Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Μουσταλευρία διά χειρός Επιφανίου

Πρόταση Ημέρας: Μουσταλευρία διά χειρός Επιφανίου

|

Αγιο Ορος… Μοναχός Επιφάνιος και τρύγος… Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” κάνουμε ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι. Αξίζει;

“Με την πρώτη βροχούλα του Σεπτέμβρη, γεμίζει η φύσις διαφορετικές μυρωδιές, αλλάζουν οι συνήθειες, αυξάνονται οι δουλειές. Οι άνθρωποι της υπαίθρου πρέπει να προλάβουμε, πριν έρθουν οι πολλές βροχές, γιατί μετά θα πλακώσει ο χειμώνας. Έχουμε να τρυγήσουμε τα αμπέλια, να μαζέψουμε, να κόψουμε, να θερίσουμε, να πατήσουμε και να αποθηκεύσουμε όλες τις σοδιές που μας έδωσε ο Θεός το καλοκαίρι. Χαρούμενοι από την αλλαγή και παράλληλα σε εγρήγορση, προγραμματίζουμε και λογαριάζουμε τι να πρωτοκάνουμε, τι να πρωτομαζέψουμε.

Από τα ξύλα για το τζάκι και την παραστιά, τους μούστους, το πετιμέζι, το ρετσέλι, τα τουρσιά και τις τσακιστές ελιές, τα όσπρια και τις σάλτσες μας. Έρχεται χειμώνας. Αφήνουμε πίσω τα χουζουρέματα και τις καλοκαιρινές ανεμελιές και τα τραγούδια του τζίτζικα και, όπως τα μυρμήγκια του Αισώπου, μαζεύουμε, μαζεύουμε και ακόμη μαζεύουμε.

Η μουσταλευριά του μοναχού Επιφάνιου-1

 

Τώρα που τρυγήσαμε και έχουμε μούστο, μπορούμε να κάνουμε πετιμέζι… Όσοι είστε στις πόλεις, θα βρείτε αυτή την εποχή πολλά και καλά σταφύλια, σε καλή τιμή στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή και έτσι μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας μούστο. Το πετιμέζι γίνεται μόνο από μούστο, τον οποίο βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει σαν παχύρευστο σιρόπι. Δεν είναι μία απλή γλυκαντική ουσία, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Υγιεινότερο σε σχέση με τη ζάχαρη, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα γλυκά μας και τα φαγητά μας.

Μπορούμε να το προσθέσουμε ως γλάσο στα ψητά κρέατα, ως άρτυμα στα ψητά λαχανικά, να αρωματίσουμε τις σάλτσες μας, να φτιάξουμε μοναδικές σαλάτες.

Ελάτε όμως να κάνουμε μουσταλευριά. Τρύγος χωρίς μουσταλευριά δεν υπάρχει.

Μουσταλευριά

5 ποτήρια μούστος/4 κ.σ. αλεύρι/3 κ.σ. νισεστέ/1 κ.σ. κορν φλάουρ/κανέλα τριμμένη/150 γρ. αμυγδαλόψιχα λευκή φιλέ/150 γρ. χονδροκομμένα καρύδια/150 γρ. σταφίδα μαύρη

Σε δύο ποτήρια κρύου μούστου, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το νισεστέ και το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα χωρίς σβώλους.

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα τον υπόλοιπο μούστο και προσθέτουμε το μείγμα μας (μούστος, αλεύρι κλπ). Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά. Το κρατάμε σιγοβράζοντας για 5 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε καλά και το βγάζουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε σε μπολ, κανελώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Τρώγεται δροσερό. Μοσχοβολάει φρέσκο σταφύλι.

Πηγή: gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group