Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: "Τηγανητές" πατάτες αλλά στον φούρνο!

Πρόταση ημέρας: “Τηγανητές” πατάτες αλλά στον φούρνο!

|

Τηγανιτές πατάτες στον φούρνο; Κι όμως γίνεται. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες από τον “Γαστρονόμο” και την διατροφολόγο που κάνει την σχετική ανάλυση για την “τηγανιτή” πατάτα…

Οπως μας λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, η πατάτα είναι ένα λαχανικό με κυρίαρχο συστατικό τους υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή του αμύλου, ενώ οι φυτικές της ίνες ανευρίσκονται ως επί το πλείστον στη φλούδα.

Αποτελεί καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6, ενώ είναι καλή πηγή ιχνοστοιχείων, όπως το κάλιο. Από εκεί και πέρα, κάθε επιπλέον συστατικό έχει τα ωφέλη του για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο κουρκουμάς, λόγω της κουρκουμίνης, της χρωστικής που του δίνει το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα, έχει πολλά οφέλη στην υγεία και πιο συγκεκριμένα αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
  • Το δεντρολίβανο περιέχει πολλά αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά και πλήθος άλλων φυτοχημικών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, της καρδιάς και των ματιών και στη βελτίωση της διάθεσης και των ρευματικών παθήσεων.
  • Ο πελτές, λόγω της συμπύκνωσής του, περιέχει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, C και τουλάχιστον 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο από τις φρέσκες ντομάτες!

Υλικά

Βάρος: για 1 κιλό πατάτες

Με χοντροτριμμένο πιπέρι

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  5 γρ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
  •  αλάτι
  •  ρίγανη, φρέσκια ή ξερή

Με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  •  1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

Με μουστάρδα και δεντρολίβανο

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  50 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
  •  2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο
  •  φρέσκο δεντρολίβανο
  •  8 σκελίδες σκόρδο

Με πελτέ και δυόσμο

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  15 γρ. καλής ποιότητας πελτέ ντομάτας
  •  5 γρ. ξερό δυόσμο, τριμμένο
  •  μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
Διαδικασία
Με χοντροτριμμένο πιπέρι
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με χοντροτριμμένο πιπέρι Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 5 γρ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι και αλάτι και τις ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί.
  3. Τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδί- σουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το πιπέρι, αν χρειάζεται.
  6. Τις αδειάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ρίγανη, φρέσκια ή ξερή.
Με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα και καπνιστή πάπρικα σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα και 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά και τις ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί.
  3. Τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
Με μουστάρδα και δεντρολίβανο
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με μουστάρδα και δεντρολίβανο σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 50 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, 2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και 8 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και ακαθάριστες.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί τις πατάτες για να καλυφθούν με τη μουστάρδα, τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  6. Πιέζουμε τις σκελίδες για να βγει η ψημένη, κρεμώδης σάρκα τους και ανακατεύουμε ξανά για να απλωθεί ομοιόμορφα.
Με πελτέ και δυόσμο
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με πελτέ και δυόσμο σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 15 γρ. καλής ποιότητας πελτέ ντομάτας και 5 γρ. ξερό δυόσμο, τριμμένο.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί τις πατάτες, τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  6. Σκορπίζουμε μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής