Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ή "alla Nerano" της...

Πρόταση Ημέρας: Πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ή “alla Nerano” της ελληνικής μαμάς

|

Η μακαρονάδα που γεννήθηκε από μια ανάμνηση και έγινε οικογενειακή παράδοση

Δεν χρειάζονται πολλά για να γεννηθεί μια αξέχαστη συνταγή. Μερικά κολοκυθάκια, ένα πακέτο πένες, λίγη κρέμα γάλακτος και τριμμένο κασέρι – κι όλα αυτά δεμένα με το νήμα της μνήμης.

Ο Πάρις Ζούρας θυμάται με τρυφερότητα τη μητέρα του, που μετά από ένα ταξίδι στην Ιταλία έφερε στην κουζίνα του σπιτιού την αύρα του Αμάλφι, φτιάχνοντας μια δική της εκδοχή των περίφημων spaghetti alla Nerano. Χωρίς προβολόνε ή ιταλικά τυριά, αλλά με κασέρι, βασιλικό και κρέμα γάλακτος, η συνταγή έγινε κλασική στο οικογενειακό τραπέζι.

«Χρόνια μετά, κατάλαβα ότι η μητέρα μου έφτιαχνε τα alla Nerano – με τον δικό της τρόπο», λέει ο Πάρις στον Γαστρονόμο. Και αυτός ο “τρόπος”, απλός, τρυφερός και νόστιμος, είναι αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη μακαρονάδα να έχει ψυχή.

Ας δούμε βήμα βήμα τη συνταγή όπου μπορείτε αντί για κασέρι να χρησιμοποιήσετε και 12μηνη Γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταράς. Γιατί όχι;

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 30′ μαγείρεμα /  6 ώρες αναμονή /  Σύνολο: 7 ώρες

 

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για τις πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Τα τακτοποιούμε σε στρώσεις σε ένα μέτριο γυάλινο δοχείο (ή σε μια βαθιά πιατέλα) και από πάνω σκορπίζουμε τα φύλλα βασιλικού.
  3. Καλύπτουμε το δοχείο ή την πιατέλα σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες, ιδανικά όμως για 1 βράδυ, για να αρωματιστούν τα κολοκυθάκια.
  4. Αφαιρούμε τα φύλλα βασιλικού και τα αφήνουμε κατά μέρος. Κρατάμε κατά μέρος και λίγα από τα κολοκυθάκια, για το γαρνίρισμα.
  5. Βράζουμε τις πένες σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  6. Περίπου 2 λεπτά πριν να είναι έτοιμα, βάζουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με περίπου 3/4 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου βράζουν τα ζυμαρικά.
  7. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  8. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε στη ρηχή κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, απευθείας από το σκεύος τους, αφήνοντας να στραγγίξει το περιττό νερό. Ανακατεύουμε καλά.
  9. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια από το δοχείο και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό, μέχρι να δέσουν τα υγρά.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κασέρι σε δόσεις, ανακατεύοντας ασταμάτητα, ώστε να λιώσει το τυρί και να μη σβολιάσει. Αν πήξει η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό από την κατσαρόλα όπου έβρασαν τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  11. Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το κεφαλοτύρι.
  12. Γαρνίρουμε με τα τηγανητά κολοκυθάκια και τα φύλλα βασιλικού που αφήσαμε κατά μέρος.
  13. Σερβίρουμε αμέσως.

Το αποτέλεσμα; Ένα κρεμώδες πιάτο, γεμάτο καλοκαιρινά αρώματα, που ενώνει δύο χώρες με την πιο γευστική γέφυρα: την αγάπη της μαμάς για την καλή κουζίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.