Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

Πρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

|

Πέμπτη και ημέρα κοτόπουλου…. Οπότε; Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα, με ξερά βερίκοκα, μέλι και χυμό λάιμ.  Η συνταγή είναι εξαιρετικά αρωματισμένη με πλήθος από υλικά, όπως κόκκινο κρασί, αλλά και από εσπεριδοειδή, που κυριαρχούν με τα ζεστά και έντονα αρώματά τους, τόσο ταιριαστά με τα πουλερικά.

Η αλήθεια είναι ότι η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου αντί για λάιμ χρησιμοποίησε αρωματική αγουρίδα, δηλαδή χυμό από άγουρα σταφύλια, πεσκέσι ανεκτίμητο της δημοσιογράφου του Γαστρονόμου Νικολέτας Μακρυωνίτου από τα αμπέλια της στη Σύρο. Εμείς μπορούμε να αντικαταστήσαμε την αγουρίδα με χυμό από αρωματικά λάιμ, κατά προτίμηση κρητικά.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την άλμη

Για το μαγείρεμα + Ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε όρνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, αρχικά κάνουμε χώρο στο ψυγείο μας ώστε να χωρέσει μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Στη συνέχεια, σε αυτή την κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά για την άλμη, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει εντελώς.
  4. Βυθίζουμε εκεί τα κομμάτια της όρνιθας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και τη βάζουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Μαγείρεμα + Ψήσιμο

  1. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα κομμάτια της όρνιθας και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Έπειτα, σοτάρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε δόσεις, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα σκόρδα, την πιπερίτσα τσίλι, τα καρότα, τη δάφνη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια της όρνιθας μαζί με τα ζουμάκια που άφησε στο μπολ.
  7. Αφήνουμε για 1 λεπτό να ζεσταθούν ξανά και σβήνουμε με το κρασί
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό, για περίπου 20 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε βαθύ ταψί.
  10. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κομμένο μανταρίνι, ανθό αλατιού, πιπέρι και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα υλικά.
  11. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  12. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, προσθέτουμε τα βερίκοκα και κλείνουμε ξανά το σκεύος. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε μια πιατέλα.
  14. Σουρώνουμε καλά τη σάλτσα και ρίχνουμε το ζουμί στον πολυκόφτη.
  15. Προσθέτουμε 4 από τα βερίκοκα της σάλτσας, το κομμένο μανταρίνι, το μέλι και τον χυμό λάιμ και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια νέα, λεία σάλτσα.
  16. Την αδειάζουμε σε σαλτσιέρα και τη φέρνουμε κοντά στην πιατέλα με την όρνιθα.
  17. Από τη σάλτσα του ταψιού μαζεύουμε μόνο τα βερίκοκα και τα βάζουμε στην πιατέλα με την όρνιθα (πετάμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας του σκεύους).
  18. Περιχύνουμε την όρνιθα με τη σάλτσα της σαλτσιέρας, ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και σκορπίζουμε τους σπόρους ροδιού. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές