Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Νάξος: Ρεγκοτηγανίτες ή ρεγκοτη(γ)ανίτες

Πρόταση Ημέρας – Νάξος: Ρεγκοτηγανίτες ή ρεγκοτη(γ)ανίτες

|

Μία άλλη πρόταση… Το αξιώτικο κολατσιό για τη θάλασσα, το σχολείο, το λιομάζωμα, τη δουλειά και το πιο ωραίο χειμωνιάτικο συνοδευτικό της φασολάδας…  Εντάξει, δεν έχει μπει ακόμη ο “χειμώνας”, σίγουρα έχουμε δρόμο ακόμη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μας αρέσει το καλό φαγητό…

Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” πάμε για να δοκιμάσουμε τις ρεγκοτηγανίτες που συν τοις άλλοις προσοχή στην προφορά. Απείρανθος, ως σημείο αναφοράς βλέπετε…

Τη συνταγή – όπως καταλάβατε όλοι – μας έδωσε η Mαριέττα Γαλάνη, μαγείρισσα από τη Νάξο, στο πλαίσιο το αφιερώματος του στις κουζίνες των Κυκλάδων.

Χρόνος: 15′ προετοιμασία, 2′ τηγάνισμα, 30′ αναμονή, Σύνολο: 47′

Υλικά

Μερίδες: 4 ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις ρεγκοτη(γ)ανίτες κόβουμε κάθε φιλέτο ρέγκας στα τρία ή στα τέσσερα.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τα καλύπτουμε με 1 λίτρο κρύο νερό.
  3. Τις αφήνουμε εκεί για 30 λεπτά, για να μαλακώσουν.
  4. Τις στραγγίζουμε (κρατάμε κατά μέρος το νερό) και τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και όσο από το νερό που κρατήσαμε χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε έναν πυκνό, λείο χυλό που να στέκεται στο κουτάλι.
  6. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό, από τη βρύση.
  7. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε αλεύρι σκέτο.
  8. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, με τη στάθμη του να φτάνει τα 2-3 εκ., και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  9. Παίρνουμε τα κομμάτια ρέγκας ένα ένα (ή ανά δύο αν είναι μικρότερα), τα αλευρώνουμε, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τα βουτάμε στον χυλό.
  10. Αφήνουμε να στάξει ο περιττός και βάζουμε τα κομμάτια στο καυτό λάδι.
  11. Τηγανίζουμε σε δόσεις, για 1-2 λεπτά ή μέχρι οι τηγανίτες να αποκτήσουν μια φουσκωτή, χρυσαφένια κρούστα.
  12. Βγάζουμε τις τηγανίτες με τρυπητή κουτάλα, τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Πανναξιακός ΑΟΚ – Καρακατσάνης: “Κίνητρο για εμάς το αήττητο του Ιωνικού”

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται το μεσημέρι της Κυριακής (22/12) τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας στο ντέρμπι πρωτοπόρων και ο προπονητής Αντρέας Καρακατσάνης καταθέτει τις σκέψεις του

Γ. Βλασερός: “Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης «νοσεί σοβαρά»”

Η τοποθέτηση του γιατρού Γιάννη Βλασερού σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου Σαντορίνης... - οι παρατηρήσεις του και οι προτάσεις του

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο