Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ωρα για ... καρτοβί ντολμάδες

Πρόταση Ημέρας: Ωρα για … καρτοβί ντολμάδες

|

Πάμε σε μια διαφορετική πρόταση μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου”...

Το όνομα «καρτοβί» σημαίνει «πατάτα» και προέρχεται από το γερμανικό «kartoffeln», που και αυτό προέρχεται από το ιταλικό «tartuffo», την τρούφα δηλαδή, καθώς, όταν έφτασε η πατάτα στην Ευρώπη από την Αμερική, την παρομοίασαν με το εκλεκτό αυτό υπόγειο μανιτάρι. Οι Πόντιοι υιοθέτησαν το όνομα από τους Γερμανούς που δραστηριοποιούνταν εμπορικά στην περιοχή, υιοθέτησαν και την καλλιέργειά της και κατάφεραν να κάνουν έως και εξαγωγές.

Τη θεωρούσαν εκλεκτό τρόφιμο και την έβαζαν σε πολλά καλά, γιορτινά πιάτα, όπως αυτοί οι λαχανοντολμάδες. Φτιάχνονται με άσπρα, αλλά και μαύρα λάχανα ή χαμνά, όπως τα λένε οι Πόντιοι (από το αρχαίο «χαύνος», δηλαδή «αραιός», καθώς τα φύλλα του είναι χαλαρά και ανοιχτά), αλλά και με σέσκουλα.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  1 μεγάλο άσπρο λάχανο
  •  1 κιλό πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  1½ φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι χοντρό
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  •  400 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγο μπούκοβο
  •  χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρτοβί ντολμάδες-λαχανοντολμάδες γεμιστοί με πατάτα, πλιγούρι και μυρωδικά, αρχικά βάζουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το λάχανο με την πλευρά του κομμένου κοτσανιού προς τα κάτω και το καλύπτουμε κατά τα 2/3 με νερό.
  2. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά (από την ώρα που ξεκινά ο βρασμός).
  3. Το αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά, για να μην καούμε και για να μη διαλυθεί, και προσθέτουμε βραστό νερό έτσι ώστε να καλύπτεται κατά τα 2/3.
  4. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  5. Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη.
  6. Ελέγχουμε αν έχει γίνει, βυθίζοντας «στην καρδιά» (στο άνοιγμα που έχει από το κοτσάνι) ένα λεπτό μαχαίρι. Θα πρέπει να διαπερνά τα φύλλα με ευκολία και να μη βρίσκει ιδιαίτερη αντίσταση.
  7. Το βγάζουμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει.
  8. Το χωρίζουμε στα φύλλα του και κρατάμε στην άκρη τα πιο μεγάλα, εξωτερικά φύλλα.

Γέμιση

  1. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις κομματιάζουμε με ένα πιρούνι– σε μικρά κομμάτια.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι απλώς να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες, το πλιγούρι, τη ρίγανη, λίγο μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  8. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Ντολμάδες

  1. Καλύπτουμε τον πάτο μιας ευρύχωρης κατσαρόλας με μερικά από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που αφήσαμε στην άκρη.
  2. Με τα υπόλοιπα φύλλα ετοιμάζουμε τους ντολμάδες, ξεκινώντας πρώτα με όσα έχουν μέγεθος όσο μια παλάμη. Όσα είναι πολύ πιο μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
  3. Ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας μας την κυρτή πλευρά του φύλλου, έτσι ώστε κατά το τύλιγμα να ακολουθήσουμε το φυσικό σχήμα τους για να μη σπάσουν.
  4. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και τη στρώνουμε από τη μία άκρη έως την άλλη.
  5. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τη φαρδιά άκρη του φύλλου και διπλώνουμε τις πλαϊνές προς τα μέσα για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση στο κέντρο.
  6. Τυλίγουμε σε ρολό.
  7. Κάθε ντολμά που ετοιμάζουμε τον βάζουμε στην κατσαρόλα, ακτινωτά, να ακουμπά ο ένας τον άλλο σχετικά σφιχτά, για να μη ξετυλιχτούν.
  8. Ετοιμάζουμε 2-3 στρώσεις (ανάλογα με το φάρδος της κατσαρόλας) και τις καλύπτουμε με όσα εξωτερικά φύλλα έχουν μείνει, καθώς και με κομματιασμένα φύλλα που ήταν ακατάλληλα για γέμισμα.
  9. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να τους καλύψει.
  10. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  11. Τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, για να τους κρατάει στη θέση τους.
  12. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  13. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά.
  14. Δοκιμάζουμε έναν ντολμά για να δούμε αν έχει γίνει το πλιγούρι. θα πρέπει να είναι χυλωμένη η γέμιση και να μην κρατάει.
  15. Σερβίρουμε τους ντολμάδες χλιαρούς ή κρύους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γλινάδο: Τα χτυποκάρδια της τελευταίας γιορτής, συγκίνηση και γέλιο στο Δημοτικό Σχολείο “Ιωάννης Βενιέρης”

Μια απολαυστική σχολική γιορτή με ατάκες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, γεμάτη νοσταλγία, χειροκροτήματα και αποχαιρετισμούς με δάκρυα στα μάτια.

ΠΝΑΙ: Έκτακτη οικονομική στήριξη στους γεωργούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Μέχρι 17 Ιουνίου 2025 η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 23 – Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση και με ποια ποσά

Ο Ροβινσώνας της Γαύδου: Μια απεργία πείνας για το δικαίωμα στην ύπαρξη

Ο Μιχάλης Χρυσάνθου ζει απομονωμένος στη Γαύδο, μακριά από το σύστημα – και δίνει τον δικό του αγώνα για το αυτονόητο: να αναγνωριστεί ως κάτοικος του τόπου που επέλεξε για να ζήσει ελεύθερος.

Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν: Πυραυλικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, pαγκόσμια ανησυχία

Η επιχείρηση «Ανατέλλων Λέων» χτυπά στόχους στην Τεχεράνη – Νεκρός ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης – Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Μικροί καλλιτέχνες σε δράση στη Νάξο!

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί τα παιδιά σε ένα δωρεάν δεκαήμερο μαθημάτων ζωγραφικής, γεμάτο έμπνευση, χρώμα και φαντασία.

Πρόταση Ημέρας από την Μαριέττα Γαλάνη: Τηγανόψωμο με ρακή, θυμάρι και γραβιέρα Πιτταρά

Η γεύση της Νάξου σε ένα πεντανόστιμο τηγανόψωμο, με αγνά υλικά και την υπογραφή του Τυροκομείου Πιτταρά – Η Μαριέττα Γαλάνη μας χαρίζει μια αυθεντική νησιώτικη συνταγή.

Κρουαζιέρα – Τέλη αποβίβασης: Από 1η Ιουλίου αλλαγές σε τιμές, τι αλλάζει σε Μύκονο, Σαντορίνη

Αυξημένα τέλη έως 20 ευρώ για αποβίβαση κρουαζιερόπλοιων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ποιο είναι το σχέδιο για αποσυμφόρηση και επένδυση σε υποδομές.

Ασφαλές παιχνίδι σε ξένα καζίνο για Έλληνες

Ασφάλεια και ρυθμιστικό πλαίσιο στα ξένα καζίνο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες παίκτες

Νάξος: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 16 Ιουνίου

Η συνεδρίαση θα γίνει μεικτή, διά ζώσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πάνω από 31 εκατ. ευρώ στους νησιώτες, ολοκληρώθηκε η καταβολή του

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε την έγκαιρη καταβολή 31,2 εκατ. € για 1,5 εκατ. μετακινήσεις επιβατών σε 60 νησιά – Ακολουθούν οι πληρωμές για τις επιχειρήσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας