Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

Πρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

|

Κροθόπιτα… Τι είναι αλήθεια; Η γεμιστή πίτα αλλά με βάση το σκεπτικό των ανθρώπων της Πίνδου. Με πλούσια γέμιση και ιδιαίτερη εμφάνιση που την κάνει να μοιάζει με μεγάλη τάρτα, είναι η γιορτινή πίτα σε πολλές περιοχές της Πίνδου και συχνά, αντί για κοτόπουλο, βάζουν αρνί ή ζυγούρι.

Οπότε; Γαστρονόμος και η συναρμολόγησή της κοθρόπιτας έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κρέας τοποθετείται περιμετρικά της πίτας, ώστε να τυλιχτεί γύρω της το φύλλο σχηματίζοντας έναν κρόθο (δηλαδή κόθρο) γεμιστό.

Τα αυγά στη γέμιση είναι προαιρετικά, αλλά επιθυμητά: δίνουν επιπλέον νοστιμιά και κρατούν σε συνοχή το μείγμα ρυζιού.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία / 2 ώρες ψήσιμο /  Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με νερό που να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 5-6 εκ.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τις δάφνες και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Στο μεταξύ ξαφρίζουμε σχολαστικά.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι λείο που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου και από τον γάντζο.
  3. Το πλάθουμε σε μπάλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  4. Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε τακτικά τα φύλλα με αλεύρι όσο τα ανοίγουμε, για να μην κολλήσουν στον πλάστη και σχιστούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
  2. Στρώνουμε εκεί τα τέσσερα φύλλα που ανοίξαμε, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
  3. Φροντίζουμε οι άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος.
  4. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε τα ψαχνά σε μικρά κομμάτια.
  5. Τα τακτοποιούμε περιμετρικά του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  6. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε και τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα λιώνουμε με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να το ρίξουμε πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  9. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, σκεπάζοντας και τυλίγοντας μόνο τα κομμάτια του κοτόπουλου, ώστε να σχηματίσουμε έναν γεμιστό κόθρο.
  10. Μετράμε τοΜετράμε ζουμί της κατσαρόλας: θα χρειαστούμε 1 λίτρο, οπότε, αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
  11. Από χαμηλό ύψος αδειάζουμε το ζουμί στο κέντρο της πίτας, στο ρύζι, και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και απαλά.
  12. Φουρνίζουμε αμέσως και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζουμί και να φουσκώσει και ο κόθρος να ροδίσει ωραία.
  13. Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θα βρω γιατρό στις διακοπές; Η υγειονομική εικόνα στα νησιά το καλοκαίρι του 2025

Περισσότερες προσλήψεις, ασθενοφόρα και κίνητρα για γιατρούς θωρακίζουν τη νησιωτική Ελλάδα – Πού παραμένουν τα προβλήματα

Θηρασία: Πρωτοκυκλαδικά σύμβολα σε αγγείο με ρίζες από τη Νάξο

Σημαντικό σφράγισμα σε λαβή αγγείου από την Κοίμηση Θηρασίας αποκαλύπτει πρώιμες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Νάξος: Ο Ουφ! και οι Μικροί Ερωδιοί φέρνουν μουσική μαγεία στις Εγγαρές

Ένα παραμυθένιο μουσικοθεατρικό δρώμενο με μαέστρους... μικρά παιδιά! Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νότιες Κυκλάδες και κυριαρχικά δικαιώματα: Τα νέα θαλάσσια πάρκα φέρνουν διπλωματικές εντάσεις με την Τουρκία

Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της μέσω περιβαλλοντικής προστασίας – Αντιδράσεις από την Άγκυρα για «μονομερείς ενέργειες» σε περιοχές που θεωρεί «γκρίζες ζώνες»

Πάφος – Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ισοπαλία με αξία στην πρώτη μάχη του Champions League

Οι Κύπριοι θέλουν να προστατέψουν την έδρα, οι Ισραηλινοί παίζουν με στόχο την πρόκριση – Το “Χ” στο 3.40 έχει τη δική του δυναμική

ΟΦΥΠΕΚΑ: Ιστορική φωλεοποίηση Πράσινης Χελώνας στη Νάξο, πρώτη φορά στις Κυκλάδες!

Η παραλία στον Απόλλωνα φιλοξένησε για πρώτη φορά μια Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas), σηματοδοτώντας ένα σπάνιο και ιδιαίτερα σημαντικό οικολογικό γεγονός για τη Νάξο και ολόκληρο το Αιγαίο.

Fraport – Αναβαθμίζονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ποιες ημερομηνίες κλείνουν οι διάδρομοι σε Σαντορίνη, Μύκονο

Η Fraport Greece ξεκινά την τέταρτη φάση έργων σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με προσωρινές αναστολές λειτουργίας των διαδρόμων — Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για κάθε νησί

Νάξος – Εγγαρές: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Άννα, η μουσική ενώνει τις γενιές στη Νάξο

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, οι Εγγαρίτες τιμούν την Αγία Άννα με γλέντι στην πλατεία του χωριού – Ζωντανή μουσική, χορός και αυθεντική νησιώτικη ψυχή με τους Κουτούζο, Γκούφα, Μπαρδάνη, Μπίλακο και Κλουβάτο

Άνδρος: Το διακριτικό κόσμημα των Κυκλάδων που κερδίζει τις καρδιές εκτός σεζόν

Το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο Low Season Traveller εξυμνεί την Άνδρο για την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την πολυεπίπεδη ομορφιά της — μια απόδραση που δεν κραυγάζει, αλλά μαγεύει

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι