Η μακαρονάδα που γεννήθηκε από μια ανάμνηση και έγινε οικογενειακή παράδοση
Δεν χρειάζονται πολλά για να γεννηθεί μια αξέχαστη συνταγή. Μερικά κολοκυθάκια, ένα πακέτο πένες, λίγη κρέμα γάλακτος και τριμμένο κασέρι – κι όλα αυτά δεμένα με το νήμα της μνήμης.
Ο Πάρις Ζούρας θυμάται με τρυφερότητα τη μητέρα του, που μετά από ένα ταξίδι στην Ιταλία έφερε στην κουζίνα του σπιτιού την αύρα του Αμάλφι, φτιάχνοντας μια δική της εκδοχή των περίφημων spaghetti alla Nerano. Χωρίς προβολόνε ή ιταλικά τυριά, αλλά με κασέρι, βασιλικό και κρέμα γάλακτος, η συνταγή έγινε κλασική στο οικογενειακό τραπέζι.
«Χρόνια μετά, κατάλαβα ότι η μητέρα μου έφτιαχνε τα alla Nerano – με τον δικό της τρόπο», λέει ο Πάρις στον Γαστρονόμο. Και αυτός ο “τρόπος”, απλός, τρυφερός και νόστιμος, είναι αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη μακαρονάδα να έχει ψυχή.
Ας δούμε βήμα βήμα τη συνταγή όπου μπορείτε αντί για κασέρι να χρησιμοποιήσετε και 12μηνη Γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταράς. Γιατί όχι;
Υλικά
Μερίδες: 4-5
Διαδικασία
- Για τις πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τα τακτοποιούμε σε στρώσεις σε ένα μέτριο γυάλινο δοχείο (ή σε μια βαθιά πιατέλα) και από πάνω σκορπίζουμε τα φύλλα βασιλικού.
- Καλύπτουμε το δοχείο ή την πιατέλα σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες, ιδανικά όμως για 1 βράδυ, για να αρωματιστούν τα κολοκυθάκια.
- Αφαιρούμε τα φύλλα βασιλικού και τα αφήνουμε κατά μέρος. Κρατάμε κατά μέρος και λίγα από τα κολοκυθάκια, για το γαρνίρισμα.
- Βράζουμε τις πένες σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
- Περίπου 2 λεπτά πριν να είναι έτοιμα, βάζουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με περίπου 3/4 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου βράζουν τα ζυμαρικά.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε στη ρηχή κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, απευθείας από το σκεύος τους, αφήνοντας να στραγγίξει το περιττό νερό. Ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια από το δοχείο και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό, μέχρι να δέσουν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κασέρι σε δόσεις, ανακατεύοντας ασταμάτητα, ώστε να λιώσει το τυρί και να μη σβολιάσει. Αν πήξει η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό από την κατσαρόλα όπου έβρασαν τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το κεφαλοτύρι.
- Γαρνίρουμε με τα τηγανητά κολοκυθάκια και τα φύλλα βασιλικού που αφήσαμε κατά μέρος.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Το αποτέλεσμα; Ένα κρεμώδες πιάτο, γεμάτο καλοκαιρινά αρώματα, που ενώνει δύο χώρες με την πιο γευστική γέφυρα: την αγάπη της μαμάς για την καλή κουζίνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.