Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ή "alla Nerano" της...

Πρόταση Ημέρας: Πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ή “alla Nerano” της ελληνικής μαμάς

|

Η μακαρονάδα που γεννήθηκε από μια ανάμνηση και έγινε οικογενειακή παράδοση

Δεν χρειάζονται πολλά για να γεννηθεί μια αξέχαστη συνταγή. Μερικά κολοκυθάκια, ένα πακέτο πένες, λίγη κρέμα γάλακτος και τριμμένο κασέρι – κι όλα αυτά δεμένα με το νήμα της μνήμης.

Ο Πάρις Ζούρας θυμάται με τρυφερότητα τη μητέρα του, που μετά από ένα ταξίδι στην Ιταλία έφερε στην κουζίνα του σπιτιού την αύρα του Αμάλφι, φτιάχνοντας μια δική της εκδοχή των περίφημων spaghetti alla Nerano. Χωρίς προβολόνε ή ιταλικά τυριά, αλλά με κασέρι, βασιλικό και κρέμα γάλακτος, η συνταγή έγινε κλασική στο οικογενειακό τραπέζι.

«Χρόνια μετά, κατάλαβα ότι η μητέρα μου έφτιαχνε τα alla Nerano – με τον δικό της τρόπο», λέει ο Πάρις στον Γαστρονόμο. Και αυτός ο “τρόπος”, απλός, τρυφερός και νόστιμος, είναι αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη μακαρονάδα να έχει ψυχή.

Ας δούμε βήμα βήμα τη συνταγή όπου μπορείτε αντί για κασέρι να χρησιμοποιήσετε και 12μηνη Γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταράς. Γιατί όχι;

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 30′ μαγείρεμα /  6 ώρες αναμονή /  Σύνολο: 7 ώρες

 

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για τις πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Τα τακτοποιούμε σε στρώσεις σε ένα μέτριο γυάλινο δοχείο (ή σε μια βαθιά πιατέλα) και από πάνω σκορπίζουμε τα φύλλα βασιλικού.
  3. Καλύπτουμε το δοχείο ή την πιατέλα σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες, ιδανικά όμως για 1 βράδυ, για να αρωματιστούν τα κολοκυθάκια.
  4. Αφαιρούμε τα φύλλα βασιλικού και τα αφήνουμε κατά μέρος. Κρατάμε κατά μέρος και λίγα από τα κολοκυθάκια, για το γαρνίρισμα.
  5. Βράζουμε τις πένες σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  6. Περίπου 2 λεπτά πριν να είναι έτοιμα, βάζουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με περίπου 3/4 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου βράζουν τα ζυμαρικά.
  7. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  8. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε στη ρηχή κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, απευθείας από το σκεύος τους, αφήνοντας να στραγγίξει το περιττό νερό. Ανακατεύουμε καλά.
  9. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια από το δοχείο και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό, μέχρι να δέσουν τα υγρά.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κασέρι σε δόσεις, ανακατεύοντας ασταμάτητα, ώστε να λιώσει το τυρί και να μη σβολιάσει. Αν πήξει η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό από την κατσαρόλα όπου έβρασαν τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  11. Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το κεφαλοτύρι.
  12. Γαρνίρουμε με τα τηγανητά κολοκυθάκια και τα φύλλα βασιλικού που αφήσαμε κατά μέρος.
  13. Σερβίρουμε αμέσως.

Το αποτέλεσμα; Ένα κρεμώδες πιάτο, γεμάτο καλοκαιρινά αρώματα, που ενώνει δύο χώρες με την πιο γευστική γέφυρα: την αγάπη της μαμάς για την καλή κουζίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιος αεροσυνοδού που σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου έλαβε επιστολή της μητέρας του μετά από 24 χρόνια

Η αεροσυνοδός ΣιΣι Λάιλς είχε σκοτωθεί το 2001· το σημείωμα διασώθηκε και δόθηκε σήμερα στον 30χρονο Τζέβον Καστρίγιο

Βρούτσης στην Πάρο με Γιάννακη–Αϊνδιλή–Καγιαλή: «Νησιωτικότητα & Αθλητισμός» στο επίκεντρο

Τετάρτη 24/9, 12:30, αίθουσα «Αθηνά» (Paros Agnanti Resort & Spa): κεντρική ομιλία του Υπουργού Αθλητισμού με παρουσία κορυφαίων Ελλήνων Ολυμπιονικών και ανοικτή συζήτηση με τα σωματεία των Κυκλάδων.

Ευρωπαϊκός Δείκτης Οινοτουρισμού: Πέμπτη η Ελλάδα, πρώτη η Γαλλία

Γαλλία πρώτη, ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία· νεότεροι ταξιδιώτες «οδηγούν» τη ζήτηση για κρασί, γαστρονομία και πολιτισμό

Επαναπατρισμός 86 ελληνικών αρχαιοτήτων – και πρωτοκυκλαδικής περιόδου – από ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού

Οικειοθελής επιστροφή σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ – Από νεολιθικά ειδώλια έως χρυσά στεφάνια ελληνιστικών χρόνων

Δήμος Θήρας: Νέα χρονιά για το Κοινωνικό Φροντιστήριο – Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Εκπαιδευτική ενίσχυση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου · Έναρξη 13 Οκτωβρίου, συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών

Θεόκτιστα και χειροποίητα: Η νομική προστασία του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου των Κυκλάδων

Εκδήλωση στο Ιωνικό Κέντρο (26/9) με ειδικούς και φορείς, για τη διαφύλαξη της ξερολιθιάς, των παραδοσιακών κτισμάτων και του φυσικού πλούτου των νησιών

Πρώτο κουδούνι για τους… πιο μικρούς: Αγιασμός στους Παιδικούς Σταθμούς της Νάξου

Στον Αγιασμό και ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας Φιλωτίου – Παρών ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Φώτης Μαυρομμάτης

«Σχολικές Γέφυρες στο Αιγαίο»: Η Humanity Greece στηρίζει 192 μαθητές σε ακριτικά νησιά

Με την αιγίδα του ΠτΔ, σχολικά πακέτα φτάνουν σε Ψέριμο, Ηρακλειά, Δονούσα, Λειψούς και Άγιο Ευστράτιο για μια ισότιμη νέα χρονιά

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Εδώ πλέον ντράπηκε και η ντροπή»

"Γόνοι και κληρονόμοι πλούτου και εξουσίας προκαλούν και κουνάνε το δάχτυλο στους νησιώτες για το στεγαστικό πρόβλημα "

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης γύρω από το Κλειστό Γυμναστήριο Νάξου

Τι αλλάζει στην πρόσβαση – είσοδος μόνο για πεζούς αθλούμενους και φιλάθλους όσον αφορά το Κλειστό Γυμναστήριο

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ο Νίκος Σιδερής ορίστηκε πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμωτής

Σιδερής Νίκος η επιλογή του Δημάρχου – Αποχές και ενστάσεις από Κορρέ και Χατζηανδρέου

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.