“Στη ρεβυθάδα βάζουμε και λίγα φασόλια για να μελώσει το φαγητό και λίγο ροζμαράκι (δεντρολίβανο) για τη μυρωδιά. Άλλες βάζουν ένα φύλλο δάφνης. Είναι το παραδοσιακό μας φαΐ, που το κάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο τη Μεγάλη Σαρακοστή και στο Σαραντάμερο της νηστείας των Χριστουγέννων. Κάθε νοικοκυρά έδινε στον φούρνο το τσικαλάκι της σφραγισμένο με ζυμάρι, για να μην ξεθυμαίνει το φαΐ, κι επάνω στο ζυμάρι η καθεμιά έγραφε το όνομά της για να το ξεχωρίζει”, είπε – μιλώντας στον “Γαστρονόμο” – η Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά, που οι πελάτες της ταβέρνας της στη Σάντα Μαρία της Πάρου, που λέγεται Κατσουνάς, αποκαλούν «μαγείρισσα της καρδιάς».
«Έμπαινε στον φούρνο αποβραδίς, 7 το βράδυ με 7 το πρωί, και μοσχομύριζε η γειτονιά από τα ψημένα ρεβύθια. Το πρωί μετά την εκκλησία περνούσε κάθε νοικοκυρά και έπαιρνε το τσικαλάκι της και πήγαινε στο σπίτι της να φάει με την οικογένειά της. Ήταν πάντα το νηστίσιμό μας φαγητό, που συνοδευόταν με ελίτσες, κρεμμυδάκι και ταραμοσαλάτα», εξηγεί η κυρία Μαρία.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού φασόλια μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς, μαζί με τα ρεβύθια
- 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 4 φύλλα δάφνης
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 ντομάτα, χαραγμένη σταυρωτά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθάδα φούρνου με ολίγα φασόλια στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα δύο όσπρια και τα ρίχνουμε σε γάστρα ή σε χοντρό πήλινο τσουκάλι (π.χ. σε ένα σιφναίικο).
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και νερό τόσο ώστε να τα καλύψει κατά 3-5 εκ.
- Κλείνουμε καλά το καπάκι (ιδανικά το σφραγίζουμε με ένα κομμάτι ζυμάρι απλό, από αλεύρι και νερό).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα όσπρια και να δέσει ωραία το ζουμί τους.