Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πίτσα "λευκή¨ με μανιτάρια και ... μπροκολίνα

Πρόταση Ημέρας: Πίτσα “λευκή¨ με μανιτάρια και … μπροκολίνα

|

Η πίτσα bianca δεν βρέχεται με σάλτσα ντομάτας. Περιέχει μόνο λευκά υλικά, όπως δηλώνει το όνομά της (bianca), κυρίως τυριά που λιώνουν ωραία και μανιτάρια. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε μία διαφορετική πρόταση και μας αρέσει ιδιαίτερα…

Το άσπρο χρώμα σπάει μόνο με τα μυρωδικά που μπαίνουν για άρωμα, αλλά και με την μπροκολίνα συχνά, δηλαδή το αυτοφυές μπρόκολο, με λεπτά κοτσάνια και μικρές φουντίτσες στην άκρη τους. Είναι πολύ τρυφερό και γλυκό, με έντονη γεύση. Το βρίσκουμε σε αρκετές λαϊκές αγορές και καλά οπωροπωλεία, αλλιώς το αντικαθιστούμε με μικρά μπουκετάκια απλού μπρόκολου.

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 25′ ψήσιμο /  40′ αναμονή /  Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Κομμάτια: για 1 πίτσα – 8 κομμάτια

Για τη ζύμη
# 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
# 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
# 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
# 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
# 80 ml χλιαρό νερό
# 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα της ζύμης

Για την επικάλυψη
# 150 γρ. κασέρι Ξάνθης,τριμμένο
# 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
# 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από δεντρολίβανο ή μαντζουράνα
# 300 γρ. μανιτάρια, ανάμεικτα λευκά και πορτομπέλο, σε λεπτές φέτες
# 3 μπουκετάκια μπροκολίνια, κομμένα κατά μήκος στη μέση τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα
# 50 ml ελαιόλαδο
# φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε πίτσα bianca με μανιτάρια και μπροκολίνα, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα σε χλιαρό μέρος για περίπου 10 λεπτά, να αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τα ανακατεύουμε.
  4. Σχηματίζουμε στο αλεύρι μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
  5. Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη, ελαφρά κολλώδης. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε με ελάχιστο αλεύρι ή νερό (με φειδώ).
  6. Λαδώνουμε ελαφρά τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Την ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά, ίσα να ξεφουσκώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά, να φουσκώσει ξανά.
  8. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας.
  9. Βάζουμε πάνω το ζυμάρι και με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις, το ανοίγουμε σε έναν λεπτό δίσκο, διαμέτρου 36-38 εκ. και πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών.
  10. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, αλευρώνοντάς τον τακτικά, για να μην κολλήσει πάνω του.
  11. Λαδώνουμε το ταψί ή το καλύπτουμε με λαδόχαρτο.
  12. Απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Επικάλυψη

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το σκόρδο με το δεντρολίβανο (ή τη μαντζουράνα) για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  5. Σκορπίζουμε από πάνω το κασέρι, ομοιόμορφα, και σε μονή στρώση τις φέτες μανιταριών, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. περιμετρικά της ζύμης.
  6. Τέλος, τακτοποιούμε πάνω τα μπροκολίνια.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  8. Φουρνίζουμε την πίτσα σε ένα από τα χαμηλότερα ράφια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και να λιώσει το τυρί. Τα μανιτάρια και τα μπροκιλίνια θα έχουν ροδίσει ωραία.
  9. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
  10. Σκορπίζουμε πάνω της τα φυλλαράκια ρόκας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  11. Με το ροδάκι της πίτσας κόβουμε στα 8 και σερβίρουμε αμέσως την πίτσα bianca με μανιτάρια και μπροκολίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.