Χριστούγεννα και το παραδοσιακό Χριστόψωμο στην Μύκονο αποτελεί σημείο αναφοράς. Παλιά μυκονιάτικη συνταγή από την καλομαγείρισσα Μαρία Χανιώτη για τον “Γαστρονόμο” μας προσφέρει αυτό το χριστόψωμο, με μυρωδιές πολλές. Και τι δεν έχει: μαστίχα, γλυκάνισο, κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι…
Συνηθίζει να πλάθει μικρά χριστόψωμα με διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Είναι μια διαφορετική εκδοχή που αξίζει να δοκιμάσετε. Η ποσότητα της ζάχαρης που έχουν μπορεί να φαίνεται πολλή, αλλά δίνει ένα ελαφρώς γλυκό αποτέλεσμα στα ψωμάκια. Ιδανικά συνοδευτικά για το γιορτινό πρωινό, τον καφέ ή το τσάι μας, τέλεια και για τα τραπέζια των γιορτών.
Υλικά
Μερίδες: 10 ψωμάκια
- 75 γρ. νωπή μαγιά περίπου
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι
- 10 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμός από 1/2 πορτοκάλι
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 60 ml μπράντι
- 120 ml ελαιόλαδο
- 350 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. σταφίδες ξανθές
- μπόλικο σουσάμι
- μερικά αμύγδαλα ανάλατα, άψητα, ή καρύδια
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα μυκονιάτικο χριστόψωμο με πορτοκάλι και μαστίχα, το προηγούμενο βράδυ, θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά σε μπολ και την ανακατεύουμε με 250 ml χλιαρό νερό και 250 γρ. από το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό χώρο, για όλο το βράδυ, μέχρι να φουσκώσει καλά.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 500 ml νερό, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μειωθεί κατά το ήμισυ και να μείνουν 250 ml. Σουρώνουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.
- Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε σχεδόν όλο το υπόλοιπο αλεύρι (αφήνουμε δηλαδή μια μικρή ποσότητα κατά μέρος).
- Προσθέτουμε τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τον χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, το μπράντι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα 250 ml νερού που αρωματίσαμε.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα. Στο στάδιο αυτό, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι από αυτό που αφήσαμε κατά μέρος ή, αντίθετα, λίγο νερό, αν η ζύμη βγει στεγνή και τρίβεται.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη καλά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χριστόψωμα
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 11 κομμάτια. Αφήνουμε ένα κομμάτι στην άκρη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε ελαφρά όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και τα ανοίγουμε λίγο να πλατύνουν.
- Στο κέντρο του καθενός βάζουμε από λίγες σταφίδες. Τις κλείνουμε μέσα στη ζύμη, πιέζουμε για να πλατύνει ξανά το χριστόψωμο και το αφήνουμε κατά μέρος.
- Με το κομμάτι ζύμης που αφήσαμε στην άκρη πλάθουμε 20 κορδόνια ζύμης, πάχους περίπου 2 εκ., με τα οποία φτιάχνουμε από έναν σταυρό, τον οποίο κολλάμε στην επάνω όψη κάθε χριστόψωμου.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζουμε τα χριστόψωμα. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τέλος, στο κέντρο κάθε σταυρού μπήγουμε από 1 αμύγδαλο ή 1 καρύδι.
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 1 ώρα να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν καλά.
Πηγή: Γαστρονόμος