Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Νάξος (Απείρανθος): "Καλόγερος" διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση ημέρας – Νάξος (Απείρανθος): “Καλόγερος” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

Τη συνταγή έδωσε στον “Γαστρονόμο” η “Δική μας” Μαριέττα Γαλάνη, γεννημένη στην Απείρανθο, ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας και συγγραφέας.
Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  55′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 1 ώρα και 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες γεμιστές με κοκκινιστό μοσχάρι σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες μοσχαριού για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και από τις δύο πλευρές.
  2. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν.
  4. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τις φέτες κρέατος, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια, το σκόρδο, την κανέλα, το θυμάρι και τη ρίγανη.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  7. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, από το κοτσάνι προς τη βάση τους.
  8. Με μαχαιράκι χαράσσουμε τη σάρκα τους με μερικές χιαστί τομές και βάζουμε τα κομμάτια σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι.
  9. Τα αφήνουμε εκεί για 20-30 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ταμπονάρουμε με πετσέτα για να στεγνώσουν καλά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  11. Βάζουμε τα κομμάτια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  12. Τα αλείφουμε με ελάχιστο λάδι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάρκα τους να μαλακώσει ελαφρά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  14. Όσο τα κομμάτια είναι μέσα στο ταψί, πιέζουμε τη μαλακή τους σάρκα με ένα κουτάλι για να σχηματιστεί μια κοιλότητα και μοιράζουμε εκεί το κρέας με τη σάλτσα του.
  15. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα τριμμένων τυριών.
  16. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν καλά.
  17. Περίπου 3 λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε τις πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά.
  18. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Παρουσιάστηκε η πρώτη ποιητική συλλογή της Παρασκευής Ανεβλαβή (video + Photos)

Δείτε την παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Ναξιώτισσας συγγραφέα Παρασκευής Ανεβλαβή - Που έγινε και πότε

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας παρουσιάζει “Ψωμάκια γεμιστά με ξινοτύρι Νάξου Πιτταρά”

Μία ξεχωριστή συνταγή.. Η Μαριέττα Γαλάνη κάνει το .. θαύμα της χάρη στα προϊόντα από το Τυροκομείο Πιτταρά

Νάξος – Απείρανθος: Ερχεται η 1η βραδιά ΠεριΠοίησης για το 2025

Πότε και που θα γίνουμε μύστες της 1ης βραδιάς ΠεριΠοίησης για το 2025 στην Απείρανθο

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: Κάλεσμα συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου καλεί μαθητές (Δημοτικού και Γυμνασίου) να συμμετάσχουν στο μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας» - Χρονοδιάγραμμα

Λέσβος – Σεισμός: Ενταση 5,1 R, αισθητός έως Κομοτηνή, κλειστά τα σχολεία σήμερα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Έπεσαν βράχοι, κλειστά σήμερα τα σχολεία -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο, γύρισε σπίτι της

Πήρε εξιτήριο η Μαρινέλλα και μεταφέρθηκε στο σπίτι της

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παραδόθηκε στον Στυλιανίδη το σχέδιο αναβάθμισης των άγονων γραμμών

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρώτη διευρυμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υποθηκοφυλακεία: Μπήκε λουκέτο σε 392 γραφεία σε όλη την Ελλάδα

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Οριστικό τέλος για 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα - Πέρασαν στο ψηφιακό Κτηματολόγιο

Αεροδρόμια Κυκλάδες: Διπλάσια η επιβατική κίνηση της Πάρου σε σχέση με τη Νάξο

Mtc Group: Η εικόνα των αεροδρομίων στις Κυκλάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2024 με βάση την επιβατική κίνηση - Η "μάχη" Σαντορίνης - Μυκόνου και η πίεση από .. Πάρο και Μήλο προς τη Νάξο

Τήνος: Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Ενημέρωση από τον Δήμο Τήνου για την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Σίφνος: Σε ποια περιοχή εγκρίθηκε κατασκευή 4αστερου ξενοδοχείου

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Σίφνο

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη