Πάμε Ηπειρο… Εκεί όπου θα δούμε μέσα από τον “Γαστρονόμο” μία πίτα με προζύμι. Οπως διαβάζουμε “Εχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στις ζυμαρόπιτες, από τη μια γιατί εκφράζουν τέλεια την παραδοσιακή φιλοσοφία, όπου με τα λίγα θρέφεις ολόκληρη οικογένεια, και από την άλλη γιατί είναι γευστικότατες και εύκολες.
Ο Ηπειρώτης σεφ Παναγιώτης Σιαφάκας (Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης / Food styling: Σταυρούλα Φουτσά), όμως, μας δίνει μια λίγο πιο σύνθετη συνταγή με προζύμι.
Το αποτέλεσμα είναι μια ζυμαρόπιτα σαν αφράτο τυρόψωμο, που μας αποζημιώνει με τη γεύση της.
Χρόνος: 15′ προετοιμασία, 45′ ψήσιμο, 3 ώρες αναμονή, Σύνολο: 4 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 38 εκ.
Διαδικασία
- Για την ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα με προζύμι, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε βαθύ μπολ το προζύμι με χλιαρό νερό (περίπου 300 ml) και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας μέτρια πυκνός χυλός. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, αλατοπίπερο και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε το ταψί καλά με λίγο από το υπόλοιπο λάδι και απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψει όλο το ταψί.
- Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι. Καλύπτουμε απαλά και χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα, να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Aφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό στην επιφάνεια.