Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

Πρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

|

Πέμπτη και ημέρα κοτόπουλου…. Οπότε; Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα, με ξερά βερίκοκα, μέλι και χυμό λάιμ.  Η συνταγή είναι εξαιρετικά αρωματισμένη με πλήθος από υλικά, όπως κόκκινο κρασί, αλλά και από εσπεριδοειδή, που κυριαρχούν με τα ζεστά και έντονα αρώματά τους, τόσο ταιριαστά με τα πουλερικά.

Η αλήθεια είναι ότι η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου αντί για λάιμ χρησιμοποίησε αρωματική αγουρίδα, δηλαδή χυμό από άγουρα σταφύλια, πεσκέσι ανεκτίμητο της δημοσιογράφου του Γαστρονόμου Νικολέτας Μακρυωνίτου από τα αμπέλια της στη Σύρο. Εμείς μπορούμε να αντικαταστήσαμε την αγουρίδα με χυμό από αρωματικά λάιμ, κατά προτίμηση κρητικά.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την άλμη

Για το μαγείρεμα + Ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε όρνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, αρχικά κάνουμε χώρο στο ψυγείο μας ώστε να χωρέσει μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Στη συνέχεια, σε αυτή την κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά για την άλμη, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει εντελώς.
  4. Βυθίζουμε εκεί τα κομμάτια της όρνιθας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και τη βάζουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Μαγείρεμα + Ψήσιμο

  1. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα κομμάτια της όρνιθας και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Έπειτα, σοτάρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε δόσεις, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα σκόρδα, την πιπερίτσα τσίλι, τα καρότα, τη δάφνη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια της όρνιθας μαζί με τα ζουμάκια που άφησε στο μπολ.
  7. Αφήνουμε για 1 λεπτό να ζεσταθούν ξανά και σβήνουμε με το κρασί
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό, για περίπου 20 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε βαθύ ταψί.
  10. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κομμένο μανταρίνι, ανθό αλατιού, πιπέρι και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα υλικά.
  11. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  12. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, προσθέτουμε τα βερίκοκα και κλείνουμε ξανά το σκεύος. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε μια πιατέλα.
  14. Σουρώνουμε καλά τη σάλτσα και ρίχνουμε το ζουμί στον πολυκόφτη.
  15. Προσθέτουμε 4 από τα βερίκοκα της σάλτσας, το κομμένο μανταρίνι, το μέλι και τον χυμό λάιμ και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια νέα, λεία σάλτσα.
  16. Την αδειάζουμε σε σαλτσιέρα και τη φέρνουμε κοντά στην πιατέλα με την όρνιθα.
  17. Από τη σάλτσα του ταψιού μαζεύουμε μόνο τα βερίκοκα και τα βάζουμε στην πιατέλα με την όρνιθα (πετάμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας του σκεύους).
  18. Περιχύνουμε την όρνιθα με τη σάλτσα της σαλτσιέρας, ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και σκορπίζουμε τους σπόρους ροδιού. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)