Δεκέμβριος.. Περίοδος εορτών και όπως είναι λογικό όλοι λατρεύουμε τα ορεκτικά… Καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή στο τζάκι και περιμένοντας το φαγητό της ημέρας, τι πιο γευστικό από ένα ορεκτικό που έχει άρωμα Νάξου και δη τοπικά προϊόντα.
Οπότε; Καλό είναι να εμπιστευτούμε δικούς μας ανθρώπους. Ο λόγος στην αγαπημένη μας σεφ… Την Μαριέττα Γαλάνη (με καταγωγή από την Απείρανθο), η οποία συνεχίζοντας μέσα από τη σελίδα του naxospress.gr συνταγές με άρωμα, γεύση, προϊόντα και αγάπη Νάξου, μας παρουσιάζει “πουγκάκια με τυρί από το Τυροκομείο Πιτταρά”. Ιδανική συνεργασία με άριστο αποτέλεσμα.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
# 2 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη
# 1 κούπα χλιαρό νερό
# 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
# 2 αυγά
# 220 γρ. ξινοτύρι φρέσκο Πιτταρά
# 1 φάκελο μπέκιν πάουντερ
# 3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
# 1 κουταλάκι γλυκού, αλάτι,
# 750 με 780 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την γέμιση:
# 2 κύπελα ξινοτύρι Πιτταρά
# 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα Πιτταρά
# 1 φλιτζάνι τριμμένη δωδεκάμινη γραβιέρα Πιτταρά
# 1 φλιτζάνι τριμμένο μπαστούνι με βασιλικό
# 1 φλιτζάνι τριμμένο μπαστούνι με ρίγανη
# 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
# 2 τζιμπιές μπαχάρι
Για το τελείωμα:
# 1 κρόκο αυγού χτυπημένο και σουσάμι επιπλέον αλεύρι για τα χέρια μας και το άνοιγμα
Πώς θα τα φτιάξουμε:
Αρχικά κάνουμε τη ζύμη. Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε το μίγμα 5 λεπτά στην άκρη και παίρνουμε ένα άλλο μπολ, μέσα στο οποίο βάζουμε τα αυγά, το ξινοτύρι, το μπέκιν και ανακατεύουμε, στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι το αλάτι και τέλος το αλεύρι και το μίγμα της διαλυμένης μαγιάς.
Πλάθουμε να ενσωματωθούν καλά και κάνουμε μια εύπλαστη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια αλλά να μην είναι και σκληρή. Την αφήνουμε 15 λεπτά στην άκρη και σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη τα βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα ανοίγουμε κυκλικά, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνουμε σε πουγκάκια.
Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με κρόκο, πασπαλίζουμε σουσάμι και τέλος τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά στους 180 βαθμούς σε μεσαία σκάλα.
Καλή μας όρεξη