Δεύτερη ημέρα του χρόνου και ώρα για κάτι απλό αλλά συνάμα “διαθέσιμο” για κάθε στιγμή της ημέρας. Γαστρονόμος και πιο αρωματική και γλυκόφαγη χορτόπιτα δε θα έχετε ξαναφάει. Φροντίστε μόνο να χρησιμοποιήσετε όλα ανεξαιρέτως τα χορταρικά που αναφέρει η συνταγή. Και οι πίτες έχουν τη τιμητική τους ακολουθώντας την παράδοση
Χρόνος: 50′ προετοιμασία, 1 ώρα ψήσιμο, 4 ώρες αναμονή,
Σύνολο: 5 ώρες και 50′
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 35 εκ.
Για τη γέμιση
Για την πίτα
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, χωρίς να τα στύψουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, τα στραγγισμένα χορταρικά από το σουρωτήρι, τον δυόσμο και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν τα χόρτα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
- Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, λίγο τσαλακωμένο.
- Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε σε στεφάνι.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι, πασπαλίζουμε με πασατέμπο και ηλιόσπορους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλό ράφι στους 180° C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.
Πηγή: gastronomos.gr