“Η μανούρα είναι το πρώτο τυρί που βγάζει ο βοσκός από το καζάνι όταν ξεκινάει να πήζει το γάλα για να τυροκομήσει. Είναι από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα μαζί», λέει στον “Γαστρονόμο” η Μαριέττα Γαλάνη, γεννημένη στην Απείρανθο, ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας και συγγραφέας, έδωσε τη συνταγή και έβαλε τη προσωπική της σφραγίδα. (Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς)
Θα τη βρούμε μάλλον δύσκολα (πιο συχνά θα εντοπίσουμε τη μανούρα Σίφνου που είναι διαφορετικό τυρί) αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλο φρέσκο τυρί, παρόμοιας απαλής γεύσης, όπως μανούρι, ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα. Και η Νάξος έχει πολλά και όμορφα τυριά. Απλή συνταγή αλλά με άλλη λογική ε;
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την μανουρομελέτα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά.
- Απλώνουμε εκεί τις φέτες τυριού, καλύπτοντας τον πυθμένα του τηγανιού, και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν.
- Αδειάζουμε από πάνω τους τα αυγά και αλατίζουμε καλά.
- Ψήνουμε την ομελέτα μέχρι τα αυγά να σταθεροποιηθούν περιμετρικά της ομελέτας.
- Την καπακώνουμε με ένα μεγάλο πιάτο (ή με μεγάλο καπάκι κατσαρόλας) και τουμπάρουμε με προσοχή το σκεύος για να έρθει η ψημένη πλευρά της ομελέτας προς τα πάνω.
- Την αφήνουμε γλιστρήσει στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει και αυτή.
- Σερβίρουμε τη μανουρομελέτα ζεστή.
Πηγή: Γαστρονόμος