Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Πάρος: Ψωμί ζυμωτό με μαστίχα και γλυκάνισο

Πρόταση ημέρας – Πάρος: Ψωμί ζυμωτό με μαστίχα και γλυκάνισο

|

Τι; Κάθε μέρα φαγητό ως πρόταση ημέρας; Η και γλυκό; Ας δούμε όμως κάτι διαφορετικό… Πάμε Πάρο με την αρωγή του “Γαστρονόμου” κι εκεί…  Η φημισμένη μαγείρισσα Μαρία Αναγνωστοπούλου – Κατσουνά ψήνει τα ψωμιά της στον ξυλόφουρνο της κουζίνας (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου). «Δεν είναι στολίδι, τον δουλεύω», είπε και σταυροκοπήθηκε πριν αναπιάσει το προζύμι για το ξεχωριστό αυτό ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο που την συνταγή του οποίου μοιράστηκε μαζί μας.

«Το προζύμι το κάνουμε του Σταυρού ή τη μέρα που γυρίζουμε από τα Δώδεκα Ευαγγέλια». Δίπλα της κάθεται ο γιος της ο Γιάννης, για να τη βοηθάει και να της ρίχνει το νερό όταν του λέει. «Είναι ολόκληρη ιεροτελεστία το ζύμωμα. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα κάνω πολλά τέτοια ψωμιά και τα μοιράζω».

Πιάνει την τσατσάρα και κάνει σχέδια, πιέζοντας τα δόντια της επάνω στα φραντζολάκια, το περίσσιο αλεύρι το πετάει στα πουλάκια και με το αλευρόνερο πλένει το πρόσωπό της να δροσιστεί. «Οι γιαγιάδες οι Μικρασιάτισσες πλένανε το πρόσωπό τους με τo νερό που καθάριζαν τη λεκάνη που είχε το ψωμί. Η καλύτερη μάσκα ήταν αυτή».

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  20′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Τεμάχια: 2 μέτρια ψωμιά

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ζυμωτό ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο από την Πάρο, ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα μεγάλο μπρίκι ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό, τον μετρημένο γλυκάνισο και τη μαστίχα και αφήνουμε να πάρουν βράση για 1-2 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το σουρώνουμε.
  3. Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το προζύμι.
  4. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να ενυδατωθεί όλο το αλεύρι.
  5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά το αρωματισμένο νερό, μέχρι να γίνει ένα τραχύ μείγμα.
  6. Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μέτρια σφιχτό και σχετικά λείο, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν ζυμώνουμε στο χέρι, βρέχουμε κάθε τόσο τα χέρια μας με λάδι από το μπολάκι, ώστε με το ζύμωμα να ενσωματωθεί στο ζυμάρι και να μην κολλάνε τα χέρια μας. Αν ζυμώσουμε στο μίξερ, ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας λάδι στο τέλος και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
  7. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  8. Τα πλάθουμε με τις παλάμες μας ρολάροντάς τα στον πάγκο και φτιάχνοντας δύο φραντζόλες. Αν θέλουμε, τις τυλίγουμε σε κουλούρες, ενώνοντας τις δύο άκρες καθεμιάς.
  9. Με μια καθαρή χτένα με χοντρά δόντια (ή με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού) διακοσμούμε την επιφάνεια των ψωμιών με χαρακιές ή άλλα σχέδια και τις πασπαλίζουμε με τον επιπλέον γλυκάνισο και σουσάμι.
  10. Μεταφέρουμε τα ψωμιά σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε με πετσέτες.
  11. Αφήνουμε για 30-60 λεπτά σε ένα σχετικά ζεστό σημείο (π.χ. κάπου που να το χτυπά ο ήλιος), μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, ξεσκεπάζουμε το ταψί και φουρνίζουμε.
  13. Ψήνουμε τα ψωμιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία, και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Μυστικά

ΠΡΟΖΥΜΙ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ημέρα 1η: Σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι ανακατεύουμε 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 100 γρ. χλιαρό νερό. Κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24 ώρες.

Ημέρα 2η: Το ζυμάρι θα έχει μεταμορφωθεί σε έναν ξινούτσικο χυλό. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλεύρι, 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.

Ημέρες 3η-4η: Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σταδιακά το μείγμα θα έχει μια υπόξινη γεύση και στην επιφάνειά του θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες.

Ημέρα 5η: Το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση. Διατηρείται κλεισμένο σε βάζο στο ψυγείο, έως 10 ημέρες.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Τα Καπετανέικα επιστρέφουν στη Νάουσα – Μια γιορτή θάλασσας και μνήμης

Για 9η χρονιά, τα ξύλινα σκαριά τιμούν τον Κώστα Γουζέλη και αναβιώνουν την παράδοση της ναυτικής Ελλάδας στον κόλπο της Νάουσας.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.