Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

Πρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

|

Πέμπτη και ημέρα κοτόπουλου…. Οπότε; Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα, με ξερά βερίκοκα, μέλι και χυμό λάιμ.  Η συνταγή είναι εξαιρετικά αρωματισμένη με πλήθος από υλικά, όπως κόκκινο κρασί, αλλά και από εσπεριδοειδή, που κυριαρχούν με τα ζεστά και έντονα αρώματά τους, τόσο ταιριαστά με τα πουλερικά.

Η αλήθεια είναι ότι η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου αντί για λάιμ χρησιμοποίησε αρωματική αγουρίδα, δηλαδή χυμό από άγουρα σταφύλια, πεσκέσι ανεκτίμητο της δημοσιογράφου του Γαστρονόμου Νικολέτας Μακρυωνίτου από τα αμπέλια της στη Σύρο. Εμείς μπορούμε να αντικαταστήσαμε την αγουρίδα με χυμό από αρωματικά λάιμ, κατά προτίμηση κρητικά.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την άλμη

Για το μαγείρεμα + Ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε όρνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, αρχικά κάνουμε χώρο στο ψυγείο μας ώστε να χωρέσει μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Στη συνέχεια, σε αυτή την κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά για την άλμη, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει εντελώς.
  4. Βυθίζουμε εκεί τα κομμάτια της όρνιθας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και τη βάζουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Μαγείρεμα + Ψήσιμο

  1. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα κομμάτια της όρνιθας και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Έπειτα, σοτάρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε δόσεις, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα σκόρδα, την πιπερίτσα τσίλι, τα καρότα, τη δάφνη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια της όρνιθας μαζί με τα ζουμάκια που άφησε στο μπολ.
  7. Αφήνουμε για 1 λεπτό να ζεσταθούν ξανά και σβήνουμε με το κρασί
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό, για περίπου 20 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε βαθύ ταψί.
  10. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κομμένο μανταρίνι, ανθό αλατιού, πιπέρι και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα υλικά.
  11. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  12. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, προσθέτουμε τα βερίκοκα και κλείνουμε ξανά το σκεύος. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε μια πιατέλα.
  14. Σουρώνουμε καλά τη σάλτσα και ρίχνουμε το ζουμί στον πολυκόφτη.
  15. Προσθέτουμε 4 από τα βερίκοκα της σάλτσας, το κομμένο μανταρίνι, το μέλι και τον χυμό λάιμ και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια νέα, λεία σάλτσα.
  16. Την αδειάζουμε σε σαλτσιέρα και τη φέρνουμε κοντά στην πιατέλα με την όρνιθα.
  17. Από τη σάλτσα του ταψιού μαζεύουμε μόνο τα βερίκοκα και τα βάζουμε στην πιατέλα με την όρνιθα (πετάμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας του σκεύους).
  18. Περιχύνουμε την όρνιθα με τη σάλτσα της σαλτσιέρας, ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και σκορπίζουμε τους σπόρους ροδιού. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donats, βρε donats» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.

Καλοκαίρι στη Νάξο του 1953, μνήμες χρωματισμένες με φως

Ένας πίνακας-ωδή στη νησιώτικη νοσταλγία. Ο ρέμπελος χρόνος, οι αριθμοί που περνούν, το λιμάνι, οι άνθρωποι, κι η Μυρτιδιώτισσα να στέκει αμετακίνητη, όπως η ίδια η ψυχή της Νάξου.

Η χωριάτικη σαλάτα δεν είναι συνταγή, είναι καλοκαίρι σε μια μπουκιά

Ο Χριστόφορος Πέσκιας αποκαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της χωριάτικης: μια γευστική ωδή στις αναμνήσεις, στη γη, στο λάδι και στην απλότητα της μεσογειακής ζωής.

Ο.ΝΑ.Σ.: Όχι στη μεταφορά των Κούρων, ζητάμε διάλογο, όχι απομάκρυνση από τον φυσικό τους χώρο

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων αντιδρά στην απόφαση μεταφοράς των Κούρων Φλεριού και Φαραγγιού, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής τους στον τόπο που γεννήθηκαν και ανήκουν.

Κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων: “Όχι στη μεταφορά των Κούρων, όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Νάξου την Παρασκευή 11 Ιουλίου – Ολόκληρη η Νάξος ενωμένη για την προστασία της πολιτιστικής της ταυτότητας

Πωλούνται δύο οικοδομήσιμα οικόπεδα στη Μουτσούνα Νάξου – 300 μέτρα από τη θάλασσα

Σπάνια ευκαιρία επένδυσης στα ανατολικά της Νάξου: δύο οικόπεδα 4,2 στρεμμάτων έκαστο, εντός οικισμού και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.