Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Νάξος (Απείρανθος): "Καλόγερος" διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση ημέρας – Νάξος (Απείρανθος): “Καλόγερος” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

Τη συνταγή έδωσε στον “Γαστρονόμο” η “Δική μας” Μαριέττα Γαλάνη, γεννημένη στην Απείρανθο, ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας και συγγραφέας.
Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  55′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 1 ώρα και 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες γεμιστές με κοκκινιστό μοσχάρι σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες μοσχαριού για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και από τις δύο πλευρές.
  2. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν.
  4. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τις φέτες κρέατος, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια, το σκόρδο, την κανέλα, το θυμάρι και τη ρίγανη.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  7. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, από το κοτσάνι προς τη βάση τους.
  8. Με μαχαιράκι χαράσσουμε τη σάρκα τους με μερικές χιαστί τομές και βάζουμε τα κομμάτια σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι.
  9. Τα αφήνουμε εκεί για 20-30 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ταμπονάρουμε με πετσέτα για να στεγνώσουν καλά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  11. Βάζουμε τα κομμάτια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  12. Τα αλείφουμε με ελάχιστο λάδι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάρκα τους να μαλακώσει ελαφρά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  14. Όσο τα κομμάτια είναι μέσα στο ταψί, πιέζουμε τη μαλακή τους σάρκα με ένα κουτάλι για να σχηματιστεί μια κοιλότητα και μοιράζουμε εκεί το κρέας με τη σάλτσα του.
  15. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα τριμμένων τυριών.
  16. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν καλά.
  17. Περίπου 3 λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε τις πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά.
  18. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

Νάξος – Μητσοτάκης: “Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες” (video)

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Μ. Ψαράκης: Ενας 81χρονος μαραθωνοδρόμος εξομολογείται …

Ο Μανούσος Ψαράκης μιλάει για την εμπειρία του ως μαραθωνοδρόμος ... Και δηλώνει "Έτρεχα μαραθώνιο και τραγουδούσα Βέρντι"

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές Τζάκρη και Πούλου

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Νάξος – Εορτή Παναγίας Χρυσοπολίτισσας: Πανηγυρικός Εσπερινός και μεταφοράς εικόνας

Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου

Γ. Βλασερός σε Μητσοτάκη “Η υγεία ο μεγάλος ασθενής της Νάξου”

Ο Γιάννης Βλασερός απευθύνεται στον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νάξο και διατυπώνει τα προβλήματα του νησιού

Πρόταση ημέρας: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά, της μαμάς

Μία άλλη πρόταση με άρωμα και γεύσεις από το σπίτι, την οικογένεια

Βατικανό – Πάπας Φραγκίσκος: Γιατί ζήτησε να ταφεί σε ένα απλό ξύλινο φέρετρο

Πάπας Φραγκίσκος: Εδωσε οδηγίες για την κηδεία του και απορρίπτει παραδόσεις αιώνων - Οι αλλαγές

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης