Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Πάμε Ηρακλειά και απολαμβάνουμε ξεροτήγανα

Πρόταση ημέρας: Πάμε Ηρακλειά και απολαμβάνουμε ξεροτήγανα

|

Τα ξεροτή’ανα τα κάνουμε σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές. Και καμιά καθημερινή, αν περιμένω κόσμο, θα κάνω πάλι μια πιατέλα, για να έχω να κεράσω. Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να είναι μπόλικο, για να τα μεταγυρίσεις και να γίνουν αφράτα”… Ποιος το αναφέρει; Μα η Ντίνα Πράσινου, η οποία μίλησε στο “Γαστρονόμο” για το νησί της, την πανέμορφη Ηρακλειά και μοιράστηκε τις συνταγές της.

Υλικά

Τεμάχια: 20

  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  μέλι για το σερβίρισμα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον (ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο), για το τηγάνισμα σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τη ξεροτή’ανα, ξεκινάμε και σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι, προσθέτουμε το μετρημένο λάδι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια (ή με τον γάντζο του μίξερ) μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και απαλή.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 6-7 κομμάτια.
  4. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι σε μεγάλο φύλλο μέτριου πάχους (περίπου 0,5 εκ.). Με ροδάκι πίτσας (ή με οδοντωτό ροδάκι ζαχαροπλαστικής, για πιο όμορφο αποτέλεσμα) κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 εκ.
  5. Πιάνουμε τις λωρίδες ανά τρεις και ενώνουμε τις άκρες τους πιέζοντάς τες να κολλήσουν καλά μεταξύ τους, σχηματίζοντας μακρόστενα κουλούρια – ξεροτή’ανα, σαν γόνδολες.
  6. Τα βάζουμε σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι για να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Συνολικά φτιάχνουμε περίπου 20 κομμάτια.
  7. Βάζουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, με τη στάθμη του να φτάνει τα 3-4 εκ. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα ξεροτή’ανα σε δόσεις για 1 λεπτό, τουμπάροντάς τα μια-δυο φορές, μέχρι να ξεραθούν, να γίνουν άκαμπτα και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε χαρτί κουζίνας.
  9. Τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής Ευρώπης στον τουριστικό κορεσμό για το 2023

Με 117 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο, η περιοχή των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων καταγράφει τη μεγαλύτερη τουριστική πυκνότητα στην Ευρώπη – Ανάμεσα στους πιο κορεσμένους προορισμούς και η Κρήτη

Η Σαντορίνη «κατακτά» τη Γαλλία μέσα από τις σελίδες του Désirs de Voyages

Στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού πολυτελούς τουρισμού η Σαντορίνη – Ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα στην αύρα, τη γαστρονομία και το ηφαιστειακό τοπίο του νησιού

Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου στηρίζει την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στο φυσικό τους περιβάλλον

Κατηγορηματικά αντίθετη στη μεταφορά των Κούρων στην υπό κατασκευή «Νησίδα Μουσείων» η Ένωση Ξενοδόχων – Επιστολή συμπαράστασης στον Σύλλογο Μελάνων λίγο πριν το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Κορυφαίες τάσεις στον σχεδιασμό κουλοχέρηδων το 2025 στο Casino VegasHero

Η αφήγηση, ο οπτικός σχεδιασμός και η ηχητική εμπειρία επανακαθορίζουν την ψυχαγωγία στα διαδικτυακά καζίνο – Η πρωτοπορία του VegasHero το 2025.

Στην Πλάκα ξανά: 7η αυτοψία και 32η συνέλευση πολιτών για τη σωτηρία των παραλιών της Νάξου

Οι ενεργοί πολίτες της Νάξου επιστρέφουν στην Πλάκα την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για μια ακόμη αυτοψία και την 32η συνέλευσή τους, εν μέσω καταγγελιών για ανεξέλεγκτες καταπατήσεις, περιβαλλοντική υποβάθμιση και αδράνεια των αρχών.

Μητρόπολη Παροναξίας: Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας στην Νάξο

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η επίσημη υποδοχή αποτμήματος του λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτισσας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου.

Αιμοδοσία Ιουλίου στη Νάξο: Όταν η προσφορά γίνεται ζωή (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Σύρος: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Ενυδρείο Κινίου

Γνωριμία με το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μέσα από ξενάγηση και βιωματική εμπειρία – Εκδηλώσεις στις 23 και 30 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο

Γαλλικό αφιέρωμα – ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι. Το GEO «ταξιδεύει» στο Αιγαίο

Σειρά δημοσιευμάτων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητα και τη γαστρονομία των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο