Κυριακή. Ο καιρός είναι λίγο .. σκοτεινός. Σου δίνει την αίσθηση ότι μπαίνουμε σιγά σιγά στον χειμώνα. Τι θα φάμε το μεσημέρι; Η απάντηση έρχεται από τον “Γαστρονόμο” που θέλει να μας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Να μας ταξιδέψει στα παιδικά μας χρόνια, εκεί όπου η γιαγιά είχε το πρώτο λόγο και τα κεφτεδάκια ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας.
Μόνο που τώρα έχουμε μεγαλώσει. Τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά με την προσθήκη μιας τυρένιας σάλτσας (Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου). Στη Νάξο άλλωστε βρισκόμαστε και μία επίσκεψη είτε στο τυροκομείο Πιτταρά ή σ’ αυτό του Μπαμπούνη και του Κουφόπουλου θα δώσει λύσεις… Συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες και όπως λένε και στην τηλεόραση: Καλή μας απόλαυση
Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 30′ μαγείρεμα / Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τους κεφτέδες
# 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
# 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
# 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
# 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
# 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
# 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
# 50 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα τυριού
# 40 γρ. βούτυρο αγελάδας
# 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
# 3 κουτ. σούπας γαλοτύρι ηπειρώτικο
# 250 ml φρέσκο γάλα
# 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για να φτιάξουμε μοσχαρίσιους κεφτέδες με καρότο και σάλτσα τυριού, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Πλάθουμε τους κεφτέδες σχετικά μεγάλους, τους απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Σάλτσα τυριού
- Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτούτσικη κρέμα.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε αλατοπίπερο, το τυρί, τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν.
- Σερβίρουμε τους κεφτέδες στα πιάτα, τους περιχύνουμε με όση από τη σάλτσα θέλουμε και συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.