Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: "Τηγανητές" πατάτες αλλά στον φούρνο!

Πρόταση ημέρας: “Τηγανητές” πατάτες αλλά στον φούρνο!

|

Τηγανιτές πατάτες στον φούρνο; Κι όμως γίνεται. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες από τον “Γαστρονόμο” και την διατροφολόγο που κάνει την σχετική ανάλυση για την “τηγανιτή” πατάτα…

Οπως μας λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, η πατάτα είναι ένα λαχανικό με κυρίαρχο συστατικό τους υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή του αμύλου, ενώ οι φυτικές της ίνες ανευρίσκονται ως επί το πλείστον στη φλούδα.

Αποτελεί καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6, ενώ είναι καλή πηγή ιχνοστοιχείων, όπως το κάλιο. Από εκεί και πέρα, κάθε επιπλέον συστατικό έχει τα ωφέλη του για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο κουρκουμάς, λόγω της κουρκουμίνης, της χρωστικής που του δίνει το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα, έχει πολλά οφέλη στην υγεία και πιο συγκεκριμένα αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
  • Το δεντρολίβανο περιέχει πολλά αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά και πλήθος άλλων φυτοχημικών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, της καρδιάς και των ματιών και στη βελτίωση της διάθεσης και των ρευματικών παθήσεων.
  • Ο πελτές, λόγω της συμπύκνωσής του, περιέχει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, C και τουλάχιστον 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο από τις φρέσκες ντομάτες!

Υλικά

Βάρος: για 1 κιλό πατάτες

Με χοντροτριμμένο πιπέρι

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  5 γρ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
  •  αλάτι
  •  ρίγανη, φρέσκια ή ξερή

Με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  •  1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

Με μουστάρδα και δεντρολίβανο

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  50 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
  •  2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο
  •  φρέσκο δεντρολίβανο
  •  8 σκελίδες σκόρδο

Με πελτέ και δυόσμο

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  15 γρ. καλής ποιότητας πελτέ ντομάτας
  •  5 γρ. ξερό δυόσμο, τριμμένο
  •  μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
Διαδικασία
Με χοντροτριμμένο πιπέρι
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με χοντροτριμμένο πιπέρι Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 5 γρ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι και αλάτι και τις ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί.
  3. Τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδί- σουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το πιπέρι, αν χρειάζεται.
  6. Τις αδειάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ρίγανη, φρέσκια ή ξερή.
Με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα και καπνιστή πάπρικα σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα και 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά και τις ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί.
  3. Τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
Με μουστάρδα και δεντρολίβανο
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με μουστάρδα και δεντρολίβανο σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 50 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, 2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και 8 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και ακαθάριστες.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί τις πατάτες για να καλυφθούν με τη μουστάρδα, τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  6. Πιέζουμε τις σκελίδες για να βγει η ψημένη, κρεμώδης σάρκα τους και ανακατεύουμε ξανά για να απλωθεί ομοιόμορφα.
Με πελτέ και δυόσμο
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με πελτέ και δυόσμο σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 15 γρ. καλής ποιότητας πελτέ ντομάτας και 5 γρ. ξερό δυόσμο, τριμμένο.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί τις πατάτες, τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  6. Σκορπίζουμε μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νίκος Ρογκαβόπουλος: “έκλεψε την παράσταση” στην τελετή λήξης της ΑΕ Σαντορίνης

Ο διεθνής άσος της Μπασκόνια και μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο κλειστό του ΔΑΠΠΟΣ, αποθεώθηκε από μικρούς και μεγάλους και έδειξε την αγάπη του για τη Σαντορίνη

Δονούσα: Ένας καλοκαιρινός προορισμός με ψυχή, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ταξίδι σας

Η Κοινότητα Δονούσας ενημερώνει με σεβασμό και αγάπη τους επισκέπτες για βασικές οδηγίες που διαφυλάσσουν την ταυτότητα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.

Η Νάξος ζωντανεύει την ιστορία της με την εφαρμογή NAXOS AR!

Καινοτόμες πινακίδες με QR code στον Ναό του Απόλλωνα προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες σε μια εικονική αναβίωση του μνημείου – Μια πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κίμωλος: Η αθόρυβη ομορφιά του Αιγαίου, είναι ένας μυστικός Παράδεισος (video)

Από την Ψάθη στο Χωριό, ένα αυθεντικό ταξίδι στη γαλήνη, την αρχιτεκτονική και την αύρα του Αιγαίου

Kανονισμοί άρδευσης έως το 2026: Τέλος στις σπατάλες, αρχίζει η ορθή διαχείριση ύδατος

Ριζική αναδιάρθρωση στον αγροτικό υδατικό τομέα με σύγχρονους κανόνες, ενίσχυση παρακολούθησης και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού – Προχωρούν έργα 500 εκατ. ευρώ.

Santo Wines – Καινοτομία στην παραγωγή οίνου: Μη οινοπνευματική οινοποίηση ΠΟΠ Σαντορίνη & ΠΓΕ Κυκλάδες

Παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής νέας τεχνολογίας αφαίρεσης αλκοόλης με διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών

Χωρίς Τέλος Ταφής οι εισφορές των Δήμων στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο το Σάββατο 14 Ιουνίου, επικύρωσε τους νέους Πίνακες Εισφορών των Δήμων, σε εφαρμογή του ν. 5193/2025

Στην Τήνο ο Γιάννης Βρούτσης: Ανακοινώνει Κολυμβητήριο 2 εκατ. ευρώ

Μεγάλη ημέρα για τον αθλητισμό στις Κυκλάδες – Στην Τήνο ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού μαζί με κορυφαίους αθλητές για την ανακοίνωση του σύγχρονου κολυμβητηρίου στο νησί.

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Φαβορί με γκολ και combo bets

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Τσέλσι, Μπενφίκα και Φλαμένγκο στο επίκεντρο

Λειψυδρία: Η αφύπνιση που άργησε, προ των πυλών το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα

Σε φάση προμελέτης το μεγάλο έργο ενίσχυσης του Ευήνου, προτεραιότητα η αφαλάτωση στα νησιά – «Η δίψα θα έρθει», προειδοποιούν οι ειδικοί

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.