Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

Πρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

|

Κροθόπιτα… Τι είναι αλήθεια; Η γεμιστή πίτα αλλά με βάση το σκεπτικό των ανθρώπων της Πίνδου. Με πλούσια γέμιση και ιδιαίτερη εμφάνιση που την κάνει να μοιάζει με μεγάλη τάρτα, είναι η γιορτινή πίτα σε πολλές περιοχές της Πίνδου και συχνά, αντί για κοτόπουλο, βάζουν αρνί ή ζυγούρι.

Οπότε; Γαστρονόμος και η συναρμολόγησή της κοθρόπιτας έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κρέας τοποθετείται περιμετρικά της πίτας, ώστε να τυλιχτεί γύρω της το φύλλο σχηματίζοντας έναν κρόθο (δηλαδή κόθρο) γεμιστό.

Τα αυγά στη γέμιση είναι προαιρετικά, αλλά επιθυμητά: δίνουν επιπλέον νοστιμιά και κρατούν σε συνοχή το μείγμα ρυζιού.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία / 2 ώρες ψήσιμο /  Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με νερό που να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 5-6 εκ.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τις δάφνες και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Στο μεταξύ ξαφρίζουμε σχολαστικά.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι λείο που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου και από τον γάντζο.
  3. Το πλάθουμε σε μπάλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  4. Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε τακτικά τα φύλλα με αλεύρι όσο τα ανοίγουμε, για να μην κολλήσουν στον πλάστη και σχιστούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
  2. Στρώνουμε εκεί τα τέσσερα φύλλα που ανοίξαμε, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
  3. Φροντίζουμε οι άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος.
  4. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε τα ψαχνά σε μικρά κομμάτια.
  5. Τα τακτοποιούμε περιμετρικά του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  6. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε και τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα λιώνουμε με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να το ρίξουμε πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  9. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, σκεπάζοντας και τυλίγοντας μόνο τα κομμάτια του κοτόπουλου, ώστε να σχηματίσουμε έναν γεμιστό κόθρο.
  10. Μετράμε τοΜετράμε ζουμί της κατσαρόλας: θα χρειαστούμε 1 λίτρο, οπότε, αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
  11. Από χαμηλό ύψος αδειάζουμε το ζουμί στο κέντρο της πίτας, στο ρύζι, και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και απαλά.
  12. Φουρνίζουμε αμέσως και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζουμί και να φουσκώσει και ο κόθρος να ροδίσει ωραία.
  13. Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση