Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ομελέτα φούρνου με σπαράγγια

Πρόταση Ημέρας: Ομελέτα φούρνου με σπαράγγια

|

Μία άλλη ομελέτα.. Μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” και με τον Κώστα Ιωάννου στην ταβέρνα “Σταφυλόμελι” που βρίσκεται στην Κερατέα, έψησε αυτή τη διαφορετική ομελέτα στον γάστρο. Ομως, μας έδωσε τη συνταγή για να την φτιάξουμε στο σπίτι, με τρόπο ελαφρά διαφορετικό, προσαρμοσμένο για τα συνήθη οικιακά σκεύη. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Το σημαντικό είναι να βρείτε άγρια σπαράγγια, κυρίως σε βιολογικές αγορές και σε καλά μανάβικα – αν μένετε εκτός πόλης είναι πιο εύκολο να τα πετύχετε σε τοπικές λαϊκές ή να τα παραγγείλετε από μανάβικο της περιοχής.

Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσετε καλλιεργημένα, πράσινα, καλά καθαρισμένα από την σκληρή άκρη του κοτσανιού και από τις ίνες του υπόλοιπου βλαστού. Αν θέλετε, κόβετε τα κοτσάνια κατά μήκος στη μέση, για να προλάβουν να ψηθούν και να γίνουν ζουμερά και τρυφερά.

Η πατάτα είναι προαιρετική, αλλά δίνει σώμα και έξτρα νοστιμιά, αρκεί να μπει σε μικρή ποσότητα, ώστε να απορροφήσει τη γεύση των σπαραγγιών και να μην την εξουδετερώσει.

Χρόνος: 40′ προετοιμασία /  25′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 5

Υλικά
Μερίδες: 4

# 1 πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μπαστουνάκια, για τηγανητή
# 1 λεπτό μάτσο φρέσκα άγρια σπαράγγια (ή 1 μάτσο καλλιεργημένα, πλυμένα και καθαρισμένα)
# 10 αυγά
# ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα, κατά προτίμηση εβαπορέ
# 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
# πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, κατά βούληση
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της πατάτας + λίγο επιπλέον, για την ομελέτα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ομελέτα φούρνου με σπαράγγια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα απλό τηγάνι, 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Στη συνέχεια, μισοτηγανίζουμε την πατάτα, μέχρι να μεγαλώσει (να διαλύεται με το πιρούνι), αλλά να μην ροδίσει.

Τη στραγγίζουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 2 εκ. νερό και λίγο αλάτι και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ήπια.

Ρίχνουμε τα σπαράγγια, καπακώνουμε την κατσαρόλα και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι βλαστοί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στραγγίζουμε τα σπαράγγια και κρατάμε στην άκρη το λιγοστό ζουμί τους.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τα αυγά, το γάλα, το κορν φλάουρ, την πάπρικα και αλατοπίπερο.

Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.

Στρώνουμε εκεί τις μισοτηγανισμένες πατάτες.

Τις αλατίζουμε ελαφρά.

Αδειάζουμε πάνω τους το μείγμα αυγών.

Έπειτα, πάνω του σκορπίζουμε τα αχνισμένα σπαράγγια.

Ραντίζουμε με το ζουμί που αφήσαμε στην άκρη από το άχνισμά τους.

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο και ακουμπάμε πάνω του χαλαρά, ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε την ομελέτα για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να στερεοποιηθεί η επιφάνεια της ομελέτας, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει καλά.

Σερβίρουμε την ομελέτα με σπαράγγια αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AirBnb – Ρεκόρ για την Ελλάδα το 2025, σημαντική αύξηση σε Κυκλάδες, Κρήτη και Ιόνιο

Με άνοδο 15,2% στις διανυκτερεύσεις σε Airbnb, Booking και Expedia, η χώρα ξεπέρασε κατά τριπλάσιο ποσοστό τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στην 6η θέση πανευρωπαϊκά η Ελλάδα

Hellenic Seaplanes – Βόλος: Τα πρώτα υδροπλάνα απογειώνονται αύριο (06/07), νέα εποχή για την επικοινωνία

Πρώτες περιηγητικές πτήσεις την Κυριακή 6 Ιουλίου – Στρατηγικός ρόλος του λιμανιού Βόλου στη δημιουργία εναλλακτικού δικτύου σύνδεσης με τις Κυκλάδες και το Αιγαίο

Τα ωραιότερα ελληνικά νησιά για το 2025 σύμφωνα με το Travel + Leisure, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure παρουσιάζει τα 20 καλύτερα ελληνικά νησιά για φέτος – Οι Κυκλάδες πρωταγωνιστούν με επιλογές για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Μήλος: Επιβάτιδα έπεσε στη θάλασσα κατά τον κατάπλου του Super Jet 2, Σώθηκε άμεσα από μέλη του πληρώματος

Άμεση ήταν η αντίδραση πληρώματος και λιμενικού – Η 31χρονη Αμερικανίδα δηλώνει καλά στην υγεία της

Παραδοσιακό Νησιώτικο Γλέντι στον Δαμαριώνα, γιορτάζουμε, διασκεδάζουμε, στηρίζουμε τα σχολεία μας!

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, ο προαύλιος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Δαμαριώνα μεταμορφώνεται σε γιορτινή αυλή με νησιώτικη μουσική, χορό και έναν υψηλό σκοπό: την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Νάξος: Παγκόσμιος προορισμός για kitesurf το 2025 σύμφωνα με γαλλικό ταξιδιωτικό μέσο

Στην κορυφή της λίστας του generationvoyage.fr η Νάξος ως κορυφαία επιλογή για θαλάσσια σπορ – Η Μικρή Βίγλα και η Λαγκούνα προσελκύουν kitesurfers από όλο τον κόσμο

Κύστη Κόκκυγος: Ανώδυνη αντιμετώπιση με Laser, νέες θεραπείες χωρίς τομές

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις για ταχεία επούλωση και αποφυγή υποτροπών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μεθόδους FiLaC & LaPSiT

Αφιερωμένο στη Σαντορίνη το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Greek Hotelier

Το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ και το άρθρο του Αντώνη Παγώνη αναδεικνύουν την ανάγκη για βιώσιμες υποδομές, θεσμική στήριξη και στρατηγική αναβάθμιση του νησιού

Σαντορίνη – Πλατεία Σαρπάκη: Ο Δήμος Θήρας προκηρύσσει έργο ανάπλασης 520.800 €

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την προκήρυξη Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Σαρπάκη – Ένα Εμβληματικό Έργο στην καρδιά των Φηρών

Καύσωνας στο Νότιο Αιγαίο: Οδηγίες προστασίας για πολίτες και επισκέπτες

Από 6 έως 9 Ιουλίου, θερμοκρασίες σε επικίνδυνα επίπεδα – Έκκληση για προσοχή σε ευπαθείς ομάδες και περιορισμό έκθεσης στον ήλιο.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, πέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές ανέμου στη Τήνο

Το Αιγαίο σε χειμωνιάτικη διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο – Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.