Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ντοματοκεφτέδες, με αγάπη από την Ηρακλειά

Πρόταση Ημέρας: Ντοματοκεφτέδες, με αγάπη από την Ηρακλειά

|

Ο κεφτές-σύμβολο των Κυκλάδων διαφέρει όχι μόνο από νησί σε νησί, αλλά κι από χωριό σε χωριό κι από νοικοκυρά σε νοικοκυρά. Οι συνταγές δεκάδες και φυσικά άλλες τόσες οι παραλλαγές.

Σε μια δροσερή αυλή λίγο πιο πάνω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, η ομάδα του “Γαστρονόμου”  συνάντησε την Ντίνα Πράσινου, παλιά Αρακλειανή, που στο καζάνι της δεν έβαλε ποτέ ξενόφερτα φαγιά. Μίλησε για τη ζωή στο νησί, τα παλιά χρόνια και τώρα και μοιράστηκε μαζί μας τις συνταγές τις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή εδώ.

Υλικά

Τεμάχια: 25

  •  1 κιλό ντομάτες ώριμες, σφιχτόσαρκες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  •  500 γρ. αλεύρι για όλες ις χρήσεις
  •  1 μάτσο άνηθος, πολύ ψιλοκομμένος
  •  1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για τους ντοματοκεφτέδες, ξεκινάμε βάζοντας τις ντομάτες σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, αλατίζουμε και τις αφήνουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο, για να στραγγίξουν τα υγρά τους (τακτοποιούμε κάτω από το σουρωτήρι ένα ταψάκι, για να συγκεντρωθούν τα υγρά εκεί).
  2. Την επόμενη ημέρα βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τον άνηθο, το τυρί και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό σχετικά σφιχτό, που να στέκεται στο κουτάλι.
  3. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει τα 2-3 εκ. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει.
  4. Παίρνουμε δόσεις από τον χυλό, όσες χωράνε σε ένα κουτάλι, και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  5. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες (σε δόσεις για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) μέχρι να ροδί- σουν ωραία, τουμπάροντάς τους μια-δυο φορές για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας προτού σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βουλιμία και Ανορεξία: Κατανόηση, Επιπτώσεις και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Η Ψυχολόγος Στέλλα Ζαχαράτου MSc μιλάει για την Βουλιμία και την Ανορεξία...

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται η μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Θήρας

Την Πέμπτη 14/11/2024 και ώρα 12:00 θα διεξαχθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά του Δήμου Θήρας, η Παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων και του Προκρινόμενου εξ αυτών της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Από τις 11 Νοεμβρίου η δήλωση συγκομιδής για την παραγωγή σταφυλιών, αρακά και για το τοματάκι

Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία της Ε.Σ.Θ.Π στα Φηρά (κατάστημα εφοδίων)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Οι Γυναίκες των Κυκλάδων” πάνε.. αεροδρόμιο

Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων του Αεροδρομίου, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2025.

Σαντορίνη: Μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε για το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, το μουσείο υποδέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία της τομάτας στη Σαντορίνη

Σαντορίνη: “Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης” – Ενημέρωση για την κατάστασή τους από το ΙΜΠΗΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης

Γιάννης Γαβαλάς: «Το βασικότερο υλικό σε μια συνταγή είναι η αγάπη» (video)

Ο Γιάννης Γαβαλάς, εμπνευσμένος από τις «θύμησες των γεύσεων», από την Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και τη γεωμορφολογία του νησιού του, δημιούργησε ένα χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης δεν νοιώθει πελάτης, αλλά φιλοξενούμενος

Νάξος: Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, υπογραφές παρουσία Μητσοτάκη

Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών – Στις 21 Νοεμβρίου στη Νάξο η επίσημη υπογραφή της σύμβασης παρουσία του Μητσοτάκη

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Η νεανική παραβατικότητα στο επίκεντρο συζήτησης

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μελάνων Νάξου με θέμα την Νεανική παραβατικότητα - Πότε και που;