Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πίτσα "λευκή¨ με μανιτάρια και ... μπροκολίνα

Πρόταση Ημέρας: Πίτσα “λευκή¨ με μανιτάρια και … μπροκολίνα

|

Η πίτσα bianca δεν βρέχεται με σάλτσα ντομάτας. Περιέχει μόνο λευκά υλικά, όπως δηλώνει το όνομά της (bianca), κυρίως τυριά που λιώνουν ωραία και μανιτάρια. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε μία διαφορετική πρόταση και μας αρέσει ιδιαίτερα…

Το άσπρο χρώμα σπάει μόνο με τα μυρωδικά που μπαίνουν για άρωμα, αλλά και με την μπροκολίνα συχνά, δηλαδή το αυτοφυές μπρόκολο, με λεπτά κοτσάνια και μικρές φουντίτσες στην άκρη τους. Είναι πολύ τρυφερό και γλυκό, με έντονη γεύση. Το βρίσκουμε σε αρκετές λαϊκές αγορές και καλά οπωροπωλεία, αλλιώς το αντικαθιστούμε με μικρά μπουκετάκια απλού μπρόκολου.

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 25′ ψήσιμο /  40′ αναμονή /  Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Κομμάτια: για 1 πίτσα – 8 κομμάτια

Για τη ζύμη
# 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
# 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
# 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
# 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
# 80 ml χλιαρό νερό
# 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα της ζύμης

Για την επικάλυψη
# 150 γρ. κασέρι Ξάνθης,τριμμένο
# 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
# 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από δεντρολίβανο ή μαντζουράνα
# 300 γρ. μανιτάρια, ανάμεικτα λευκά και πορτομπέλο, σε λεπτές φέτες
# 3 μπουκετάκια μπροκολίνια, κομμένα κατά μήκος στη μέση τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα
# 50 ml ελαιόλαδο
# φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε πίτσα bianca με μανιτάρια και μπροκολίνα, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα σε χλιαρό μέρος για περίπου 10 λεπτά, να αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τα ανακατεύουμε.
  4. Σχηματίζουμε στο αλεύρι μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
  5. Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη, ελαφρά κολλώδης. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε με ελάχιστο αλεύρι ή νερό (με φειδώ).
  6. Λαδώνουμε ελαφρά τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Την ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά, ίσα να ξεφουσκώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά, να φουσκώσει ξανά.
  8. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας.
  9. Βάζουμε πάνω το ζυμάρι και με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις, το ανοίγουμε σε έναν λεπτό δίσκο, διαμέτρου 36-38 εκ. και πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών.
  10. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, αλευρώνοντάς τον τακτικά, για να μην κολλήσει πάνω του.
  11. Λαδώνουμε το ταψί ή το καλύπτουμε με λαδόχαρτο.
  12. Απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Επικάλυψη

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το σκόρδο με το δεντρολίβανο (ή τη μαντζουράνα) για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  5. Σκορπίζουμε από πάνω το κασέρι, ομοιόμορφα, και σε μονή στρώση τις φέτες μανιταριών, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. περιμετρικά της ζύμης.
  6. Τέλος, τακτοποιούμε πάνω τα μπροκολίνια.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  8. Φουρνίζουμε την πίτσα σε ένα από τα χαμηλότερα ράφια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και να λιώσει το τυρί. Τα μανιτάρια και τα μπροκιλίνια θα έχουν ροδίσει ωραία.
  9. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
  10. Σκορπίζουμε πάνω της τα φυλλαράκια ρόκας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  11. Με το ροδάκι της πίτσας κόβουμε στα 8 και σερβίρουμε αμέσως την πίτσα bianca με μανιτάρια και μπροκολίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας