Το κοτόπουλο είναι πάντα μια καλή ιδέα για ένα γρήγορο γεύμα. Συνήθως βέβαια – για εμάς τους Ελληνες – το κοτόπουλο εμφανίζεται στο τραπέζι την Πέμπτη. Απωθημένα του στρατού βλέπετε..
Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε ένα πιάτο που μας έρχεται από την .. Απω Ανατολή. Με τη σάλτσα σόγιας-μελιού αυτά τα κοπανάκια κοτόπουλου γίνονται πεντανόστιμα και βάζουν μια Ασιατική νότα στο τραπέζι.
Η υπογραφή της συνταγής είναι του Χριστόφορου Πέσκια. Συνοδεύουμε με πουρέ λαχανικών ή ένα αφράτο ρύζι και πράσινη σαλάτα με ανάμεικτα σαλατικά και με ντρέσινγκ μουστάρδας.
Χρόνος: 5′ προετοιμασία / 40′ μαγείρεμα / Σύνολο: 45′
Υλικά
Μερίδες: 4
# 12 μπουτάκια (τα κοπανάκια) κοτόπουλου
Για τη μαρινάδα
# 130 ml σάλτσα σόγιας
# 5 κουτ. σούπας μέλι, της αρεσκείας μας
# φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
# 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου ή βασιλικού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Μαρινάδα
# Για το «κινέζικο» κοτόπουλο στο φούρνο με σόγια και μέλι, ξεκινάμε με τη μαρινάδα.
# Σε ένα μπρίκι βάζουμε 40 ml νερό με το μέλι και το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει καλά το μέλι.
# Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το λιωμένο μέλι με τη σάλτσα σόγιας και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Τα γυρίζουμε καλά μέσα στο μείγμα ώστε να τα «πιάσει» η μαρινάδα από όλες τις πλευρές, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί το κοτόπουλο, για 30 λεπτά περίπου.
# Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180° C. Βγάζουμε τα μπουτάκια από το ψυγείο, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι σε μονή στρώση, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά και να ροδίσουν.
# Τα σερβίρουμε, πασπαλίζoντας με το μυρωδικό της επιλογής μας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
# Συνοδεύουμε με πουρέ λαχανικών (πατάτα – κολοκύθι) και πράσινη σαλάτα εποχής με ντρέσινγκ μουστάρδας.
Κρασί: Ενα ροζέ από Ξινόμαυρο, για να ισορροπήσει τη γλύκα του πιάτου ή, αν επιμένετε λευκά, ένα Sauvignon blanc ή ένα Traminer.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 86.