Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

Πρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

|

Πέμπτη και ημέρα κοτόπουλου…. Οπότε; Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα, με ξερά βερίκοκα, μέλι και χυμό λάιμ.  Η συνταγή είναι εξαιρετικά αρωματισμένη με πλήθος από υλικά, όπως κόκκινο κρασί, αλλά και από εσπεριδοειδή, που κυριαρχούν με τα ζεστά και έντονα αρώματά τους, τόσο ταιριαστά με τα πουλερικά.

Η αλήθεια είναι ότι η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου αντί για λάιμ χρησιμοποίησε αρωματική αγουρίδα, δηλαδή χυμό από άγουρα σταφύλια, πεσκέσι ανεκτίμητο της δημοσιογράφου του Γαστρονόμου Νικολέτας Μακρυωνίτου από τα αμπέλια της στη Σύρο. Εμείς μπορούμε να αντικαταστήσαμε την αγουρίδα με χυμό από αρωματικά λάιμ, κατά προτίμηση κρητικά.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την άλμη

Για το μαγείρεμα + Ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε όρνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, αρχικά κάνουμε χώρο στο ψυγείο μας ώστε να χωρέσει μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Στη συνέχεια, σε αυτή την κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά για την άλμη, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει εντελώς.
  4. Βυθίζουμε εκεί τα κομμάτια της όρνιθας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και τη βάζουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Μαγείρεμα + Ψήσιμο

  1. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα κομμάτια της όρνιθας και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Έπειτα, σοτάρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε δόσεις, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα σκόρδα, την πιπερίτσα τσίλι, τα καρότα, τη δάφνη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια της όρνιθας μαζί με τα ζουμάκια που άφησε στο μπολ.
  7. Αφήνουμε για 1 λεπτό να ζεσταθούν ξανά και σβήνουμε με το κρασί
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό, για περίπου 20 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε βαθύ ταψί.
  10. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κομμένο μανταρίνι, ανθό αλατιού, πιπέρι και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα υλικά.
  11. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  12. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, προσθέτουμε τα βερίκοκα και κλείνουμε ξανά το σκεύος. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε μια πιατέλα.
  14. Σουρώνουμε καλά τη σάλτσα και ρίχνουμε το ζουμί στον πολυκόφτη.
  15. Προσθέτουμε 4 από τα βερίκοκα της σάλτσας, το κομμένο μανταρίνι, το μέλι και τον χυμό λάιμ και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια νέα, λεία σάλτσα.
  16. Την αδειάζουμε σε σαλτσιέρα και τη φέρνουμε κοντά στην πιατέλα με την όρνιθα.
  17. Από τη σάλτσα του ταψιού μαζεύουμε μόνο τα βερίκοκα και τα βάζουμε στην πιατέλα με την όρνιθα (πετάμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας του σκεύους).
  18. Περιχύνουμε την όρνιθα με τη σάλτσα της σαλτσιέρας, ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και σκορπίζουμε τους σπόρους ροδιού. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.