Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠρόταση Ημέρας: Πασά μακαρούνα, ένα γιορτινό φαγητό από την Κω μόνο για...

Πρόταση Ημέρας: Πασά μακαρούνα, ένα γιορτινό φαγητό από την Κω μόνο για .. πασάδες

|

“Ξεχωριστό φαΐ, γιορτινό και, όπως λέει ο τίτλος του, κατάλληλο για πασάδες. Παλιά, έπαιρναν ένα καλό κομμάτι κρέας από τον σπιτικό χοίρο, το έκοβαν ψιλό ψιλό με τσεκουράκι και το έκαναν κιμά. Χωριστά έκοβαν με τον ίδιο τρόπο και λίγο από το λίπος”. Αυτά εξηγεί η κυρία Αργυρώ Χαρτοφίλη, στα μέλη του “Γαστρονόμου” προσφέροντας λεπτομερώς και καλομετρημένη τη συνταγή.

Ο Κώος δικηγόρος και μελετητής Βασίλης Χατζηβασιλείου λέει: «Αυτό ήταν φαΐ των προυχόντων και από εκεί πέρασε στα λαϊκά σπίτια. Εχει και αυγά και βούτυρο και τυρί και κρέας. Οι φτωχοί εξοικονομούσαν την πρωτεΐνη: ή αυγά ή βούτυρο ή κρέας». Αυτές τις πληροφορίες τις είχε δώσει παλιότερα, μαζί με τη συνταγή, η Εύη Βουτσινά, η αείμνηστη ερευνήτρια της ελληνικής γαστρονομίας που όργωνε την Ελλάδα καταγράφοντας διατροφικές παραδόσεις και συνταγές.

Και τι συνταγές! Αυτό το γιορτινό φαγητό από την Κω είναι κάτι ανάμεσα σε πίτα και σε ψητό με σπιτικά «λαζάνια», αφού τα φύλλα της ζύμης ζεματίζονται σε νερό και μοιάζουν με φαρδύ ζυμαρικό – εξ ου και το όνομα «μακαρούνα» της συνταγής.


ΥΛΙΚΑ (για ταψί διαμέτρου 30 εκ.)

Για τα φύλλα
650 γρ. αλεύρι
8 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι

Για το άλειμμα των φύλλων
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση και το ψήσιμο
1.500 γρ. κιμάς χοιρινός
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
700 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
600 ml ζωμός λαχανικών (σελ. 176)
2 αυγά
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε ισάριθμες μπάλες.

Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση και το ταψί. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο τοποθετώντας ανάμεσά τους ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε ένα ένα τα φύλλα για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα βαθύ ταψί με κρύο αλατισμένο νερό. Βγάζουμε τα φύλλα από το κρύο νερό και τα στραγγίζουμε σε μια πετσέτα κουζίνας.

Γέμιση + ψήσιμο: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με την κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-18 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί.

Στρώνουμε ένα φύλλο στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη μυζήθρα και από πάνω βάζουμε μία στρώση κιμά που την απλώνουμε ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο και το αλείφουμε με βούτυρο. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε το φαγητό με τον ζωμό. Το ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει και πάλι να ροδίζει.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο, περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της πίτας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια μια χρυσή κρούστα και να έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε. Στην επιφάνειά του θα είναι μαλακό και όχι ξεροψημένο.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμο”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donats, βρε donats» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.

Καλοκαίρι στη Νάξο του 1953, μνήμες χρωματισμένες με φως

Ένας πίνακας-ωδή στη νησιώτικη νοσταλγία. Ο ρέμπελος χρόνος, οι αριθμοί που περνούν, το λιμάνι, οι άνθρωποι, κι η Μυρτιδιώτισσα να στέκει αμετακίνητη, όπως η ίδια η ψυχή της Νάξου.

Η χωριάτικη σαλάτα δεν είναι συνταγή, είναι καλοκαίρι σε μια μπουκιά

Ο Χριστόφορος Πέσκιας αποκαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της χωριάτικης: μια γευστική ωδή στις αναμνήσεις, στη γη, στο λάδι και στην απλότητα της μεσογειακής ζωής.

Ο.ΝΑ.Σ.: Όχι στη μεταφορά των Κούρων, ζητάμε διάλογο, όχι απομάκρυνση από τον φυσικό τους χώρο

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων αντιδρά στην απόφαση μεταφοράς των Κούρων Φλεριού και Φαραγγιού, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής τους στον τόπο που γεννήθηκαν και ανήκουν.

Κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων: “Όχι στη μεταφορά των Κούρων, όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Νάξου την Παρασκευή 11 Ιουλίου – Ολόκληρη η Νάξος ενωμένη για την προστασία της πολιτιστικής της ταυτότητας

Πωλούνται δύο οικοδομήσιμα οικόπεδα στη Μουτσούνα Νάξου – 300 μέτρα από τη θάλασσα

Σπάνια ευκαιρία επένδυσης στα ανατολικά της Νάξου: δύο οικόπεδα 4,2 στρεμμάτων έκαστο, εντός οικισμού και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.