Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Μουσταλευρία διά χειρός Επιφανίου

Πρόταση Ημέρας: Μουσταλευρία διά χειρός Επιφανίου

|

Αγιο Ορος… Μοναχός Επιφάνιος και τρύγος… Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” κάνουμε ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι. Αξίζει;

“Με την πρώτη βροχούλα του Σεπτέμβρη, γεμίζει η φύσις διαφορετικές μυρωδιές, αλλάζουν οι συνήθειες, αυξάνονται οι δουλειές. Οι άνθρωποι της υπαίθρου πρέπει να προλάβουμε, πριν έρθουν οι πολλές βροχές, γιατί μετά θα πλακώσει ο χειμώνας. Έχουμε να τρυγήσουμε τα αμπέλια, να μαζέψουμε, να κόψουμε, να θερίσουμε, να πατήσουμε και να αποθηκεύσουμε όλες τις σοδιές που μας έδωσε ο Θεός το καλοκαίρι. Χαρούμενοι από την αλλαγή και παράλληλα σε εγρήγορση, προγραμματίζουμε και λογαριάζουμε τι να πρωτοκάνουμε, τι να πρωτομαζέψουμε.

Από τα ξύλα για το τζάκι και την παραστιά, τους μούστους, το πετιμέζι, το ρετσέλι, τα τουρσιά και τις τσακιστές ελιές, τα όσπρια και τις σάλτσες μας. Έρχεται χειμώνας. Αφήνουμε πίσω τα χουζουρέματα και τις καλοκαιρινές ανεμελιές και τα τραγούδια του τζίτζικα και, όπως τα μυρμήγκια του Αισώπου, μαζεύουμε, μαζεύουμε και ακόμη μαζεύουμε.

Η μουσταλευριά του μοναχού Επιφάνιου-1

 

Τώρα που τρυγήσαμε και έχουμε μούστο, μπορούμε να κάνουμε πετιμέζι… Όσοι είστε στις πόλεις, θα βρείτε αυτή την εποχή πολλά και καλά σταφύλια, σε καλή τιμή στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή και έτσι μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας μούστο. Το πετιμέζι γίνεται μόνο από μούστο, τον οποίο βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει σαν παχύρευστο σιρόπι. Δεν είναι μία απλή γλυκαντική ουσία, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Υγιεινότερο σε σχέση με τη ζάχαρη, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα γλυκά μας και τα φαγητά μας.

Μπορούμε να το προσθέσουμε ως γλάσο στα ψητά κρέατα, ως άρτυμα στα ψητά λαχανικά, να αρωματίσουμε τις σάλτσες μας, να φτιάξουμε μοναδικές σαλάτες.

Ελάτε όμως να κάνουμε μουσταλευριά. Τρύγος χωρίς μουσταλευριά δεν υπάρχει.

Μουσταλευριά

5 ποτήρια μούστος/4 κ.σ. αλεύρι/3 κ.σ. νισεστέ/1 κ.σ. κορν φλάουρ/κανέλα τριμμένη/150 γρ. αμυγδαλόψιχα λευκή φιλέ/150 γρ. χονδροκομμένα καρύδια/150 γρ. σταφίδα μαύρη

Σε δύο ποτήρια κρύου μούστου, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το νισεστέ και το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα χωρίς σβώλους.

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα τον υπόλοιπο μούστο και προσθέτουμε το μείγμα μας (μούστος, αλεύρι κλπ). Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά. Το κρατάμε σιγοβράζοντας για 5 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε καλά και το βγάζουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε σε μπολ, κανελώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Τρώγεται δροσερό. Μοσχοβολάει φρέσκο σταφύλι.

Πηγή: gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AegeanBall Festival – Σύρος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου

Με πρωτοβουλία της Stoiximan και την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, το ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου απέκτησε νέα ζωή – Η έναρξη του AegeanBall Festival συνοδεύτηκε από συγκίνηση, χαμόγελα και πολλά εύστοχα σουτ!

Τήνος – ΜΟ.Μ.ΚΑ.: Συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις με έργα ουσίας σε επίπεδο κυρίως αγροτικής οδοποιίας

Μεγάλη κινητοποίηση μηχανημάτων και προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού – Συγκινητική η συμβολή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Πανελλαδικές 2025: Πτώση κάτω από τη βάση για σχεδόν τους μισούς υποψηφίους

Μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία. Εξαιρετικές επιδόσεις μόνο σε επιλεγμένα μαθήματα. Πού αρίστευσαν οι μαθητές και τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα;

Νάξος – Μέλανες: Μια βραδιά παράδοσης, βράβευσης και συγκίνησης στον Κλήδονα (photos)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων "Κούρος ο Ελλήνας" τίμησε το έθιμο του Κλήδονα, γεμίζοντας την πλατεία με μουσική, χορούς και τη δύναμη της κοινότητας

Γιατί “κόπηκαν” τα υδατοδρόμια σε Σαντορίνη και Μήλο;

Σύγκρουση προσδοκιών και πραγματικότητας στα πιο τουριστικά νησιά της χώρας – Η ασφάλεια ναυσιπλοΐας και οι καιρικές συνθήκες καθοριστικοί παράγοντες.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Εκτακτο: Καταστροφική πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά – Εντολές εκκένωσης από το 112, απεγκλωβισμοί κατοίκων και τιτάνια επιχείρηση κατάσβεσης με επίγειες και εναέριες δυνάμεις

«Εσμεράλντα»: Όταν το μπαλέτο συναντά τη μαγεία της Νάξου (video)

Μια χορευτική εμπειρία υψηλής αισθητικής από τη Σχολή Μπαλέτου της Μαρίας Κατσικάρη – Μαρκοπουλιώτη στο Δημοτικό Θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"

Δυναμική ενίσχυση: Ο Τζέρεμι Έβανς στη Μύκονο, εν αναμονή και του Τάιρι Άπλμπι

Ο ΑΟ Μυκόνου μπαίνει δυναμικά στη Stoiximan Basket League με την απόκτηση του Τζέρεμι Έβανς και βρίσκεται κοντά στη συμφωνία με τον ταλαντούχο γκαρντ Τάιρι Άπλμπι.

Σαντορίνη – Αθηνιός: Σύλληψη οδηγού λεωφορείου για απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση

Αγνόησε λιμενικό, στάθμευσε σε επικίνδυνο σημείο και επιχείρησε ελιγμούς απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα στελεχών – Παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις Αρχές

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού