Μία άλλη ομελέτα.. Μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” και με τον Κώστα Ιωάννου στην ταβέρνα “Σταφυλόμελι” που βρίσκεται στην Κερατέα, έψησε αυτή τη διαφορετική ομελέτα στον γάστρο. Ομως, μας έδωσε τη συνταγή για να την φτιάξουμε στο σπίτι, με τρόπο ελαφρά διαφορετικό, προσαρμοσμένο για τα συνήθη οικιακά σκεύη. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!
Το σημαντικό είναι να βρείτε άγρια σπαράγγια, κυρίως σε βιολογικές αγορές και σε καλά μανάβικα – αν μένετε εκτός πόλης είναι πιο εύκολο να τα πετύχετε σε τοπικές λαϊκές ή να τα παραγγείλετε από μανάβικο της περιοχής.
Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσετε καλλιεργημένα, πράσινα, καλά καθαρισμένα από την σκληρή άκρη του κοτσανιού και από τις ίνες του υπόλοιπου βλαστού. Αν θέλετε, κόβετε τα κοτσάνια κατά μήκος στη μέση, για να προλάβουν να ψηθούν και να γίνουν ζουμερά και τρυφερά.
Η πατάτα είναι προαιρετική, αλλά δίνει σώμα και έξτρα νοστιμιά, αρκεί να μπει σε μικρή ποσότητα, ώστε να απορροφήσει τη γεύση των σπαραγγιών και να μην την εξουδετερώσει.
Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 25′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 5
Υλικά
Μερίδες: 4
# 1 πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μπαστουνάκια, για τηγανητή
# 1 λεπτό μάτσο φρέσκα άγρια σπαράγγια (ή 1 μάτσο καλλιεργημένα, πλυμένα και καθαρισμένα)
# 10 αυγά
# ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα, κατά προτίμηση εβαπορέ
# 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
# πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, κατά βούληση
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της πατάτας + λίγο επιπλέον, για την ομελέτα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ομελέτα φούρνου με σπαράγγια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα απλό τηγάνι, 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια, μισοτηγανίζουμε την πατάτα, μέχρι να μεγαλώσει (να διαλύεται με το πιρούνι), αλλά να μην ροδίσει.
Τη στραγγίζουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 2 εκ. νερό και λίγο αλάτι και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ήπια.
Ρίχνουμε τα σπαράγγια, καπακώνουμε την κατσαρόλα και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι βλαστοί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στραγγίζουμε τα σπαράγγια και κρατάμε στην άκρη το λιγοστό ζουμί τους.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τα αυγά, το γάλα, το κορν φλάουρ, την πάπρικα και αλατοπίπερο.
Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.
Στρώνουμε εκεί τις μισοτηγανισμένες πατάτες.
Τις αλατίζουμε ελαφρά.
Αδειάζουμε πάνω τους το μείγμα αυγών.
Έπειτα, πάνω του σκορπίζουμε τα αχνισμένα σπαράγγια.
Ραντίζουμε με το ζουμί που αφήσαμε στην άκρη από το άχνισμά τους.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο και ακουμπάμε πάνω του χαλαρά, ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε την ομελέτα για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να στερεοποιηθεί η επιφάνεια της ομελέτας, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει καλά.
Σερβίρουμε την ομελέτα με σπαράγγια αμέσως.
Πηγή: Γαστρονόμος