Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΠρόταση Ημέρας: Πασά μακαρούνα, ένα γιορτινό φαγητό από την Κω μόνο για...

Πρόταση Ημέρας: Πασά μακαρούνα, ένα γιορτινό φαγητό από την Κω μόνο για .. πασάδες

|

“Ξεχωριστό φαΐ, γιορτινό και, όπως λέει ο τίτλος του, κατάλληλο για πασάδες. Παλιά, έπαιρναν ένα καλό κομμάτι κρέας από τον σπιτικό χοίρο, το έκοβαν ψιλό ψιλό με τσεκουράκι και το έκαναν κιμά. Χωριστά έκοβαν με τον ίδιο τρόπο και λίγο από το λίπος”. Αυτά εξηγεί η κυρία Αργυρώ Χαρτοφίλη, στα μέλη του “Γαστρονόμου” προσφέροντας λεπτομερώς και καλομετρημένη τη συνταγή.

Ο Κώος δικηγόρος και μελετητής Βασίλης Χατζηβασιλείου λέει: «Αυτό ήταν φαΐ των προυχόντων και από εκεί πέρασε στα λαϊκά σπίτια. Εχει και αυγά και βούτυρο και τυρί και κρέας. Οι φτωχοί εξοικονομούσαν την πρωτεΐνη: ή αυγά ή βούτυρο ή κρέας». Αυτές τις πληροφορίες τις είχε δώσει παλιότερα, μαζί με τη συνταγή, η Εύη Βουτσινά, η αείμνηστη ερευνήτρια της ελληνικής γαστρονομίας που όργωνε την Ελλάδα καταγράφοντας διατροφικές παραδόσεις και συνταγές.

Και τι συνταγές! Αυτό το γιορτινό φαγητό από την Κω είναι κάτι ανάμεσα σε πίτα και σε ψητό με σπιτικά «λαζάνια», αφού τα φύλλα της ζύμης ζεματίζονται σε νερό και μοιάζουν με φαρδύ ζυμαρικό – εξ ου και το όνομα «μακαρούνα» της συνταγής.


ΥΛΙΚΑ (για ταψί διαμέτρου 30 εκ.)

Για τα φύλλα
650 γρ. αλεύρι
8 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι

Για το άλειμμα των φύλλων
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση και το ψήσιμο
1.500 γρ. κιμάς χοιρινός
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
700 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
600 ml ζωμός λαχανικών (σελ. 176)
2 αυγά
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε ισάριθμες μπάλες.

Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση και το ταψί. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο τοποθετώντας ανάμεσά τους ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε ένα ένα τα φύλλα για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα βαθύ ταψί με κρύο αλατισμένο νερό. Βγάζουμε τα φύλλα από το κρύο νερό και τα στραγγίζουμε σε μια πετσέτα κουζίνας.

Γέμιση + ψήσιμο: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με την κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-18 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί.

Στρώνουμε ένα φύλλο στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη μυζήθρα και από πάνω βάζουμε μία στρώση κιμά που την απλώνουμε ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο και το αλείφουμε με βούτυρο. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε το φαγητό με τον ζωμό. Το ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει και πάλι να ροδίζει.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο, περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της πίτας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια μια χρυσή κρούστα και να έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε. Στην επιφάνειά του θα είναι μαλακό και όχι ξεροψημένο.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμο”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Το 30% θέλει να αυτοκτονήσει (!!!)

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Στοιχεία σοκ για Ελλάδα, ο κανόνας σιωπής και οι τάσεις αυτοκτονίας

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωϊνή διακοπή (16/12) στην Νότιοδυτική Νάξο

Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο Δευτέρα (16/12) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Στεγαστικά δάνεια – “Σπίτι μου 2”: Αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2025

"Σπίτι μου 2": Έως τις 15 Ιανουαρίου 2025 οι αιτήσεις για τα στεγαστικά δάνεια

Νάξος – Μέλανες: “Ανάβει” απόψε το δέντρο των ευχών

Φωταγώγηση του δέντρου των ευχών στις Μέλανες.. Πότε; Και που;

Ελένη Καρακάση: “Στη Νάξο κάναμε (ουσιαστικά) το ταξίδι του μέλιτος” (video)

Η γνωστή ηθοποιός Ελενη Καρακάση μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για τη Νάξο, το θέατρο, την τηλεόραση αλλά και το τραγούδι που τόσο αγαπάει (video)

Naxos Medical: Αύριο έχει ιατρείο ο ρευματολόγος Κωνσταντίνος Γεωργανάς

Η παρουσία του γιατρού ρευματολόγου Κωνσταντίνου Γεωργανά στο Naxos Medical .... Πότε θα είναι στη Νάξο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Νίκη – οξυγόνο επί της Δάφνης, έρχονται .. ενισχύσεις

Νίκη «ανάσα» (65-63) για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia με όπλο την άμυνα, επόμενη αγωνιστική κόντρα στον Αμύντα εκτός έδρας και έρχονται ... ενισχύσεις

Αμερική: Ο Τραμπ θέλει να καταργήσει τη θερινή ώρα

Αβολη και δαπανηρή χαρακτήρισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ την αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή.

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: Κατάθεση νέας βελτιωμένης πρότασης για τα λιμενικά έργα Καταπόλων (video)

Η δημοτική παράταξη "Νέα Πνοή" Αμοργού κατέθεσε νέα βελτιωμένη πρόταση για τα λιμενικά έργα Καταπόλων - Χωρίς παρουσία η Δημοτική Αρχή (video)

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο 750m2 στον Καλόξυλο

Πωλείται οικόπεδο άρτιο οικοδομήσιμο στον Καλόξυλο - πως μπορείτε να επικοινωνήσετε

Money Drop: Οι Ναξιώτες Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ (!!!)

Δύο Ναξιώτες, οι Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ παίζοντας σε επεισόδιο του Money Drop

SAOS Ferries: Συκοφάντες όσοι λένε ότι το “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα”

Φώτης Μανούσης στον topfm: «Συκοφάντες χειρίστου είδους όσοι λένε ότι το ΣΑΟΝΗΣΟΣ ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα»

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Super Market: Ποιος θέλει να αγοράσει τον “Κρητικό”;

Deal «βόμβα» στα ελληνικά σούπερ μάρκετ: Δείτε ποιο αγοράζουν ξένοι - Οι υπόλοιπες κινήσεις που έρχονται στο προσκήνιο

Cyclades Stories – Β. Ραπτάκης: “Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου” (video)

Cyclades Stories: Πρεμιέρα για τη νέα εκπομπή των Κυκλάδων – Β. Ραπτάκης: «Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου» (video)

Πέθανε – με καταγωγή από τη Νάξο – ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός

Πέθανε ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός - Είχε καταγωγή από τις Βουρβουριές (Τραγαία) της Νάξου - Αύριο η εξόδιος ακολουθία στα Τρίκαλα

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (14/12) του “Αρτεμις” στην Σίφνο, ποιος ο λόγος;

Το προσεχές Σάββατο (14/12) το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει την Σίφνο για να μεταφέρει τους αθλητής του Πανσιφναϊκού στην Σύρο

Εκτακτο: Διαμελίστηκε εργαζόμενος σε εργοστάσιο παραγωγής μπετόν

Μηχανή μπετόν διαμέλισε εργαζόμενο σε εργοστάσιο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωϊνή διακοπή (16/12) στην Νότιοδυτική Νάξο

Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο Δευτέρα (16/12) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Ραπόρτο: Από τον καφενέ του λιμανιού έως το Δικαστικό Μέγαρο και τις εργασίες επέκτασης του Νοσοκομείου

Ο Γιάννης Βλάχακης και το "Ραπόρτο" επιστρέφει.. Τι λέει για τα έργα στη χερσαία ζώνη έως το Δικαστικό Μέγαρο που ...χάνεται