Πατάτες γιαχνί.. Για του κατοίκους της Νάξου και δη της πειδινής, είναι ένα πιάτο – ορόσημο. Δεκαετίες αποτέλεσε το βασικό πιάτο για μικρούς και μεγάλους φέρνοντας αναμνήσεις από άλλες εποχές. Δύσκολες; Ευχάριστες; Απλά, το φαγητό που λατρέψαμε μικροί…
Και σήμερα; Το βλέπουμε μέσα από τη σελίδα “Γαστρονόμος” σε μία διαφορετική έκδοση. Λίγο πιο … γκουρμέ: Με λίγο κόλιανδρο, τζίντζερ και κάρι με τις κλασικές πατάτες γιαχνί να μεταμορφώνονται. Συνοδεύουμε με ζεστό προζυμένιο ψωμί και χαλούμι σαγανάκι. Καλά μπορούμε να βάλουμε και γραβιέρα Νάξου από το Τυροκομείο Πιτταράς που κάνει τη διαφορά στο χώρο των τυροκομικών προϊόντων.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 1 πιπερίτσα τσίλι, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, σε σκόνη
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 200 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας κάρι σε σκόνη
- 1/2 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πατάτες γιαχνί με κάρι και κόλιανδρο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, καβουρδίζουμε τους σπόρους κολιάνδρου για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσουν να «σκάνε».
- Προσθέτουμε το τσίλι, το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τα ντοματίνια και τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το κάρι, αλατοπίπερο και 250 ml νερό, ανακατεύουμε απαλά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε.