Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠρόταση Ημέρας: Ντολμαδάκια με κιμά από την Κάλυμνο

Πρόταση Ημέρας: Ντολμαδάκια με κιμά από την Κάλυμνο

|

Ωρα για ντολμαδάκια… Τρία αδέλφια καϊκτσίδες από το νησί μας την έδωσαν αυτή την συνταγή. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να πετύχουμε ένα ωραίο πεντάγωνο, αλλά, αν δεν τα καταφέρνουμε, απλώς τα τυλίγουμε με τον κλασικό τρόπο, σε ρολό. Τα ντολμαδάκια μπαίνουν στην κατσαρόλα σε στρώσεις, με τις διπλωμένες άκρες προς τα κάτω. Στη γέμιση έχουν ρύζι και κιμά, χοιρινό συνήθως. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” έχουμε τη πρόταση της ημέρας… 

Στην Κάλυμνο, για να δώσουν ακόμα πιο πλούσια γεύση, στρώνουν στην κατσαρόλα φέτες από λεπτά χοιρινά μπριζολάκια λαιμού ή, όπως εδώ, πανσέτα χοιρινή, που παράλληλα προστατεύουν τα «φύλλα» για να μην κολλήσουν στον πάτο. Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και αυγοκομμένο, αλλά θα πρέπει να αυξήσουμε τη δόση των υγρών στην κατσαρόλα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τα ντολμαδάκια με κιμά από την Κάλυμνο ή αλλιώς «φύλλα», ξεκινάμε και σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα σε δόσεις των 6-8 κομματιών και τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν, απλωμένα πάνω σε καθαρές πετσέτες.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ανακατεύουμε καλά τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για να φτιάξουμε ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
  4. Διαλέγουμε την πιο φαρδιά μας κατσαρόλα και καλύπτουμε τον πυθμένα της με μια ισόπαχη στρώση από τις φέτες πανσέτας. Αν κάποιο κομμάτι δεν χωράει, το κόβουμε σε μικρότερα, φροντίζοντας να καλυφθεί ο πάτος του σκεύους τελείως.
  5. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το απλώνουμε στη φούχτα μας, με τη θαμπή πλευρά του προς τα πάνω.
  6. Βάζουμε στο κέντρο του 1 κουτ. σούπας γέμιση και, κλείνοντας λίγο τη φούχτα, φέρνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, από πέντε διαφορετικές μεριές, για να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα.
  7. Βάζουμε το ντολμαδάκι στην κατσαρόλα, με τις άκρες του διπλωμένου φύλλου προς τα κάτω.
  8. Έπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και γέμιση, μέχρι να τελειώσουν, φτιάχνοντας στην κατσαρόλα το πολύ τρεις στρώσεις.
  9. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 400 ml νερό και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί στην κατσαρόλα τα κομματάκια του βουτύρου.
  10. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο για να μην ανακινηθούν στο βράσιμο και ξετυλιχτούν, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ζεσταίνουμε μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει.
  11. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα καλά με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να γίνει η γέμιση.
  12. Σερβίρουμε τα «φύλλα» ζεστά, μαζί με το ζουμάκι της κατσαρόλας.
  13. Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε τις πανσέτες καλύπτοντάς τον. Τοποθετούμε στη συνέχεια με σειρά τα πουγκιά (ντολμάδες).
  14. Προσθέτουμε νερό, ελαιόλαδο και το βούτυρο και τοποθετούμε για βάρος στους ντολμάδες ένα πιάτο.
  15. Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μιάμιση ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη μνήμη του Μανόλη Φακίνου, Προέδρου της Κεραμωτής

Θλίψη στη Νάξο για τον αιφνίδιο θάνατο του Μανόλη Φακίνου – Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νάξος: Ο «Πραματευτής» επιστρέφει – για καλό σκοπό- στο πανηγύρι της Θεοσκέπαστης στην Κωμιακή

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής αναβιώνει για τρίτη χρονιά τον θεσμό του πραματευτή, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

Σαντορίνη: Στρώμα ηφαιστειακής τέφρας πάχους 200 μέτρων ανακαλύφθηκε στον βυθό – Προέρχεται από την Κω!

Διεθνής αποστολή με ελληνική συμμετοχή έφερε στο φως μια άγνωστη πτυχή της προϊστορίας του Αιγαίου, αποκαλύπτοντας τις αθέατες συνέπειες μιας κολοσσιαίας έκρηξης.

Ρόσα Ροϊσινμπλίτ: Πέθανε η «γιαγιά της Πλατείας Μαΐου» που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται

Η εμβληματική μορφή των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου» αφιέρωσε τη ζωή της στην αποκάλυψη της αλήθειας για τους «εξαφανισμένους» και τα παιδιά τους.

Κέα 2025: Έρχεται το 2ο Τουρνουά Μπάσκετ 3×3

Τουρνουά 3×3 στην Κορησσία, 13–14 Σεπτεμβρίου, έναρξη 17:30 • Δηλώσεις συμμετοχής: 6979479851

Γ. Χατζημάρκος: «Καλορίζικη η μείωση φόρων – Καλορίζικος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μόλις ένα 24ωρο μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο, επανήλθε δυναμικά στη ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Πανσέληνος – Το «ματωμένο φεγγάρι» της Κυριακής: Η ολική έκλειψη Σελήνης ορατή σήμερα και στην Ελλάδα

Σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της 7ης Σεπτεμβρίου – Γιατί η Σελήνη βάφεται κόκκινη και πότε κορυφώνεται η έκλειψη.

Πράσινος μετασχηματισμός στην ακτοπλοΐα με πάνω από 1 δισ. ευρώ, τι ισχύει στις άγονες γραμμές

Νέες ναυπηγήσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και σταθερά δρομολόγια στις άγονες γραμμές αλλάζουν το τοπίο των θαλάσσιων μεταφορών.

Τι τρώμε σήμερα; Ματσάτα Φολεγάνδρου με κιμά και μυζήθρα

Η παραδοσιακή συνταγή του νησιού αποκτά νέα διάσταση με μια πλούσια σάλτσα κιμά και το άρωμα της μυζήθρας.

Σαντορίνη – Santo Wines: Ο τρύγος του 2025 δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι

Μια δύσκολη χρονιά για τον αμπελώνα του νησιού, που δεν αποτυπώνεται σε τόνους αλλά στη δύναμη των παραγωγών να συνεχίσουν.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.