Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Μουσακάς με προβατίνα και μελιτζάνες

Πρόταση ημέρας: Μουσακάς με προβατίνα και μελιτζάνες

|

Κιμάς από προβατίνα; Κόλαση… Οποιος έχει δοκιμάσει, ξέρει ότι είναι ότι καλύτερο. Οπότε; Με την αρωγή του Γαστρονόμου έχουμε την πρόταση της ημέρας: Μουσακάς ζουμερός με «κιμά» από προβατίνα, μελιτζάνες και παστινάκη. Τέτοιο μουσακά, πλούσιο και πρωτότυπο δε θα έχετε ξαναδοκιμάσει. Mε τον «κιμά» από προβατίνα, τις μελιτζάνες και την παστινάκη γίνεται ζουμερός και νόστιμος

Προσοχή: Θα χρειαστούν δύο ώρες προετοιμασία, 5 ώρες μαγείρεμα. Σύνολο: 7 ώρες.

Υλικά

Μερίδες: 6-8 

Για τον μουσακά
Για τον «κιμά»
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τον ζουμερό μουσακά με «κιμά» από προβατίνα, μελιτζάνες και παστινάκη, ξεκινάμε με το κιμά.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον «κιμά» με το βούτυρο για σχεδόν 15 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρδιστεί καλά, δηλαδή αρχικά να πιει ο «κιμάς» τα υγρά που θα βγάλει και στη συνέχεια να σκουρύνει και να γίνει σπυρωτός και τραγανός.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Ρίχνουμε τον ζωμό, το δεντρολίβανο, τη δάφνη και το κύμινο και αφήνουμε το υγρό να πάρει μία βράση. Ξαφρίζουμε σχολαστικά για 5 λεπτά, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 4 ώρες με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά και να έχει πιει όλα τα υγρά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Μουσακάς
  1. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές, τις απλώνουμε στον πάγκο και τις αφήνουμε για 1 ώρα, να βγάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν.
  2. Τις ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό και τις σκουπίζουμε σχολαστικά.
  3. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτιά. Αλευρώνουμε τις μελιτζάνες, τις τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, για 2 λεπτά.
  4. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, πιέζοντάς τες ελαφρώς για να αποβάλουν το περιττό λάδι.
  5. Αλευρώνουμε τις φέτες κολοκυθιού και τις τηγανίζουμε με τον ίδιο τρόπο, σε φρέσκο λάδι. Τις στραγγίζουμε και τις στύβουμε ελαφρά. Κάνουμε το ίδιο και με την παστινάκη (ή τις ρέβες).
  6. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου αραδιάζουμε μία στρώση από παστινάκη, μετά κολοκυθάκια και επάνω τους μελιτζάνες.
  7. Απλώνουμε μπόλικο μείγμα «κιμά» και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  8. Πιέζουμε ελαφρώς με τις παλάμες μας κάθε στρώση για να μην υπάρχουν κενά και φροντίζουμε να τελειώσουμε με μία στρώση «κιμά».
  9. Περιχύνουμε προσεκτικά το φαγητό με όσο ζωμό ζυγουριού χρειάζεται ώστε να καλυφθούν οι στρώσεις.
  10. Ψήνουμε τον μουσακά σε φούρνο προθερμασμένο στους 165°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι τα λαχανικά να πιουν τα υγρά.
  11. Το αλεύρι των λαχανικών θα βοηθήσει το φαγητό να δέσει και να σωθούν τα υγρά. Αν θέλουμε, σκορπίζουμε στην επιφάνεια του μουσακά το τριμμένο ψωμί ή το τριμμένο ανθότυρο, στα τελευταία 30 λεπτά ψησίματος.
Μυστικά

* Πώς φτιάχνουμε τον ζωμό από ζυγούρι  (για 3 λίτρα): Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 κιλά σπάλα από ζυγούρι, σε μέτρια κομμάτια. Τα καλύπτουμε καλά με κρύο νερό, ρίχνουμε και 1 κουτ. γλυκού αλάτι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για σχεδόν 30 λεπτά (το πρόβειο κρέας βγάζει πολύ αφρό, αλλά πρέπει να τον αφαιρέσουμε όλο, για να μην πάρει βαριά γεύση ο ζωμός).

Όταν το υγρό καθαρίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ολόκληρο, 1 ολόκληρο καρότο, 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, 1 κλωνάρι θυμάρι, 20 κόκκους πιπέρι και 250 ml λευκό, ξηρό κρασί, κατά προτίμηση Ασύρτικο.

Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά, μέχρι να ξεκινήσει πάλι ο βρασμός, οπότε χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4 ώρες με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, φροντίζοντας να προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να μη μένει ποτέ ακάλυπτο το κρέας. Όποτε χρειάζεται, ξαφρίζουμε.

Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό (πετώντας όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά) και μετράμε 2 λίτρα, που θα χρειαστούμε για τον μουσακά. Αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με καυτό νερό. Το ζυγούρι το κρατάμε στο ψυγείο για να το φάμε ξεψαχνισμένο, π.χ. σε μια μακαρονάδα.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμος” της Καθημερινής

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο