Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Νάξος (Απείρανθος): "Καλόγερος" διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση ημέρας – Νάξος (Απείρανθος): “Καλόγερος” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

Τη συνταγή έδωσε στον “Γαστρονόμο” η “Δική μας” Μαριέττα Γαλάνη, γεννημένη στην Απείρανθο, ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας και συγγραφέας.
Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  55′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 1 ώρα και 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες γεμιστές με κοκκινιστό μοσχάρι σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες μοσχαριού για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και από τις δύο πλευρές.
  2. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν.
  4. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τις φέτες κρέατος, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια, το σκόρδο, την κανέλα, το θυμάρι και τη ρίγανη.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  7. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, από το κοτσάνι προς τη βάση τους.
  8. Με μαχαιράκι χαράσσουμε τη σάρκα τους με μερικές χιαστί τομές και βάζουμε τα κομμάτια σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι.
  9. Τα αφήνουμε εκεί για 20-30 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ταμπονάρουμε με πετσέτα για να στεγνώσουν καλά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  11. Βάζουμε τα κομμάτια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  12. Τα αλείφουμε με ελάχιστο λάδι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάρκα τους να μαλακώσει ελαφρά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  14. Όσο τα κομμάτια είναι μέσα στο ταψί, πιέζουμε τη μαλακή τους σάρκα με ένα κουτάλι για να σχηματιστεί μια κοιλότητα και μοιράζουμε εκεί το κρέας με τη σάλτσα του.
  15. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα τριμμένων τυριών.
  16. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν καλά.
  17. Περίπου 3 λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε τις πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά.
  18. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων για το νησί

ΠΑΣ Νάξου: Ο Ανδρέας Ορφανός με τα “κίτρινα” της ΑΕΚ

Τιμή για τον ΠΑΣ Νάξου με τον νεαρό Ανδρέα Ορφανό να αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα .. εξαγωγής παικτών προς τις μεγάλες ομάδες...

Τέλος Κρουαζιέρας: “Εισπρακτικού χαρακτήρα” τα μέτρα και οι αντιδράσεις

Η επικείμενη αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή μπορεί να φτάσει ανά είδος καταλύματος +400% σε λιγότερο από ένα έτος εφαρμογής του μέτρου, λέει ο ΣΕΤΕ

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση “Φευγαλέο και Αιώνιο”

Εικαστική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας Art of Life Collective στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου (πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών)

“Gigabit Voucher”: Δίνει 200 ευρώ για γρήγορο Internet, σε ποιους και γιατί;

Το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» δίνει 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: “Ο τουρισμός τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση”

Η Ενωση Ξενοδόχων. Σαντορίνης παίρνει θέση για τα μέτρα: "Ο τουρισμός στη Σαντορίνη τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση"

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Αντιδράσεις για την αύξηση (60%) στο τέλος Κρουαζιέρας

Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου ... «Μια αύξηση των τελών κρουαζιέρας κατά 60 φορές παραπάνω - από 0,35 € σε 20 €- αποτελεί ένα πρωτοφανές άλμα»

Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA): Να εφαρμοστεί το τέλος από το 2026

CLIA: Να ισχύσει από το 2026 το τέλος κρουαζιέρας - Τι αναφέρει στην επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς

Ανδρος: “Ο νέος ανεξερεύνητος παράδεισος της Μεσογείου”

Γερμανικοί ύμνοι για ένα ελληνικό νησί, την Ανδρο - Το αφιέρωμα κάνει αναφορά στα αρχοντικά, τα εντυπωσιακά χωριά, τη συναρπαστική φύση, τα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και το εκτενές περιπατητικό δίκτυο

Ολλανδία: Εφυγε από τη ζωή ο …ναξιώτης ιστορικός Ben Slot

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή στην Ολλανδία, ο Ben Slot ένα πρόσωπο που έγραψε ιστορία στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο με τις ιστορικές του αναφορές

SeaJets – Μύκονος: Ανακοίνωση για το ατύχημα στο λιμάνι

«Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός και για τις λίγες υλικές απώλειες οι επιβάτες ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο», σημειώνει η εταιρεία, σχετικά με το περιστατικό κατά τη διάρκεια της επιβίβασης στο «Jumbo Jet»

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ξεκινούν οι εγγραφές στην Χορευτική Ομάδα Νάξου “Αξοπατήματα

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, 7:00-9:00 το απόγευμα στο 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Νάξος – Απείρανθος: Το “αντίο” στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας)

Η Νάξος λέει "αντίο" στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας) που έφυγε νωρίς - Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η εξόδιος Ακολουθία στην Αγία Γλυκερία (Γαλάτσι)

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται