Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Προβατίνα στο φούρνο με ...γίγαντες (!!!)

Πρόταση Ημέρας: Προβατίνα στο φούρνο με …γίγαντες (!!!)

|

Η Βόρεια Πίνδος είναι φημισμένη για τους γίγαντές της, όπως π.χ. οι γίγαντες Λάιστας από το Ανατολικό Ζαγόρι. Θεόρατοι, αφράτοι, νόστιμοι τόσο ώστε να τους τρως και σκέτους, απλώς νερόβραστους, θυμίζοντας στην υφή και τη γεύση κάστανο.

Τι άλλο όμως μπορούμε να δοκιμάσουμε στα ορεινά; Προβατίνα. Ενα χειμωνιάτικο φαγητό παραδοσιακό των γιορτών στο Παλιοσέλι, στις πλαγιές του του Σμόλικα, τραχιάς, αλησμόνητης νοστιμιάς, από αυτά όπου η πρώτη ύλη παίζει τον κύριο ρόλο: προβατίνα Κόνιτσας και ντόπιοι γίγαντες. Ο “Γαστρονόμος” παρουσιάζει την ιδανική συνταγή (Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας)

Χρόνος: 15′ προετοιμασία, 2 ώρες και 30′ ψήσιμο, 8 ώρες αναμονή, Σύνολο: 10 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την προβατίνα στον φούρνο με γίγαντες στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βάζουμε ολόκληρο το κομμάτι της προβατίνας και σκεπάζουμε με άφθονο νερό, ώστε να την καλύψει κατά 5-6 εκ. τουλάχιστον.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και περιμένουμε υπομονετικά να πάρει βράση το νερό, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  3. Μόλις το νερό κοχλάσει, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  4. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με νερό που επίσης να τους υπερκαλύψει κατά 5-6 εκ. και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας καλά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν.
  6. Τους στραγγίζουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  8. Βγάζουμε με προσοχή το κρέας από την κατσαρόλα και το τακτοποιούμε σε μεγάλο, βαθύ ταψί.
  9. Γύρω του απλώνουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  10. Μετράμε το ζουμί από το βράσιμο της προβατίνας και κρατάμε 2 λίτρα (αν δεν συμπληρωθεί η ποσότητα, προσθέτουμε βραστό νερό).
  11. Προσθέτουμε τον πουρέ (ή τη σάλτσα ντομάτας) και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και περιχύνουμε κρέας και γίγαντες.
  12. Παραχώνουμε στο φαγητό και τα κλωνάρια σέλινο.
  13. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
  14. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  15. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, ώστε να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια του κρέατος και να μελώσουν οι γίγαντες.
  16. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10-12 λεπτά και σερβίρουμε.

Μυστικά

Με το ζουμί που θα περισσέψει από το βράσιμο της προβατίνας φτιάχνουμε ένα θαυμάσιο πιλάφι!

Προβατίνα στον φούρνο με γίγαντες από την Ηπειρο-1
Στο ποτήρι μας: Εναλλακτικά, ήπιας παρέμβασης κρασιά σε skin contact οινοποιήσεις (orange wines), που θα ταιριάξουν με τη φιλοσοφία των νομαδικών συνταγών.

 

Πηγή: gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση