Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Παστιτσάδα χωριάτικη με κόκορα

Πρόταση Ημέρας: Παστιτσάδα χωριάτικη με κόκορα

|

Eίναι ένα φαγητό που στα χωριά το ετοίμαζαν πολύ συχνά τη δεύτερη μέρα του Πάσχα κι εμισκοβόλουνε οι γειτονιές του χωριού από τα, πολυτελή άλλοτε, μπαχαρικά. «Το παστιτσάδο στην παραδοσιακή κερκυραϊκή ύπαιθρο είναι ένα γιορτινό πιάτο που βασίζεται σε υλικά που παρήγε η οικογένεια (βλ. κόκορας, κουσέρβα, ήτοι σπιτική πάστα ντομάτας, χειροποίητο κοκκινοπίπερο).

Τα εισαγόμενα μπαχαρικά περιορίζονταν σε πιπέρι μαύρο, κανέλα και γαρίφαλο, τα οποία διέθεταν τα μπακάλικα του χωριού σε μικρές συσκευασίες. Το περίφημο μείγμα μπαχαρικών, το σπετσιερικό, ήταν προσιτό μόνο στην αστική του παραλλαγή. Το φαγητό σερβιριζόταν με τριμμένο αιγοπρόβειο τυρί από αυτό που έφτιαχνε η ίδια η νοικοκυρά. Αυτό το ίδιο τυρί πολλές φορές το συντηρούσαν –ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες– σε λάδι και αυτό το λαδοτύρι συνόδευε το παστιτσάδο.

Η κάθε νοικοκυρά, βέβαια, διαμόρφωνε τη δική της προσωπική συνταγή. Κάποια υλικά είναι προαιρετικά, όπως το κρασί για το σβήσιμο του τσιγαρίσματος, η φρέσκια ντομάτα και τα φύλλα δάφνης. Αλλά και οι ποσότητες των μπαχαρικών ποικίλλουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό», εξηγεί η Ελένη, που έδωσε τη συνταγή στον “Γαστρονόμο”.

Στο βιβλίο της Νινέττας Λάσκαρι Κέρκυρα ‒ Μια ματιά μέσα στο χρόνο, 1204-1864 διαβάζουμε το εξής απόσπασμα: «Η συνήθεια να τρώμε στην Κέρκυρα γάλο τ’ Αγιού (Σπυρίδωνος) κι άλλον έναν του Χριστού, τ’ αρνί το Πάσχα και τον κόκορα τση Παναΐας ξέμεινε από τα χρόνια που οι σέμπροι (αγρότες που καλλιεργούσαν με μερίδιο τα κτήματα) παλιά, και οι παχτοναραίοι (μισθωτές στα κτήματα) κατόπι, ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν τ’ αρχόντου ή του παρτσινεβέλου (αφεντικό) χάρισμα τα γαλλικά και τον κόκορα τσι γιορτάδες.

Με τον καιρό η συνήθεια απλώθηκε και έτσι όλοι τρώμε ακόμα, τρώμε πάντα τση Παναγίας τον κόκορα παστιτσάδα. Εκείνα τα χρόνια η Χώρα ξυπνούσε το πρωί της παραμονής από ένα ατελείωτο “κικιρίκου” που ακουγότανε παντού και ξέφευγε από κάθε κούρτη, από κάθε καπονάρα (ξύλινο κλουβί που κρατούσαν τα κοτόπουλα για να τα παχαίνουν), τσι σοττοσκάλες (κλεισμένοι χώροι κάτω από τις σκάλες) του κόσμου. Το βράδυ ησυχία απόλυτη. Οι κοκόροι κρεμασμένοι στη μοσκέρα (φανάρι) στο φρέσκο μπροστά στη φανέστρα, περιμένανε το πρωί μπονώρα (νωρίς) να μπούνε στην πινιάτα πριν αρχινήσουν να βαράνε οι καμπάνες τ’ Αγιού».

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  1 ώρα και 20′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 50′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

 

Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την χωριάτικη παστιτσάδα με κόκορα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  5. Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κόκορα μαζί με τα ζουμάκια που θα έχει βγάλει και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
  8. Προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό (ίσα ίσα να σκεπάζει το κρέας) και μετριάζουμε τη φωτιά.
  9. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας.
  10. Προσθέτουμε και τη φρέσκια ντομάτα, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα σε πιατέλα.
  12. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  13. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  14. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε πιατέλα.
  15. Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε. Ο κόκορας σερβίρεται σε πιατέλα στη μέση του τραπεζιού.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Η αλήθεια για τη μελέτη του νέου επιβατικού λιμένα Πάρου, τι απαντά ο Δήμος

Ο Δήμος Πάρου ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα και τις φάσεις της μελέτης του νέου λιμανιού, δίνοντας απαντήσεις στη Λαϊκή Συσπείρωση και διαβεβαιώνοντας για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Πανελλαδικές 2025: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικών, ανοικτή η πλατφόρμα από 8 έως 17 Ιουλίου

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να συμπληρώσουν από αύριο 8 Ιουλίου Μηχανογραφικό και Παράλληλο Μηχανογραφικό για ΑΕΙ και ΣΑΕΚ

Έρχεται το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

Ξεκινά εντός Ιουλίου το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής για την αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων ατόμων με αναπηρία.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγεία: Οδηγός επιβίωσης για τις μέρες του καύσωνα

Τρόποι Προστασίας από τον Καύσωνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)