Ο κεφτές-σύμβολο των Κυκλάδων διαφέρει όχι μόνο από νησί σε νησί, αλλά κι από χωριό σε χωριό κι από νοικοκυρά σε νοικοκυρά. Οι συνταγές δεκάδες και φυσικά άλλες τόσες οι παραλλαγές.
Σε μια δροσερή αυλή λίγο πιο πάνω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, η ομάδα του “Γαστρονόμου” συνάντησε την Ντίνα Πράσινου, παλιά Αρακλειανή, που στο καζάνι της δεν έβαλε ποτέ ξενόφερτα φαγιά. Μίλησε για τη ζωή στο νησί, τα παλιά χρόνια και τώρα και μοιράστηκε μαζί μας τις συνταγές τις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή εδώ.
Υλικά
Τεμάχια: 25
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες, σφιχτόσαρκες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
- 500 γρ. αλεύρι για όλες ις χρήσεις
- 1 μάτσο άνηθος, πολύ ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
- Για τους ντοματοκεφτέδες, ξεκινάμε βάζοντας τις ντομάτες σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, αλατίζουμε και τις αφήνουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο, για να στραγγίξουν τα υγρά τους (τακτοποιούμε κάτω από το σουρωτήρι ένα ταψάκι, για να συγκεντρωθούν τα υγρά εκεί).
- Την επόμενη ημέρα βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τον άνηθο, το τυρί και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό σχετικά σφιχτό, που να στέκεται στο κουτάλι.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει τα 2-3 εκ. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει.
- Παίρνουμε δόσεις από τον χυλό, όσες χωράνε σε ένα κουτάλι, και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες (σε δόσεις για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) μέχρι να ροδί- σουν ωραία, τουμπάροντάς τους μια-δυο φορές για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας προτού σερβίρουμε.