Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Παστιτσάδα χωριάτικη με κόκορα

Πρόταση Ημέρας: Παστιτσάδα χωριάτικη με κόκορα

|

Eίναι ένα φαγητό που στα χωριά το ετοίμαζαν πολύ συχνά τη δεύτερη μέρα του Πάσχα κι εμισκοβόλουνε οι γειτονιές του χωριού από τα, πολυτελή άλλοτε, μπαχαρικά. «Το παστιτσάδο στην παραδοσιακή κερκυραϊκή ύπαιθρο είναι ένα γιορτινό πιάτο που βασίζεται σε υλικά που παρήγε η οικογένεια (βλ. κόκορας, κουσέρβα, ήτοι σπιτική πάστα ντομάτας, χειροποίητο κοκκινοπίπερο).

Τα εισαγόμενα μπαχαρικά περιορίζονταν σε πιπέρι μαύρο, κανέλα και γαρίφαλο, τα οποία διέθεταν τα μπακάλικα του χωριού σε μικρές συσκευασίες. Το περίφημο μείγμα μπαχαρικών, το σπετσιερικό, ήταν προσιτό μόνο στην αστική του παραλλαγή. Το φαγητό σερβιριζόταν με τριμμένο αιγοπρόβειο τυρί από αυτό που έφτιαχνε η ίδια η νοικοκυρά. Αυτό το ίδιο τυρί πολλές φορές το συντηρούσαν –ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες– σε λάδι και αυτό το λαδοτύρι συνόδευε το παστιτσάδο.

Η κάθε νοικοκυρά, βέβαια, διαμόρφωνε τη δική της προσωπική συνταγή. Κάποια υλικά είναι προαιρετικά, όπως το κρασί για το σβήσιμο του τσιγαρίσματος, η φρέσκια ντομάτα και τα φύλλα δάφνης. Αλλά και οι ποσότητες των μπαχαρικών ποικίλλουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό», εξηγεί η Ελένη, που έδωσε τη συνταγή στον “Γαστρονόμο”.

Στο βιβλίο της Νινέττας Λάσκαρι Κέρκυρα ‒ Μια ματιά μέσα στο χρόνο, 1204-1864 διαβάζουμε το εξής απόσπασμα: «Η συνήθεια να τρώμε στην Κέρκυρα γάλο τ’ Αγιού (Σπυρίδωνος) κι άλλον έναν του Χριστού, τ’ αρνί το Πάσχα και τον κόκορα τση Παναΐας ξέμεινε από τα χρόνια που οι σέμπροι (αγρότες που καλλιεργούσαν με μερίδιο τα κτήματα) παλιά, και οι παχτοναραίοι (μισθωτές στα κτήματα) κατόπι, ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν τ’ αρχόντου ή του παρτσινεβέλου (αφεντικό) χάρισμα τα γαλλικά και τον κόκορα τσι γιορτάδες.

Με τον καιρό η συνήθεια απλώθηκε και έτσι όλοι τρώμε ακόμα, τρώμε πάντα τση Παναγίας τον κόκορα παστιτσάδα. Εκείνα τα χρόνια η Χώρα ξυπνούσε το πρωί της παραμονής από ένα ατελείωτο “κικιρίκου” που ακουγότανε παντού και ξέφευγε από κάθε κούρτη, από κάθε καπονάρα (ξύλινο κλουβί που κρατούσαν τα κοτόπουλα για να τα παχαίνουν), τσι σοττοσκάλες (κλεισμένοι χώροι κάτω από τις σκάλες) του κόσμου. Το βράδυ ησυχία απόλυτη. Οι κοκόροι κρεμασμένοι στη μοσκέρα (φανάρι) στο φρέσκο μπροστά στη φανέστρα, περιμένανε το πρωί μπονώρα (νωρίς) να μπούνε στην πινιάτα πριν αρχινήσουν να βαράνε οι καμπάνες τ’ Αγιού».

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  1 ώρα και 20′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 50′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

 

Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την χωριάτικη παστιτσάδα με κόκορα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  5. Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κόκορα μαζί με τα ζουμάκια που θα έχει βγάλει και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
  8. Προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό (ίσα ίσα να σκεπάζει το κρέας) και μετριάζουμε τη φωτιά.
  9. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας.
  10. Προσθέτουμε και τη φρέσκια ντομάτα, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα σε πιατέλα.
  12. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  13. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  14. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε πιατέλα.
  15. Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε. Ο κόκορας σερβίρεται σε πιατέλα στη μέση του τραπεζιού.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.