Είναι το πιο comfort φαγητό του γαλαξία, θρεπτικό, ευέλικτο, εύκολο, γρήγορο, νοστιμότατο και καταπραϋντικό. Η παγκόσμια ιστορία της ομελέτας είναι πλούσια και έχει πολύ ενδιαφέρον, όσο ενδιαφέρον έχει και η σπουδαία αυτή τροφή.
Στα καθ’ ημών τη βρίσκουμε σε πολλές εκδοχές που υμνούν την τοπικότητα και την εποχική παραγωγή, κάποιες «ανώνυμες» κι άλλες με φρουφρουδένια εντυπωσιακά ονόματα που ψιθυρίζουν οι ντοπιολαλιές. Κομψές, αφράτες και καμαρωτές με ονόματα λες και είναι σέξι χορεύτριες παριζιάνικων καμπαρέ….
Πάμε Νάξο και στην Απείρανθο, εκεί όποθ μας περιμένει η αγαπημένη συνεργάτιδα Μαριέττα Γαλάνη... Με μανούρα Νάξου αυτή η ομελέτα είναι θαύμα (Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς), μπορούμε όμως να βάλουμε και κάποιο άλλο απαλό τυρί. Μανούρι, ανθότυρο, φρέσκια μυζήθρα… «Η μανούρα είναι το πρώτο τυρί που βγάζει ο βοσκός από το καζάνι όταν ξεκινάει να πήζει το γάλα για να τυροκομήσει. Είναι από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα μαζί», λέει η Μαριέττα Γαλάνη στον “Γαστρονόμο”.
Θα τη βρούμε μάλλον δύσκολα (πιο συχνά θα εντοπίσουμε τη μανούρα Σίφνου που είναι διαφορετικό τυρί) αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλο φρέσκο τυρί, παρόμοιας απαλής γεύσης, όπως μανούρι, ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα. Και η Νάξος κάνοντας μία βόλτα στο “Τυροκομείο Πιτταρά” μπορεί να δώσει απάντηση..
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την μανουρομελέτα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά.
- Απλώνουμε εκεί τις φέτες τυριού, καλύπτοντας τον πυθμένα του τηγανιού, και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν.
- Αδειάζουμε από πάνω τους τα αυγά και αλατίζουμε καλά.
- Ψήνουμε την ομελέτα μέχρι τα αυγά να σταθεροποιηθούν περιμετρικά της ομελέτας.
- Την καπακώνουμε με ένα μεγάλο πιάτο (ή με μεγάλο καπάκι κατσαρόλας) και τουμπάρουμε με προσοχή το σκεύος για να έρθει η ψημένη πλευρά της ομελέτας προς τα πάνω.
- Την αφήνουμε γλιστρήσει στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει και αυτή.
- Σερβίρουμε τη μανουρομελέτα ζεστή.