Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: "Πήτα των Χριστουγέννων", μια γιορτινή κρεατόπιτα μας έρχεται από το...

Πρόταση Ημέρας: “Πήτα των Χριστουγέννων”, μια γιορτινή κρεατόπιτα μας έρχεται από το 1887

|

“Η μμίσεια οκά κρέατος βοείου (κημά) κεκομμένου εις μικρότατα τεμάχια. 100 δράμια λαρδί εις λεπτότατα επίσης τεμάχια, τρεις οκάδες μήλα καθαρισμένα και εις λεπτότατα τεμάχια κεχωρισμένα, το οξύ και εξωτερικόν στρώμα φλοιού λεμονίου, μία φιάλη καλού λευκού οίνου, ένα μοσχοκάριον, 2 δράμια μοσχοκάρφια, ανάλογον ινδοπέπερι κοπανισμένα εις λεπτότατην κόνιν αναμίξατε καλώς πάντα ταύτα, σχηματίσατε έν όλον μετά των ανωτέρω, θέσατε εντός ταψίου φύλλα ζαχαροπλαστείου βεβρεγμένα δι’ ολίγου βουτύρου, ρίψατε το μίγμα σας, καλύψατε διά φύλλων και θέσατε εντός μετρίου φούρνου, ένθα αφήνετε επί μίαν ώραν και 1/4.» Εφημερίς των κυριών, φ. 43, 1887

Μια πλούσια κρεατόπιτα είναι η πήτα (έτσι γραφόταν το 1887) των Χριστουγέννων. Ελεγε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά για τον “Γαστρονόμο”: «Μοιάζει να έχει αγγλοσαξονική προέλευση. Οταν ψηθεί, τα μήλα γίνονται πολτός και μαζί με το κρασί δημιουργούν μια μελάτη γέμιση».

Οπότε; Ας την απολαύσουμε καθότι έρχονται και γιορτές

Χρόνος: 30′ προετοιμασία, 1 ώρα και 15′ ψήσιμο / Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: για τα ταψί δοαμέτρου 35 – 36 εκ.

  • 640 γρ. κιμάς βοδινός
  • 320 γρ. μπέικον (αντί για λαρδί), ψιλοκομμένο
  • 3.800 γρ. μήλα, καθαρισμένα από φλούδια και κουκούτσια και τριμμένα στον τρίφτη (προτιμήστε ανάμεικτα είδη)
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
  • 700 ml λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας
  • βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για να το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την πήτα των Χριστουγέννων σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το μπέικον, τα μήλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με το κρασί, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  3. Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά και τυλίγουμε τις άκρες των κάτω φύλλων με των πάνω προς τα μέσα, σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο και εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  6. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια, χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να ροδίσουν τα φύλλα.
Πηγή: Gastronomos.gr / Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται ο «φόρος εισόδου» στη Βενετία, όμως ούτε οι QR κωδικοί ούτε τα τέλη φαίνεται να φρενάρουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Πάσχα στην Ελλάδα: Ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας

Από τα γνήσια νησιώτικα γλέντια σε Κέα και Όλυμπο Καρπάθου, μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Τσακώνικη γλώσσα στο Λεωνίδιο και το ψήσιμο του οβελία στους λάκκους στην Αμφίκλεια

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα