Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

Πρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

|

Κροθόπιτα… Τι είναι αλήθεια; Η γεμιστή πίτα αλλά με βάση το σκεπτικό των ανθρώπων της Πίνδου. Με πλούσια γέμιση και ιδιαίτερη εμφάνιση που την κάνει να μοιάζει με μεγάλη τάρτα, είναι η γιορτινή πίτα σε πολλές περιοχές της Πίνδου και συχνά, αντί για κοτόπουλο, βάζουν αρνί ή ζυγούρι.

Οπότε; Γαστρονόμος και η συναρμολόγησή της κοθρόπιτας έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κρέας τοποθετείται περιμετρικά της πίτας, ώστε να τυλιχτεί γύρω της το φύλλο σχηματίζοντας έναν κρόθο (δηλαδή κόθρο) γεμιστό.

Τα αυγά στη γέμιση είναι προαιρετικά, αλλά επιθυμητά: δίνουν επιπλέον νοστιμιά και κρατούν σε συνοχή το μείγμα ρυζιού.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία / 2 ώρες ψήσιμο /  Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με νερό που να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 5-6 εκ.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τις δάφνες και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Στο μεταξύ ξαφρίζουμε σχολαστικά.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι λείο που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου και από τον γάντζο.
  3. Το πλάθουμε σε μπάλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  4. Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε τακτικά τα φύλλα με αλεύρι όσο τα ανοίγουμε, για να μην κολλήσουν στον πλάστη και σχιστούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
  2. Στρώνουμε εκεί τα τέσσερα φύλλα που ανοίξαμε, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
  3. Φροντίζουμε οι άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος.
  4. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε τα ψαχνά σε μικρά κομμάτια.
  5. Τα τακτοποιούμε περιμετρικά του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  6. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε και τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα λιώνουμε με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να το ρίξουμε πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  9. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, σκεπάζοντας και τυλίγοντας μόνο τα κομμάτια του κοτόπουλου, ώστε να σχηματίσουμε έναν γεμιστό κόθρο.
  10. Μετράμε τοΜετράμε ζουμί της κατσαρόλας: θα χρειαστούμε 1 λίτρο, οπότε, αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
  11. Από χαμηλό ύψος αδειάζουμε το ζουμί στο κέντρο της πίτας, στο ρύζι, και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και απαλά.
  12. Φουρνίζουμε αμέσως και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζουμί και να φουσκώσει και ο κόθρος να ροδίσει ωραία.
  13. Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γκίκας Γκίκας: «Χτίζουμε μέλλον στην Ίο χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν» (video)

Ο Γκίκας Γκίκας μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τουρισμό, παιδεία, υγεία, τις υποδομές που δοκιμάζονται και την ανάγκη να παραδώσουμε την Ίο αυθεντική στις επόμενες γενιές.

Η «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στο Φιλώτι, απόψε (01/07) η τελευταία παράσταση, δωρεάν μεταφορά μέσω του ΚΤΕΛ

Η απολαυστική κωμωδία του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο αθλοθέατρο Φιλωτίου – Δωρεάν μεταφορά θεατών από τη Χώρα με στάση στον Άγιο Νικόδημο.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Σαντορίνη: Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού ενάντια στο ψηφιακό πελατολόγιο

Αντίδραση στον νέο ψηφιακό κανονισμό – Πορεία στο λιμάνι και απόπειρα αποκλεισμού της πρόσδεσης του Blue Star Delos στις 15:00. Παρέμβαση σε ζωντανή σύνδεση με ΣΚΑΪ.

Σύρος: «Έφυγε» ο Γιώργος Παπαμανώλης, πρώην Βουλευτής Κυκλάδων

Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων και ενεργός πολιτικός Γιώργος Παπαμανώλης – Θλίψη στη Σύρο και στις Κυκλάδες

Αναγέννηση στο παλιό σχολείο της Σικίνου, ένα νέο μουσείο γεννιέται

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών για τη μετατροπή του παλιού σχολείου σε μουσείο που θα «φιλοξενήσει» τη Νεικώ και τους αρχαίους θησαυρούς της Σικίνου – Από τον Σεπτέμβριο συνεχίζεται δυναμικά το έργο.

«Αλλαξημάρια»: Ένα πρότυπο εργαστήριο ξερολιθιάς εμπνέεται από την αμοργιανή σοφία

Ένα νέο έργο πολιτιστικής και τεχνικής βιωματικής εκπαίδευσης ξεκινά από τις Κυκλάδες – με ρίζες στη συλλογικότητα και το πνεύμα ανταλλαγής των νησιωτικών κοινωνιών.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«DMMO Σαντορίνη»: Νέος Οργανισμός διαχείρισης και προώθησης γίνεται πραγματικότητα

Ξεκινά η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη» με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας – Προγραμματική σύμβαση 70.000 ευρώ για το πρώτο έτος.

Υπουργείο Ναυτιλίας: 300 εκατ. ευρώ για τον πράσινο εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας

Με έμφαση στη μείωση εκπομπών, την κατασκευή νέων πλοίων και την ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχόντων, η κυβέρνηση ενεργοποιεί Ταμείο Εκσυγχρονισμού 300 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο