Οι βασικές αρχές της διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας είναι σχεδόν ίδιες με αυτές της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά. Ένας γευστικός και πολύ απολαυστικός τρόπος για να πάρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι φτιάξουμε μακαρονάδες με όλα τα παραπάνω.
Τα σπαγγέτι μπορούν να συνδυαστούν με γαρίδες, με χταπόδι ή με καλαμάρι. Τα λαζάνια αν βράσουν σε έναν μυρωδάτο ζωμό λαχανικών και συμπληρωθούν με όστρακα και φίνες καραβίδες θα μας δώσουν ένα εξαιρετικό πιάτο. Μπορούμε, ακόμη, να βράσουμε τα μακαρόνια σε ζωμούς θαλασσινών για να απορροφήσουν όλη τη νοστιμιά. Τα λαχανικά και τα όσπρια δίνουν επίσης πολύ ωραίες ιδέες για το νηστίσιμο συνταγολόγιό μας. Όσο για τους ξηρούς καρπούς, που πέρα από νόστιμοι είναι και πλούσιοι σε έλαια, μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν το τριμμένο τυρί στα ζυμαρικά.
Γαστρονόμος και … Πένες με σέσκουλα (ή σέφουκλα) και καρυδόψιχα. Οι ξηροί καρποί, τραγανοί, νόστιμοι, αφράτοι και με δυνατά έλαια, αντικαθιστούν τέλεια το τριμμένο τυρί πάνω στα ζυμαρικά. Οι πένες με σέσκουλα ή σέφουκλα και καρυδόψιχα είναι το νέο αγαπημένο μας vegan πιάτο!
Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 20′ μαγείρεμα / Σύνολο: 40′
Υλικά
Μερίδες: 4-5
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις πένες με σέσκουλα και καρυδόψιχα, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε πρώτα τα σέσκουλα για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.Τα στραγγίζουμε.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Κρατάμε 1/2 φλιτζ. από το νερό όπου τα βράσαμε και τα στραγγίζουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τον πελτέ για 1/2 λεπτό.
- Ρίχνουμε τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά, ώστε να λαδωθούν καλά.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα ζυμαρικά και το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.