Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Πάμε Ηρακλειά και απολαμβάνουμε ξεροτήγανα

Πρόταση ημέρας: Πάμε Ηρακλειά και απολαμβάνουμε ξεροτήγανα

|

Τα ξεροτή’ανα τα κάνουμε σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές. Και καμιά καθημερινή, αν περιμένω κόσμο, θα κάνω πάλι μια πιατέλα, για να έχω να κεράσω. Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να είναι μπόλικο, για να τα μεταγυρίσεις και να γίνουν αφράτα”… Ποιος το αναφέρει; Μα η Ντίνα Πράσινου, η οποία μίλησε στο “Γαστρονόμο” για το νησί της, την πανέμορφη Ηρακλειά και μοιράστηκε τις συνταγές της.

Υλικά

Τεμάχια: 20

  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  μέλι για το σερβίρισμα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον (ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο), για το τηγάνισμα σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τη ξεροτή’ανα, ξεκινάμε και σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι, προσθέτουμε το μετρημένο λάδι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια (ή με τον γάντζο του μίξερ) μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και απαλή.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 6-7 κομμάτια.
  4. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι σε μεγάλο φύλλο μέτριου πάχους (περίπου 0,5 εκ.). Με ροδάκι πίτσας (ή με οδοντωτό ροδάκι ζαχαροπλαστικής, για πιο όμορφο αποτέλεσμα) κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 εκ.
  5. Πιάνουμε τις λωρίδες ανά τρεις και ενώνουμε τις άκρες τους πιέζοντάς τες να κολλήσουν καλά μεταξύ τους, σχηματίζοντας μακρόστενα κουλούρια – ξεροτή’ανα, σαν γόνδολες.
  6. Τα βάζουμε σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι για να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Συνολικά φτιάχνουμε περίπου 20 κομμάτια.
  7. Βάζουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, με τη στάθμη του να φτάνει τα 3-4 εκ. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα ξεροτή’ανα σε δόσεις για 1 λεπτό, τουμπάροντάς τα μια-δυο φορές, μέχρι να ξεραθούν, να γίνουν άκαμπτα και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε χαρτί κουζίνας.
  9. Τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Ζαχαράκη: «Ανοιχτός διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Καμία αλλαγή στις Πανελλαδικές για τη Δευτέρα Λυκείου»

Σημαντικές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για το μέλλον των εξετάσεων, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το IB και τις υποδομές στα σχολεία – Τι αλλάζει και τι μένει σταθερό

ΔΕΔΔΗΕ: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος (23/06) σε περιοχές της Νάξου

Χωρίς ρεύμα περιοχές όπως Πυργάκι, Μικρή Βίγλα, Αλυκό και Άνω Σαγκρί λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο – Σύσταση προσοχής από τον ΔΕΔΔΗΕ

Νάξος και Μικρές Κυκλάδες μπαίνουν στην εποχή του 1 Gbps, οπτικές ίνες σε 27 οικισμούς με το UFBB

Σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού το νησί – Πάνω από 2.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες Internet μέσω FTTH

Η τέχνη της περιποίησης άκρων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για νύχια, μανικιούρ και θεραπευτικό πεντικιούρ

Η τέχνη της περιποίησης άκρων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για νύχια, μανικιούρ και θεραπευτικό πεντικιούρ

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Forthright: Απόλυτη Κυριαρχία στο Ιατρικό marketing στην Ελλάδα

Με εξειδίκευση αποκλειστικά στον χώρο της υγείας, η Forthright έχει επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει επιτυχία στο ιατρικό μαρκετινγκ.

«Λιμένας Σύμης Νεκτάριος Σαντορινιός»: Ένα λιμάνι παίρνει το όνομα ενός ανθρώπου που στάθηκε φάρος για τα νησιά

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης να αποδώσει φόρο τιμής στον πρώην υπουργό, που υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα τη νησιωτικότητα

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο με στήριγμα την τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Αναζητώντας την αυθεντικότητα: Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρέφονται σε ήσυχα ελληνικά νησιά

Από τη Σαντορίνη στην Αίγινα και από τη Μύκονο στους Φούρνους – Τα στοιχεία της Ferryscanner για το 2025 δείχνουν στροφή των ξένων επισκεπτών σε αυθεντικούς και ανεξερεύνητους προορισμούς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.