Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ωρα για ... καρτοβί ντολμάδες

Πρόταση Ημέρας: Ωρα για … καρτοβί ντολμάδες

|

Πάμε σε μια διαφορετική πρόταση μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου”...

Το όνομα «καρτοβί» σημαίνει «πατάτα» και προέρχεται από το γερμανικό «kartoffeln», που και αυτό προέρχεται από το ιταλικό «tartuffo», την τρούφα δηλαδή, καθώς, όταν έφτασε η πατάτα στην Ευρώπη από την Αμερική, την παρομοίασαν με το εκλεκτό αυτό υπόγειο μανιτάρι. Οι Πόντιοι υιοθέτησαν το όνομα από τους Γερμανούς που δραστηριοποιούνταν εμπορικά στην περιοχή, υιοθέτησαν και την καλλιέργειά της και κατάφεραν να κάνουν έως και εξαγωγές.

Τη θεωρούσαν εκλεκτό τρόφιμο και την έβαζαν σε πολλά καλά, γιορτινά πιάτα, όπως αυτοί οι λαχανοντολμάδες. Φτιάχνονται με άσπρα, αλλά και μαύρα λάχανα ή χαμνά, όπως τα λένε οι Πόντιοι (από το αρχαίο «χαύνος», δηλαδή «αραιός», καθώς τα φύλλα του είναι χαλαρά και ανοιχτά), αλλά και με σέσκουλα.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  1 μεγάλο άσπρο λάχανο
  •  1 κιλό πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  1½ φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι χοντρό
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  •  400 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγο μπούκοβο
  •  χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρτοβί ντολμάδες-λαχανοντολμάδες γεμιστοί με πατάτα, πλιγούρι και μυρωδικά, αρχικά βάζουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το λάχανο με την πλευρά του κομμένου κοτσανιού προς τα κάτω και το καλύπτουμε κατά τα 2/3 με νερό.
  2. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά (από την ώρα που ξεκινά ο βρασμός).
  3. Το αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά, για να μην καούμε και για να μη διαλυθεί, και προσθέτουμε βραστό νερό έτσι ώστε να καλύπτεται κατά τα 2/3.
  4. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  5. Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη.
  6. Ελέγχουμε αν έχει γίνει, βυθίζοντας «στην καρδιά» (στο άνοιγμα που έχει από το κοτσάνι) ένα λεπτό μαχαίρι. Θα πρέπει να διαπερνά τα φύλλα με ευκολία και να μη βρίσκει ιδιαίτερη αντίσταση.
  7. Το βγάζουμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει.
  8. Το χωρίζουμε στα φύλλα του και κρατάμε στην άκρη τα πιο μεγάλα, εξωτερικά φύλλα.

Γέμιση

  1. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις κομματιάζουμε με ένα πιρούνι– σε μικρά κομμάτια.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι απλώς να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες, το πλιγούρι, τη ρίγανη, λίγο μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  8. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Ντολμάδες

  1. Καλύπτουμε τον πάτο μιας ευρύχωρης κατσαρόλας με μερικά από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που αφήσαμε στην άκρη.
  2. Με τα υπόλοιπα φύλλα ετοιμάζουμε τους ντολμάδες, ξεκινώντας πρώτα με όσα έχουν μέγεθος όσο μια παλάμη. Όσα είναι πολύ πιο μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
  3. Ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας μας την κυρτή πλευρά του φύλλου, έτσι ώστε κατά το τύλιγμα να ακολουθήσουμε το φυσικό σχήμα τους για να μη σπάσουν.
  4. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και τη στρώνουμε από τη μία άκρη έως την άλλη.
  5. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τη φαρδιά άκρη του φύλλου και διπλώνουμε τις πλαϊνές προς τα μέσα για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση στο κέντρο.
  6. Τυλίγουμε σε ρολό.
  7. Κάθε ντολμά που ετοιμάζουμε τον βάζουμε στην κατσαρόλα, ακτινωτά, να ακουμπά ο ένας τον άλλο σχετικά σφιχτά, για να μη ξετυλιχτούν.
  8. Ετοιμάζουμε 2-3 στρώσεις (ανάλογα με το φάρδος της κατσαρόλας) και τις καλύπτουμε με όσα εξωτερικά φύλλα έχουν μείνει, καθώς και με κομματιασμένα φύλλα που ήταν ακατάλληλα για γέμισμα.
  9. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να τους καλύψει.
  10. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  11. Τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, για να τους κρατάει στη θέση τους.
  12. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  13. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά.
  14. Δοκιμάζουμε έναν ντολμά για να δούμε αν έχει γίνει το πλιγούρι. θα πρέπει να είναι χυλωμένη η γέμιση και να μην κρατάει.
  15. Σερβίρουμε τους ντολμάδες χλιαρούς ή κρύους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Φιλώτι: 33 νέες βελανιδιές φυτεύτηκαν από μαθητές του ΕΠΑΛ

Τριάντα τρεις (33) νεογέννητες βελανιδιές φυτεύτηκαν από τους μαθητές του ΕΠΑΛ στα πλαίσια περιβαλλοντικού μαθήματος

ΕΛΣΤΑΤ – Δόμηση: Λευκάδα η πρωταθλήτρια, 3η η Πάρος και σε πτώση η Μύκονος (!!!)

Πρωτιά για τη Λευκάδα, μεγάλη πτώση στη Μύκονο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: “Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο”

ΠΟΞ: «Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» - Εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας το Ελληνικό ξενοδοχείο

E-Kouros: Διατίθενται 21,63 εκατ. σε ερασιτεχνικά σωματεία, με κριτήριο και την αυξημένη νησιωτικότητα (πίνακας)

Η αναλυτική κατανομή των 31,724 εκατ. ευρώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για το 2025, που ήδη καταβάλλονται από τον μόνιμο ετήσιο μηχανισμό χρηματοδότησής του, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων

Γιάννης Ζίγδης: Ο άνθρωπος που γύρισε του ρολογιού τους δείκτες!

Η θερινή ώρα αλλάζει την Κυριακή 30 Μαρτίου και θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

Νάξος – Φιλώτι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του “Φασολά”

Ανεξερεύνητοι Τόποι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του «Φασολά» στο Φιλότι Νάξου - Μια συνοικία που μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο γεμάτο πολιτιστικούς θησαυρούς.

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Απείρανθος: Τζώρτζια και Μανώλης στη σκιά ενός τράφου, η ιστορία μας φωτογραφίας

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για την υπέροχη φωτογραφία του Μανώλη Μπαρδάνη που αποθανατίζει σε στιγμή ηρεμίας Μανώλη Γλέζο και Τζώρτζια Αργυροπούλου

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Σαντορίνη – Δήμος: Η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού .. φέρνει DMMO

Σημαντική συνεργασία Δήμου Θήρας και Υπουργείου Τουρισμού για την Ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Προορισμού

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά