Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: "Τηγανητές" πατάτες αλλά στον φούρνο!

Πρόταση ημέρας: “Τηγανητές” πατάτες αλλά στον φούρνο!

|

Τηγανιτές πατάτες στον φούρνο; Κι όμως γίνεται. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες από τον “Γαστρονόμο” και την διατροφολόγο που κάνει την σχετική ανάλυση για την “τηγανιτή” πατάτα…

Οπως μας λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, η πατάτα είναι ένα λαχανικό με κυρίαρχο συστατικό τους υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή του αμύλου, ενώ οι φυτικές της ίνες ανευρίσκονται ως επί το πλείστον στη φλούδα.

Αποτελεί καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6, ενώ είναι καλή πηγή ιχνοστοιχείων, όπως το κάλιο. Από εκεί και πέρα, κάθε επιπλέον συστατικό έχει τα ωφέλη του για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο κουρκουμάς, λόγω της κουρκουμίνης, της χρωστικής που του δίνει το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα, έχει πολλά οφέλη στην υγεία και πιο συγκεκριμένα αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
  • Το δεντρολίβανο περιέχει πολλά αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά και πλήθος άλλων φυτοχημικών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, της καρδιάς και των ματιών και στη βελτίωση της διάθεσης και των ρευματικών παθήσεων.
  • Ο πελτές, λόγω της συμπύκνωσής του, περιέχει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, C και τουλάχιστον 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο από τις φρέσκες ντομάτες!

Υλικά

Βάρος: για 1 κιλό πατάτες

Με χοντροτριμμένο πιπέρι

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  5 γρ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
  •  αλάτι
  •  ρίγανη, φρέσκια ή ξερή

Με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  •  1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

Με μουστάρδα και δεντρολίβανο

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  50 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
  •  2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο
  •  φρέσκο δεντρολίβανο
  •  8 σκελίδες σκόρδο

Με πελτέ και δυόσμο

  •  1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  15 γρ. καλής ποιότητας πελτέ ντομάτας
  •  5 γρ. ξερό δυόσμο, τριμμένο
  •  μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
Διαδικασία
Με χοντροτριμμένο πιπέρι
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με χοντροτριμμένο πιπέρι Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 5 γρ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι και αλάτι και τις ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί.
  3. Τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδί- σουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το πιπέρι, αν χρειάζεται.
  6. Τις αδειάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ρίγανη, φρέσκια ή ξερή.
Με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα και καπνιστή πάπρικα σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα και 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά και τις ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί.
  3. Τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
Με μουστάρδα και δεντρολίβανο
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με μουστάρδα και δεντρολίβανο σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 50 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, 2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και 8 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και ακαθάριστες.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί τις πατάτες για να καλυφθούν με τη μουστάρδα, τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  6. Πιέζουμε τις σκελίδες για να βγει η ψημένη, κρεμώδης σάρκα τους και ανακατεύουμε ξανά για να απλωθεί ομοιόμορφα.
Με πελτέ και δυόσμο
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με πελτέ και δυόσμο σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 15 γρ. καλής ποιότητας πελτέ ντομάτας και 5 γρ. ξερό δυόσμο, τριμμένο.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί τις πατάτες, τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  6. Σκορπίζουμε μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.