Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Παστίτσιο διά χειρός Σωτήρη Ευαγγέλου

Πρόταση Ημέρας: Παστίτσιο διά χειρός Σωτήρη Ευαγγέλου

|

“Παρότι στη συνταγή του Ευαγγέλου για παστίτσιο γράφει ξεκάθαρα: «πριν το κόψουμε, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή ένα μισάωρο για να σταθεί και να κόβεται σε ωραία κομμάτια», εγώ δεν άντεξα. Με το που βγήκε από τον φούρνο αυτό το αφράτο, ζουμερό, ζουμπουρλούδικο, αρωματικό παστίτσιο ήθελα αμέσως να το δοκιμάσω.

Στην πραγματικότητα, η συνταγή δεν είναι δική του αλλά της μαμάς του Ευαγγελίας και το έφτιαχνε στον Τύρναβο. Το χαρακτηριστικό της είναι η απαλή, βελούδινη, αρωματική μπεσαμέλ – κι αν ακολουθήσεις τα βήματα όπως τα δίνει, φτιάχνεται πανεύκολα και δεν αφήνει περιθώρια λάθους.

Είναι μπελαλίδικο φαγητό, αλλά ποιο παστίτσιο δεν είναι; Θέλει περίπου τρεις ώρες από την ώρα που θα το ξεκινήσεις μέχρι να το απολαύσεις όπως πρέπει. Είναι όμως και συνταγή-επένδυση: πρώτον, γιατί τα μακαρόνια γίνονται ακόμη πιο νόστιμα την επόμενη μέρα, και δεύτερον, γιατί βγαίνει μεγάλη ποσότητα – ιδανικό για να υπάρχει κάτι έτοιμο στο ψυγείο. Το μόνο που θα άλλαζα την επόμενη φορά είναι να βάλω λίγο περισσότερο αλάτι στα μακαρόνια”.

Με τον τρόπο αυτό, η Μαρίνα Πετρίδου για τον “Γαστρονόμο” προτείνει το πιάτο ημέρας.. Κυριακάτικο φαγητό άλλωστε είναι το Παστίτσιο. Κακά τα ψέματα

Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 1 ώρα ψήσιμο /  Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τον κιμά

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Κιμάς

  1. Για να ετοιμάσουμε το παστίτσιο του Σωτήρη Ευαγγέλου σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά, κομματιάζοντας τον καλά με ξύλινη σπάτουλα ώστε να μη μείνουν σβόλοι.
  2. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα αποβάλει, να καβουρδιστεί, να ροδίσει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα ψητού.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα καρότα, το σέλερι, τα μπαχαρικά και τη δάφνη.
  4. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τον πελτέ.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους και σβήνουμε με το κρασί.
  6. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε την ντομάτα και 500 ml νερό.
  7. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει ο κιμάς και να μαλακώσει.
  8. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7 λεπτά.
  9. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας, για να μην κολλήσουν.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει, αλλά να μην κάψει και σκουρύνει.
  2. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε ασταμάτητα με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε έντονα και γρήγορα με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη, λεία κρέμα, αλλά σχετικά ρευστή, να μην πήξει.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, αλατοπίπερο και τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
  6. Ρίχνουμε και 60 γρ. από το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Παστίτσιο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μεγάλου ταψιού (π.χ. το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου).
  3. Απλώνουμε στο ταψί λίγο περισσότερα από τα μισά μακαρόνια και από πάνω τους στρώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, ισιώνοντας την επιφάνεια του με σπάτουλα.
  4. Απλώνουμε πάνω του τα υπόλοιπα μακαρόνια και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ μέχρι να τα καλύψουμε.
  5. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  6. Ψήνουμε το παστίτσιο για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.
  7. Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέφανος Γκίκας: “Εργαζόμαστε συστηματικά για την θεσμική αναγνώριση της έννοιας της νησιωτικότητας”

Εθνικό Συνέδριο για τη Νησιωτικότητα – Διάλογος Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας για μια Ολοκληρωμένη Θαλάσσια και Νησιωτική Στρατηγική

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ρεύμα την Τρίτη περιοχές της Νάξου, τι ώρα και πού θα γίνει διακοπή

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στις περιοχές Στελίδα, Άγιος Προκόπιος, Γλυφάδα και Πάγκοι Χώρας Νάξου λόγω τεχνικών εργασιών — Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι

Σαντορίνη – Ε.Π.Τ.Α.: Στις 6 Ιουλίου, ενώνουμε δυνάμεις κατά των τροχαίων ατυχημάτων

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράσεις στην πλατεία Εμπορείου, γιατί η πρόληψη είναι στο χέρι μας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. 

MTC Group: Ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2026 – Στρατηγικές προσαρμογής μετά τις γεωπολιτικές αναταράξεις

Έκθεση της MTC GROUP καταγράφει τις γεωπολιτικές προκλήσεις, τη σημασία της εικόνας προορισμού και την ανάγκη επανατοποθέτησης της Ελλάδας στον διεθνή τουριστικό χάρτη

Εστία Πύργου Καλλίστης: Καλοκαίρι πολιτισμού στον Πύργο Σαντορίνης

Η “Εστία Πύργου Καλλίστης” προσκαλεί σε ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μουσική, λόγος, εικαστικά, παιδικό θέατρο και παράδοση από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο σχολείο που δίνει δεύτερες ευκαιρίες

Το Εσπερινό Λύκειο Νάξου προσφέρει γνώση, υποστήριξη και έμπνευση για όσους θέλουν να προχωρήσουν μπροστά – Οι εγγραφές για το 2025-2026 ξεκίνησαν

Πολιτική Προστασία: Επαγρύπνηση για τις πυρκαγιές στα νησιά των Κυκλάδων

Την ώρα που τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βγαίνουν από την ενεργειακή απομόνωση, η Περιφέρεια καλεί πολίτες και παραγωγούς σε ετοιμότητα για την προστασία των δασών – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA λόγω ισχυρών ανέμων

Ιντερ – Φλουμινένσε: Μάχη πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με over στα γκολ

Οι «νερατζούρι» αντιμετωπίζουν τη σκληροτράχηλη Φλουμινένσε στους «16» της διοργάνωσης – Όλα ανοιχτά στη Σάρλοτ και ποντάρουμε στα γκολ

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΑΔΜΗΕ: Έξι διασυνδέσεις 6 δισ. ευρώ βάζουν τέλος στην ενεργειακή απομόνωση των νησιών

Ο ΑΔΜΗΕ φέρνει επανάσταση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, συνδέοντας Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ ενισχύει τη συνεργασία Ελλάδας–Ιταλίας και την ασφάλεια της Πελοποννήσου

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.