Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ωρα για ... καρτοβί ντολμάδες

Πρόταση Ημέρας: Ωρα για … καρτοβί ντολμάδες

|

Πάμε σε μια διαφορετική πρόταση μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου”...

Το όνομα «καρτοβί» σημαίνει «πατάτα» και προέρχεται από το γερμανικό «kartoffeln», που και αυτό προέρχεται από το ιταλικό «tartuffo», την τρούφα δηλαδή, καθώς, όταν έφτασε η πατάτα στην Ευρώπη από την Αμερική, την παρομοίασαν με το εκλεκτό αυτό υπόγειο μανιτάρι. Οι Πόντιοι υιοθέτησαν το όνομα από τους Γερμανούς που δραστηριοποιούνταν εμπορικά στην περιοχή, υιοθέτησαν και την καλλιέργειά της και κατάφεραν να κάνουν έως και εξαγωγές.

Τη θεωρούσαν εκλεκτό τρόφιμο και την έβαζαν σε πολλά καλά, γιορτινά πιάτα, όπως αυτοί οι λαχανοντολμάδες. Φτιάχνονται με άσπρα, αλλά και μαύρα λάχανα ή χαμνά, όπως τα λένε οι Πόντιοι (από το αρχαίο «χαύνος», δηλαδή «αραιός», καθώς τα φύλλα του είναι χαλαρά και ανοιχτά), αλλά και με σέσκουλα.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  1 μεγάλο άσπρο λάχανο
  •  1 κιλό πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  1½ φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι χοντρό
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  •  400 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγο μπούκοβο
  •  χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρτοβί ντολμάδες-λαχανοντολμάδες γεμιστοί με πατάτα, πλιγούρι και μυρωδικά, αρχικά βάζουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το λάχανο με την πλευρά του κομμένου κοτσανιού προς τα κάτω και το καλύπτουμε κατά τα 2/3 με νερό.
  2. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά (από την ώρα που ξεκινά ο βρασμός).
  3. Το αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά, για να μην καούμε και για να μη διαλυθεί, και προσθέτουμε βραστό νερό έτσι ώστε να καλύπτεται κατά τα 2/3.
  4. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  5. Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη.
  6. Ελέγχουμε αν έχει γίνει, βυθίζοντας «στην καρδιά» (στο άνοιγμα που έχει από το κοτσάνι) ένα λεπτό μαχαίρι. Θα πρέπει να διαπερνά τα φύλλα με ευκολία και να μη βρίσκει ιδιαίτερη αντίσταση.
  7. Το βγάζουμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει.
  8. Το χωρίζουμε στα φύλλα του και κρατάμε στην άκρη τα πιο μεγάλα, εξωτερικά φύλλα.

Γέμιση

  1. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις κομματιάζουμε με ένα πιρούνι– σε μικρά κομμάτια.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι απλώς να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες, το πλιγούρι, τη ρίγανη, λίγο μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  8. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Ντολμάδες

  1. Καλύπτουμε τον πάτο μιας ευρύχωρης κατσαρόλας με μερικά από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που αφήσαμε στην άκρη.
  2. Με τα υπόλοιπα φύλλα ετοιμάζουμε τους ντολμάδες, ξεκινώντας πρώτα με όσα έχουν μέγεθος όσο μια παλάμη. Όσα είναι πολύ πιο μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
  3. Ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας μας την κυρτή πλευρά του φύλλου, έτσι ώστε κατά το τύλιγμα να ακολουθήσουμε το φυσικό σχήμα τους για να μη σπάσουν.
  4. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και τη στρώνουμε από τη μία άκρη έως την άλλη.
  5. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τη φαρδιά άκρη του φύλλου και διπλώνουμε τις πλαϊνές προς τα μέσα για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση στο κέντρο.
  6. Τυλίγουμε σε ρολό.
  7. Κάθε ντολμά που ετοιμάζουμε τον βάζουμε στην κατσαρόλα, ακτινωτά, να ακουμπά ο ένας τον άλλο σχετικά σφιχτά, για να μη ξετυλιχτούν.
  8. Ετοιμάζουμε 2-3 στρώσεις (ανάλογα με το φάρδος της κατσαρόλας) και τις καλύπτουμε με όσα εξωτερικά φύλλα έχουν μείνει, καθώς και με κομματιασμένα φύλλα που ήταν ακατάλληλα για γέμισμα.
  9. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να τους καλύψει.
  10. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  11. Τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, για να τους κρατάει στη θέση τους.
  12. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  13. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά.
  14. Δοκιμάζουμε έναν ντολμά για να δούμε αν έχει γίνει το πλιγούρι. θα πρέπει να είναι χυλωμένη η γέμιση και να μην κρατάει.
  15. Σερβίρουμε τους ντολμάδες χλιαρούς ή κρύους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.