Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πουγκάκια με τυριά από το Τυροκομείο Πιτταρά

Πρόταση Ημέρας: Πουγκάκια με τυριά από το Τυροκομείο Πιτταρά

|

Δεκέμβριος.. Περίοδος εορτών και όπως είναι λογικό όλοι λατρεύουμε τα ορεκτικά… Καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή στο τζάκι και περιμένοντας το φαγητό της ημέρας, τι πιο γευστικό από ένα ορεκτικό που έχει άρωμα Νάξου και δη τοπικά προϊόντα.

Οπότε; Καλό είναι να εμπιστευτούμε δικούς μας ανθρώπους. Ο λόγος στην αγαπημένη μας σεφ… Την Μαριέττα Γαλάνη (με καταγωγή από την Απείρανθο), η οποία συνεχίζοντας μέσα από τη σελίδα του naxospress.gr συνταγές με άρωμα, γεύση, προϊόντα και αγάπη Νάξου, μας παρουσιάζει “πουγκάκια με τυρί από το Τυροκομείο Πιτταρά”. Ιδανική συνεργασία με άριστο αποτέλεσμα.  

Τι θα χρειαστούμε: 

Για τη ζύμη:

# 2 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη
# 1 κούπα χλιαρό νερό
# 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
# 2 αυγά
# 220 γρ. ξινοτύρι φρέσκο Πιτταρά
# 1 φάκελο μπέκιν πάουντερ
# 3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
# 1 κουταλάκι γλυκού, αλάτι,
# 750 με 780 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την γέμιση:

# 2 κύπελα ξινοτύρι Πιτταρά
# 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα Πιτταρά
# 1 φλιτζάνι τριμμένη δωδεκάμινη γραβιέρα Πιτταρά
# 1 φλιτζάνι τριμμένο μπαστούνι με βασιλικό
# 1 φλιτζάνι τριμμένο μπαστούνι με ρίγανη
# 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
# 2 τζιμπιές μπαχάρι

Για το τελείωμα:

# 1 κρόκο αυγού χτυπημένο και σουσάμι επιπλέον αλεύρι για τα χέρια μας και το άνοιγμα

Πώς θα τα φτιάξουμε:

Αρχικά κάνουμε τη ζύμη. Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη.

Αφήνουμε το μίγμα 5 λεπτά στην άκρη και παίρνουμε ένα άλλο μπολ, μέσα στο οποίο βάζουμε τα αυγά, το ξινοτύρι, το μπέκιν και ανακατεύουμε, στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι το αλάτι και τέλος το αλεύρι και το μίγμα της διαλυμένης μαγιάς.

Πλάθουμε να ενσωματωθούν καλά και κάνουμε μια εύπλαστη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια αλλά να μην είναι και σκληρή. Την αφήνουμε 15 λεπτά στην άκρη και σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.

Παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη τα βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα ανοίγουμε κυκλικά, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνουμε σε πουγκάκια.

Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με κρόκο, πασπαλίζουμε σουσάμι και τέλος τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά στους 180 βαθμούς σε μεσαία σκάλα.

Καλή μας όρεξη 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ξεκινούν μικρές (βλ πέργκολα) αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις

Με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, το Αεροδρόμιο Νάξου προχωρά σε σημαντικές εργασίες υποδομής. Τοποθέτηση πέργκολας, νέα συρόμενη πόρτα και ανακαίνιση τουαλετών