Καλημέρα.. Δηλαδή όταν έχεις Μοσχάρι Νάξου (προσεχώς έρχεται κάτι εντυπωσιακό για τα δεδομένα του νησιού σε επίπεδο τυποποίησης κρέατος) και Γραβιέρα Νάξου (από το Τυροκομείο Πιτταράς) πιστεύεις ότι το πιάτο που θα φτιάξεις δεν θα είναι υπέροχο; Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε μία ξεχωριστή πρόταση για το σημερινό μας τραπέζι…
Ποια είναι; “Μοσχάρι με κρέμα γραβιέρας”. Ένα υπέροχο, σαλτσάτο φαγητό. Το κρέας μαγειρεύεται για ώρα μέσα σε ζωμό κρέατος και η γεύση του είναι συγκλονιστική. Εκτός από τη σάλτσα του σερβίρεται και με μια αλμυρή κρέμα γραβιέρας, που του δίνει ένταση. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά ή πουρέ
Υλικά
Μερίδες: 6
Για την κρέμα γραβιέρας
Διαδικασία
- Για το μοσχάρι με κρέμα γραβιέρας, ξεκινάμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Παίρνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα που να μπαίνει και στον φούρνο ή μια μαντεμένια γάστρα, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε πρώτα ως κατσαρόλα ακουμπώντας τη στη μεγάλη εστία της κουζίνας. Αν δεν έχουμε τέτοια σκεύη, ξεκινάμε τη διαδικασία σε κατσαρόλα και έπειτα, όταν θα χρειαστεί να ψήσουμε, θα μεταφέρουμε τα υλικά σε ταψί καλυμμένο καλά με αλουμινόχαρτο ή σε γάστρα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρέας και το γυρνάμε μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το θυμάρι και τον ζωμό. Αν το κρέας δεν έχει σκεπαστεί με το υγρό, συμπληρώνουμε με νερό.
- Σκεπάζουμε το σκεύος και το μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 2-2 1⁄2 ώρες.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το κρέας και βράζουμε τη σάλτσα μόνη της (είτε στο ίδιο σκεύος, αν μας εξυπηρετεί, είτε σε μια κατσαρόλα) μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει.
Κρέμα γραβιέρας
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα, το τυρί και λίγο λευκό πιπέρι, σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα.
- Σερβίρουμε το κρέας σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγη από την κρέμα γραβιέρας και σκορπίζουμε από πάνω μερικά καβουρδισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα.
Πηγή: Γαστρονόμος