Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Πάμε Ηρακλειά και απολαμβάνουμε ξεροτήγανα

Πρόταση ημέρας: Πάμε Ηρακλειά και απολαμβάνουμε ξεροτήγανα

|

Τα ξεροτή’ανα τα κάνουμε σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές. Και καμιά καθημερινή, αν περιμένω κόσμο, θα κάνω πάλι μια πιατέλα, για να έχω να κεράσω. Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να είναι μπόλικο, για να τα μεταγυρίσεις και να γίνουν αφράτα”… Ποιος το αναφέρει; Μα η Ντίνα Πράσινου, η οποία μίλησε στο “Γαστρονόμο” για το νησί της, την πανέμορφη Ηρακλειά και μοιράστηκε τις συνταγές της.

Υλικά

Τεμάχια: 20

  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  μέλι για το σερβίρισμα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον (ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο), για το τηγάνισμα σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τη ξεροτή’ανα, ξεκινάμε και σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι, προσθέτουμε το μετρημένο λάδι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια (ή με τον γάντζο του μίξερ) μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και απαλή.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 6-7 κομμάτια.
  4. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι σε μεγάλο φύλλο μέτριου πάχους (περίπου 0,5 εκ.). Με ροδάκι πίτσας (ή με οδοντωτό ροδάκι ζαχαροπλαστικής, για πιο όμορφο αποτέλεσμα) κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 εκ.
  5. Πιάνουμε τις λωρίδες ανά τρεις και ενώνουμε τις άκρες τους πιέζοντάς τες να κολλήσουν καλά μεταξύ τους, σχηματίζοντας μακρόστενα κουλούρια – ξεροτή’ανα, σαν γόνδολες.
  6. Τα βάζουμε σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι για να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Συνολικά φτιάχνουμε περίπου 20 κομμάτια.
  7. Βάζουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, με τη στάθμη του να φτάνει τα 3-4 εκ. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα ξεροτή’ανα σε δόσεις για 1 λεπτό, τουμπάροντάς τα μια-δυο φορές, μέχρι να ξεραθούν, να γίνουν άκαμπτα και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε χαρτί κουζίνας.
  9. Τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

Νάξος – Στ. Γκίκας: “Θα αλλάξει η εικόνα των νησιών μας, στο σύνολό τους”

Μιλώντας για «το μοντέλο των “έξυπνων” και ”πράσινων” νησιών» ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε πως «δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τα νησιά μας»

Νάξος – Μητσοτάκης: “Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες” (video)

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας