Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: "Πήτα των Χριστουγέννων", μια γιορτινή κρεατόπιτα μας έρχεται από το...

Πρόταση Ημέρας: “Πήτα των Χριστουγέννων”, μια γιορτινή κρεατόπιτα μας έρχεται από το 1887

|

“Η μμίσεια οκά κρέατος βοείου (κημά) κεκομμένου εις μικρότατα τεμάχια. 100 δράμια λαρδί εις λεπτότατα επίσης τεμάχια, τρεις οκάδες μήλα καθαρισμένα και εις λεπτότατα τεμάχια κεχωρισμένα, το οξύ και εξωτερικόν στρώμα φλοιού λεμονίου, μία φιάλη καλού λευκού οίνου, ένα μοσχοκάριον, 2 δράμια μοσχοκάρφια, ανάλογον ινδοπέπερι κοπανισμένα εις λεπτότατην κόνιν αναμίξατε καλώς πάντα ταύτα, σχηματίσατε έν όλον μετά των ανωτέρω, θέσατε εντός ταψίου φύλλα ζαχαροπλαστείου βεβρεγμένα δι’ ολίγου βουτύρου, ρίψατε το μίγμα σας, καλύψατε διά φύλλων και θέσατε εντός μετρίου φούρνου, ένθα αφήνετε επί μίαν ώραν και 1/4.» Εφημερίς των κυριών, φ. 43, 1887

Μια πλούσια κρεατόπιτα είναι η πήτα (έτσι γραφόταν το 1887) των Χριστουγέννων. Ελεγε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά για τον “Γαστρονόμο”: «Μοιάζει να έχει αγγλοσαξονική προέλευση. Οταν ψηθεί, τα μήλα γίνονται πολτός και μαζί με το κρασί δημιουργούν μια μελάτη γέμιση».

Οπότε; Ας την απολαύσουμε καθότι έρχονται και γιορτές

Χρόνος: 30′ προετοιμασία, 1 ώρα και 15′ ψήσιμο / Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: για τα ταψί δοαμέτρου 35 – 36 εκ.

  • 640 γρ. κιμάς βοδινός
  • 320 γρ. μπέικον (αντί για λαρδί), ψιλοκομμένο
  • 3.800 γρ. μήλα, καθαρισμένα από φλούδια και κουκούτσια και τριμμένα στον τρίφτη (προτιμήστε ανάμεικτα είδη)
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
  • 700 ml λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας
  • βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για να το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την πήτα των Χριστουγέννων σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το μπέικον, τα μήλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με το κρασί, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  3. Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά και τυλίγουμε τις άκρες των κάτω φύλλων με των πάνω προς τα μέσα, σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο και εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  6. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια, χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να ροδίσουν τα φύλλα.
Πηγή: Gastronomos.gr / Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.