Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: "Κινέζικα" κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο με σόγια και μέλι

Πρόταση Ημέρας: “Κινέζικα” κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο με σόγια και μέλι

|

Το κοτόπουλο είναι πάντα μια καλή ιδέα για ένα γρήγορο γεύμα. Συνήθως βέβαια – για εμάς τους Ελληνες – το κοτόπουλο εμφανίζεται στο τραπέζι την Πέμπτη. Απωθημένα του στρατού βλέπετε..

Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε ένα πιάτο που μας έρχεται από την .. Απω Ανατολή. Με τη σάλτσα σόγιας-μελιού αυτά τα κοπανάκια κοτόπουλου γίνονται πεντανόστιμα και βάζουν μια Ασιατική νότα στο τραπέζι.

Η υπογραφή της συνταγής είναι του Χριστόφορου Πέσκια. Συνοδεύουμε με πουρέ λαχανικών ή ένα αφράτο ρύζι και πράσινη σαλάτα με ανάμεικτα σαλατικά και με ντρέσινγκ μουστάρδας.

Χρόνος:  5′ προετοιμασία /  40′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 45′

Υλικά
Μερίδες: 4

# 12 μπουτάκια (τα κοπανάκια) κοτόπουλου

Για τη μαρινάδα

# 130 ml σάλτσα σόγιας
# 5 κουτ. σούπας μέλι, της αρεσκείας μας
# φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
# 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου ή βασιλικού, ψιλοκομμένα

Διαδικασία
Μαρινάδα

# Για το «κινέζικο» κοτόπουλο στο φούρνο με σόγια και μέλι, ξεκινάμε με τη μαρινάδα.

# Σε ένα μπρίκι βάζουμε 40 ml νερό με το μέλι και το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει καλά το μέλι.

# Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το λιωμένο μέλι με τη σάλτσα σόγιας και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Τα γυρίζουμε καλά μέσα στο μείγμα ώστε να τα «πιάσει» η μαρινάδα από όλες τις πλευρές, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί το κοτόπουλο, για 30 λεπτά περίπου.

# Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180° C. Βγάζουμε τα μπουτάκια από το ψυγείο, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι σε μονή στρώση, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά και να ροδίσουν.

# Τα σερβίρουμε, πασπαλίζoντας με το μυρωδικό της επιλογής μας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

# Συνοδεύουμε με πουρέ λαχανικών (πατάτα – κολοκύθι) και πράσινη σαλάτα εποχής με ντρέσινγκ μουστάρδας.

Κρασί: Ενα ροζέ από Ξινόμαυρο, για να ισορροπήσει τη γλύκα του πιάτου ή, αν επιμένετε λευκά, ένα Sauvignon blanc ή ένα Traminer.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 86.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Τραυματισμός 70χρονου στο λιμάνι της Νάξου

Έπεσε στον κυματοθραύστη ενώ ψάρευε – Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου

Κουφονήσι: «Χρυσό» το νερό, επιχειρηματίες σε απόγνωση για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης

Λογαριασμοί που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ απειλούν τη βιωσιμότητα τουριστικών επιχειρήσεων – Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΤΕΚ

Βιολογικός Καθαρισμός Απόλλωνα: Καταγγελίες, προσφυγές και γραφειοκρατία

Πολίτης καταγγέλλει, ο Δήμος απαντά – Τι λένε οι αρμόδιες αρχές για τη λειτουργία των βιολογικών στη Νάξο

Πανναξιακός ΑΟ: Μένει «στο σπίτι» ο Κώστας Μανωλάς!

Ο διεθνής αμυντικός ανανέωσε με τον Πανναξιακό για τη σεζόν 2025-26 – έμπνευση για τη νέα γενιά της Νάξου

Ελλάδα: Πρώτο κουδούνι για 1,3 εκατ. μαθητές, τα νέα μαθήματα

Πρεμιέρα και για τα 12 Ωνάσεια Σχολεία - Εισάγεται πιλοτικό μάθημα κατά των fake news - Συνεχίζει το ψηφιακό φροντιστήριο - Μπαίνουν 10.000 απινιδωτές - Πόσα σχολεία καταργούνται

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέο απόκτημα ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Μιλόσεβιτς

Η τέταρτη μεταγραφή ενισχύει την περιφέρεια ενόψει της National League 2

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες