Η Πολίτικη σαλάτα είναι ένα κλασικό πιάτο της πολίτικης κουζίνας, αγαπημένο για τη φρεσκάδα και την πλούσια γεύση του.
Συνδυάζει τραγανά λαχανικά, αρωματικά μυρωδικά και μια πικάντικη βινεγκρέτ, ενώ με το μυστικό τρίψιμο με τα χέρια αποκτά την ιδανική υφή και νοστιμιά.
Είναι ιδανική για να συνοδεύσει ψητά, αλλά στέκεται και μόνη της ως ένα δροσερό πιάτο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Δοκιμάστε την!
Με την αρωγή του “Γαστρονόμου“ σας την παρουσιάζουμε
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1/2 μέτριο λάχανο, τριμμένο στο μαντολίνο ή κομμένο πολύ ψιλό
- 2 καρότα, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 2 αγγουράκια τουρσί, ξεπλυμένα, στραγγισμένα, πολύ ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες, σε λεπτές λωρίδες
- 1/2 μάτσο σέλινο (με τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι
Για τη βινεγκρέτ
- 90 ml ελαιόλαδο
- 30 ml μηλόξιδο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
Διαδικασία
Βινεγκρέτ
- Για να ετοιμάσουμε την Πολίτικη σαλάτα σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά, μέχρι να αναμειχθούν.
Σαλάτα
- Σε μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε το λάχανο, το καρότο και το αγγουράκι τουρσί και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε, τρίβοντας τα υλικά με τα χέρια μας, ώστε να μαλακώσουν και να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλινο, τον μαϊντανό και αλάτι, και ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε τη σαλατιέρα και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Τη σερβίρουμε κρύα.
Πηγή: Γαστρονόμος