Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Προβατίνα στο φούρνο με ...γίγαντες (!!!)

Πρόταση Ημέρας: Προβατίνα στο φούρνο με …γίγαντες (!!!)

|

Η Βόρεια Πίνδος είναι φημισμένη για τους γίγαντές της, όπως π.χ. οι γίγαντες Λάιστας από το Ανατολικό Ζαγόρι. Θεόρατοι, αφράτοι, νόστιμοι τόσο ώστε να τους τρως και σκέτους, απλώς νερόβραστους, θυμίζοντας στην υφή και τη γεύση κάστανο.

Τι άλλο όμως μπορούμε να δοκιμάσουμε στα ορεινά; Προβατίνα. Ενα χειμωνιάτικο φαγητό παραδοσιακό των γιορτών στο Παλιοσέλι, στις πλαγιές του του Σμόλικα, τραχιάς, αλησμόνητης νοστιμιάς, από αυτά όπου η πρώτη ύλη παίζει τον κύριο ρόλο: προβατίνα Κόνιτσας και ντόπιοι γίγαντες. Ο “Γαστρονόμος” παρουσιάζει την ιδανική συνταγή (Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας)

Χρόνος: 15′ προετοιμασία, 2 ώρες και 30′ ψήσιμο, 8 ώρες αναμονή, Σύνολο: 10 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την προβατίνα στον φούρνο με γίγαντες στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βάζουμε ολόκληρο το κομμάτι της προβατίνας και σκεπάζουμε με άφθονο νερό, ώστε να την καλύψει κατά 5-6 εκ. τουλάχιστον.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και περιμένουμε υπομονετικά να πάρει βράση το νερό, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  3. Μόλις το νερό κοχλάσει, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  4. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με νερό που επίσης να τους υπερκαλύψει κατά 5-6 εκ. και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας καλά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν.
  6. Τους στραγγίζουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  8. Βγάζουμε με προσοχή το κρέας από την κατσαρόλα και το τακτοποιούμε σε μεγάλο, βαθύ ταψί.
  9. Γύρω του απλώνουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  10. Μετράμε το ζουμί από το βράσιμο της προβατίνας και κρατάμε 2 λίτρα (αν δεν συμπληρωθεί η ποσότητα, προσθέτουμε βραστό νερό).
  11. Προσθέτουμε τον πουρέ (ή τη σάλτσα ντομάτας) και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και περιχύνουμε κρέας και γίγαντες.
  12. Παραχώνουμε στο φαγητό και τα κλωνάρια σέλινο.
  13. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
  14. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  15. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, ώστε να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια του κρέατος και να μελώσουν οι γίγαντες.
  16. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10-12 λεπτά και σερβίρουμε.

Μυστικά

Με το ζουμί που θα περισσέψει από το βράσιμο της προβατίνας φτιάχνουμε ένα θαυμάσιο πιλάφι!

Προβατίνα στον φούρνο με γίγαντες από την Ηπειρο-1
Στο ποτήρι μας: Εναλλακτικά, ήπιας παρέμβασης κρασιά σε skin contact οινοποιήσεις (orange wines), που θα ταιριάξουν με τη φιλοσοφία των νομαδικών συνταγών.

 

Πηγή: gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεκαπενταύγουστος 2025: 81.500 επιβάτες φεύγουν για τα νησιά – Η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος

Γεμάτα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Αυξημένη κίνηση και μετά την αργία

Κάδος στο κεδροδάσος: 30 μέτρα που αποκαλύπτουν την έλλειψη παιδείας

Όταν ο εθελοντισμός δεν φτάνει και η αδιαφορία σκορπίζει σκουπίδια στον αέρα

Άνοδος 6,5% στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων ΥΠΑ, «Πετάει» η Σύρος με 125,5% αύξηση

Ρεκόρ για τη Σύρο και σταθερή άνοδος σε Πάρο, Νάξο και Μήλο – Συνολικά 44,7 εκατ. επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το επτάμηνο.

Μήνυμα Δημάρχου Τήνου για τον Δεκαπενταύγουστο και την Παναγία της Μεγαλόχαρης

Ο Παναγιώτης Κροντηράς στέλνει ευχές και μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, τιμώντας ταυτόχρονα την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

Η Πορτάρα της Νάξου: Το μνημείο των 26 αιώνων που φυλάει μυστικά και θρύλους

Από τον Διόνυσο και την Αριάδνη έως τις σύγχρονες μάχες για την προστασία του εμβληματικού μνημείου που στέκει αγέρωχο στο Αιγαίο

Δωρεάν βραδινά δρομολόγια Σαντορίνης – Θηρασιάς με το «ΑΛΜΙ»

Ο Δήμος Θήρας επεκτείνει τη θαλάσσια σύνδεση των δύο νησιών, προσφέροντας βραδινά δρομολόγια χωρίς κόστος για κατοίκους και επισκέπτες.

Χίος: Αγώνας για τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς, 42.000 καμένα στρέμματα γης

Μειώθηκε η ένταση της φωτιάς στη Βόρεια Χίο – Εκτεταμένες οι καταστροφές σε σπίτια, δάση και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα σεζόν στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Η αθλητική οικογένεια του Φιλωτίου καλεί παλιούς και νέους αθλητές να φορέσουν ξανά τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Καβαλώντας τα κύματα, μιλώντας στον άνεμο, μία μέρα με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Lennart Neubauer (photos)

Από τους λόφους της Νάξου μέχρι την αλμυρή άκρη της Λαγκούνας, πέρασα μια ολόκληρη μέρα με τον Lennart Neubauer, τον 21χρονο Παγκόσμιο και Ευρωπαίο Πρωταθλητή Windsurf Freestyle, ανάμεσα σε σανίδες, ιστορίες και τον ρυθμό του Bob Marley.

Ίος: Το νησί που ζει το πιο φωτεινό του καλοκαίρι

Αυθεντική κυκλαδίτικη ψυχή, χρυσές παραλίες και γιορτές που γεμίζουν το Αιγαίο με χαμόγελα.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες