|

Αφήνουμε τις Κυκλάδες και πάμε .. Κέρκυρα. Μια δημιουργική συνταγή που εμπνεύστηκε ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινά από τα εσπεριδοειδή, που είναι το φόρτε της Κέρκυρας. Αξιοποιεί τη φρεσκάδα από το λικέρ λιμοντσέλο και το μαστιχωτό γλυκόπικρο κουμκουάτ για ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκό, που φρεσκάρει τον ουρανίσκο.

Το γλυκό που έχουμε στο πιάτο μας έρχεται μέσα από την εργασία του “Γαστρονόμου” και μας παρουσιάζεται με καλή διάθεση και καλή μας όρεξη.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία / 40′ ψήσιμο /  4 ώρες αναμονή Σύνολο: 5 ώρες και 25′

Υλικά

Μερίδες: 9

  • 220 γρ. βούτυρο αγελαδινό + λίγο επιπλέον, για το ταψί
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 340 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι

Για την κρέμα λιμοντσέλο

  • 450 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 200 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 50-80 ml λικέρ λιμοντσέλο

Για τη διακόσμηση

  • φιλέ αμυγδάλου
  • γλυκό κουταλιού κουμκουάτ ή άλλο εσπεριδοειδές που μας αρέσει

Διαδικασία

  • Για το ρεβανί με κρέμα λιμοντσέλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο βαθύ ταψάκι με μήκος πλευράς 20 εκ.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα λείο και αφράτο μείγμα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε μαρέγκα με απαλές κορυφές.
  • Την προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα σε δόσεις, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ελέγχουμε τρυπώντας το ψημένο ρεβανί με τη λάμα ενός μαχαιριού: Θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί και έπειτα το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, μέσα στο σκεύος. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι για 5 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να κοχλάζουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το κρύο ρεβανί με το καυτό σιρόπι, αργά και παντού.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και να απορροφήσει το σιρόπι, για τουλάχιστον 2 ώρες.

Κρέμα λιμοντσέλο

  • Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ.
  • Χτυπάμε εκεί την κρέμα γάλακτος με το σύρμα, μέχρι να σφίξει σε σαντιγί με υφή γιαουρτιού.
  • Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί να αποκτήσει σφιχτές κορυφές. Σταματάμε, ρίχνουμε το λιμοντσέλο και ανακατεύουμε απαλά με ελαστική σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να παγώσει καλά.

Συναρμολόγηση + Σερβίρισμα

  • Προσαρμόζουμε στη σακούλα μύτη-αστέρι και σχηματίζουμε ροζέτες σε όλη την επιφάνεια του σιροπιασμένου και κρύου ρεβανί.
  • Στολίζουμε με τα κουμκουάτ ή το εσπεριδοειδές που επιλέξαμε και σερβίρουμε.

*Πηγαίνει πολύ με το τοπικό αναψυκτικό της Κέρκυρας, την τσιτσιμπίρα, ή και με ginger ale.

Πηγή: Gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Κουφονήσια: Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια νερού (video)

Κατσαράς «Έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός – Δεν θέλαμε η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες να μείνουν χωρίς νερό»

Κ. Μουστάκη για ΕΕΕΕΚ Νάξου: «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» (video)

Η Κατερίνα Μουστάκη στον ΣΚΑΪ για το ΕΕΕΕΚ Νάξου «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» – Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για άμεση λύση

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία