Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Πάρος: Ψωμί ζυμωτό με μαστίχα και γλυκάνισο

Πρόταση ημέρας – Πάρος: Ψωμί ζυμωτό με μαστίχα και γλυκάνισο

|

Τι; Κάθε μέρα φαγητό ως πρόταση ημέρας; Η και γλυκό; Ας δούμε όμως κάτι διαφορετικό… Πάμε Πάρο με την αρωγή του “Γαστρονόμου” κι εκεί…  Η φημισμένη μαγείρισσα Μαρία Αναγνωστοπούλου – Κατσουνά ψήνει τα ψωμιά της στον ξυλόφουρνο της κουζίνας (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου). «Δεν είναι στολίδι, τον δουλεύω», είπε και σταυροκοπήθηκε πριν αναπιάσει το προζύμι για το ξεχωριστό αυτό ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο που την συνταγή του οποίου μοιράστηκε μαζί μας.

«Το προζύμι το κάνουμε του Σταυρού ή τη μέρα που γυρίζουμε από τα Δώδεκα Ευαγγέλια». Δίπλα της κάθεται ο γιος της ο Γιάννης, για να τη βοηθάει και να της ρίχνει το νερό όταν του λέει. «Είναι ολόκληρη ιεροτελεστία το ζύμωμα. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα κάνω πολλά τέτοια ψωμιά και τα μοιράζω».

Πιάνει την τσατσάρα και κάνει σχέδια, πιέζοντας τα δόντια της επάνω στα φραντζολάκια, το περίσσιο αλεύρι το πετάει στα πουλάκια και με το αλευρόνερο πλένει το πρόσωπό της να δροσιστεί. «Οι γιαγιάδες οι Μικρασιάτισσες πλένανε το πρόσωπό τους με τo νερό που καθάριζαν τη λεκάνη που είχε το ψωμί. Η καλύτερη μάσκα ήταν αυτή».

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  20′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Τεμάχια: 2 μέτρια ψωμιά

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ζυμωτό ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο από την Πάρο, ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα μεγάλο μπρίκι ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό, τον μετρημένο γλυκάνισο και τη μαστίχα και αφήνουμε να πάρουν βράση για 1-2 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το σουρώνουμε.
  3. Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το προζύμι.
  4. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να ενυδατωθεί όλο το αλεύρι.
  5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά το αρωματισμένο νερό, μέχρι να γίνει ένα τραχύ μείγμα.
  6. Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μέτρια σφιχτό και σχετικά λείο, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν ζυμώνουμε στο χέρι, βρέχουμε κάθε τόσο τα χέρια μας με λάδι από το μπολάκι, ώστε με το ζύμωμα να ενσωματωθεί στο ζυμάρι και να μην κολλάνε τα χέρια μας. Αν ζυμώσουμε στο μίξερ, ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας λάδι στο τέλος και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
  7. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  8. Τα πλάθουμε με τις παλάμες μας ρολάροντάς τα στον πάγκο και φτιάχνοντας δύο φραντζόλες. Αν θέλουμε, τις τυλίγουμε σε κουλούρες, ενώνοντας τις δύο άκρες καθεμιάς.
  9. Με μια καθαρή χτένα με χοντρά δόντια (ή με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού) διακοσμούμε την επιφάνεια των ψωμιών με χαρακιές ή άλλα σχέδια και τις πασπαλίζουμε με τον επιπλέον γλυκάνισο και σουσάμι.
  10. Μεταφέρουμε τα ψωμιά σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε με πετσέτες.
  11. Αφήνουμε για 30-60 λεπτά σε ένα σχετικά ζεστό σημείο (π.χ. κάπου που να το χτυπά ο ήλιος), μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, ξεσκεπάζουμε το ταψί και φουρνίζουμε.
  13. Ψήνουμε τα ψωμιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία, και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Μυστικά

ΠΡΟΖΥΜΙ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ημέρα 1η: Σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι ανακατεύουμε 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 100 γρ. χλιαρό νερό. Κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24 ώρες.

Ημέρα 2η: Το ζυμάρι θα έχει μεταμορφωθεί σε έναν ξινούτσικο χυλό. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλεύρι, 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.

Ημέρες 3η-4η: Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σταδιακά το μείγμα θα έχει μια υπόξινη γεύση και στην επιφάνειά του θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες.

Ημέρα 5η: Το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση. Διατηρείται κλεισμένο σε βάζο στο ψυγείο, έως 10 ημέρες.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο